Ti-ai propus sa faci o multime de lucruri pana la implinirea varstei de 30 de ani. Pe unele ai ajuns sa le vezi in realitate, in practica, pe altele le-ai abandonat si multe au ramas doar la nivel de proiect. Daca ai o lista de bifat pana la 30 de ani adauga si cateva volume pe care le vei descoperi in randurile ce urmeaza. Cartile te vor ajuta mereu sa te dezvolti, sa inveti, sa iti clarifici multe aspecte ale vietii de pana in 30 de ani si dupa 30 de ani…
Nu e niciodata prea tarziu sa citesti carti bune, carti interesante. Lectura e recomandata mai ales la 20+, cand ai atat de multe intrebari si raspunsuri pe care nu le gasesti atat de usor. O carte poate aduce o adevarata revelatie pentru cei care sunt in cautarea unor raspunsuri rapide si cat mai realiste la probleme pe care le au si pe care si le-au pus de multa vreme. In lista de mai jos vei gasi cu siguranta cartile care iti vor transforma, poate, viata in bine si care iti vor oferi tot ce ai nevoie ca sa nu ajungi la 30 de ani si sa te intrebi ce ai fi putut face ca sa iti fie mult mai bine la 30+…
Portretul lui Dorian Gray de Oscar Wilde. Este una dintre capodoperele literaturii universale care va putea fi citita oricand. Oscar Wilde imagineaza o poveste in care tanarul naiv Dorian cunoaste un pictor, un artist care e obligat sa ii picteze portretul. Impresionat de rezultat, Dorian lasa de inteles ca si-ar dori sa arate ca in portret. Dorinta i se indeplineste, dar mai e ceva. Desi arata la fel pe masura ce trec anii, portretul ii va lua toata energia ingrozitoare a caracterului sau urat. Asa ca Dorian ajunge sa faca parte dintr-o lume intunecata a drogurilor, a depravarii si intr-o criza de nervi incearca sa distruga portretul cu niste consecinte dezastruoase.
E un reminder pentru noi toti ca aspectul tineresc, frumos nu e totul in viata, e importanta substanta, esenta. Mesajul puternic transmis de Wilde este: este mai bine sa te accepti pe tine insuti decat sa te apuci sa traiesti in negare si sa negi absolut totul din jurul tau. Frumusetea vine din interior pana la urma…
Jurnalul lui Bridget Jones de Helen Fielding. E o carte foarte usor de parcurs, care te va invata un lucru foarte important: nu exista „nu sunt suficient de bun pentru…”. Pornita de la o rubrica avuta de Fielding in The Independent si din The Daily Telegraph, cartea a ajuns sa arate in formatul pe care il cunoastem cu totii dupa ce a intervenit si jurnalistul The Independent Charles Leadbeater. Ca editorialist, Fielding a scris despre obsesia societaii legate de revistele pentru femei si a criticat multe trenduri societale din Marea Britanie.
Romanul analizeaza un an din viata lui Bridget Jones, o femeie singura trecuta de 30 de ani, care traieste o viata normala in Londra. Scrie despre cariera sa, despre modul in care se priveste pe sine, despre vicii, familie, prieteni, relatiile pe care le are. Pana in 2006 cartea a fost vanduta in peste doua milioane de copii in toata lumea.
Anna Karenina de Lev Tolstoy. Este poate cel mai bun roman pe care il poti citi pana la 30 de ani. Firul narativ urmareste viata unui personaj feminin nobil care pare ca are aproape totul. Si cu toate astea nu este pe deplin multumita de viata sa. Asta pana ca intalneste un tanar ofiter de armata si lucrurile se schimba. Aventura lor ajunge sa scandalizeze inalta societate ruseasca, dar si familia sa, urmand un val urias de gelozie si de inversunare impotriva relatiei lor.
Avand foarte multe personaje care se dezvaluie in fata cititorului avid de lectura de calitate, Anna Karenina este o fantasmagorie a vietii umane, aducand in prim-plan teme precum dragostea, dorinta de destin si de moarte, conflicte de familie, contradictii in raport cu soarta. Pana la urma cartea, citita de oameni de pe tot globul, te invita sa te gandesti cum anume poti sa faci sa mearga o relatie poate imposibila, plasand respectul mutual si compromisul peste puterea dragostei. Insusi Tolstoi spunea ca atunci cand iubesti pe cineva iubesti intreaga lui persoana, asa cum este, nu cum ti-ar placea sa fie…
Marele Gatsby de F. Scott Fitzgerald. Un roman clasic de inspiratie americana, Marele Gatsby contine poate cea mai infioratoare replica legata de lasarea in urma a vietii din tipul perioadei 20+, pana in 30 de ani. „Mi-a fost sete” e replica si e rostita de protagonistul Nick tocmai la ziua sa de nastere. Personajul mai spune ca dupa 30 de ani vine o decada a singuratatii, si asa si este. Nick va invata o multime de lectii valoaroase legate de maturizare, si asta in timp ce isi petrece vara cu Gatsby si prietenii. Si ajungem si la capitolul final in care protagonistul romanului afirma „Am 30 de ani”, „sunt cu cinci ani prea batran sa ma mint si sa vorbesc despre onoare”. Practic intregul volum urmareste cu „nesat” viata unor personaje dintr-un oras fictiv, West Egg din Long Island, si asta intr-un an 1922 deloc simplu.
Misteriosul milionar Jay Gatsby are o obsesie despre care aflam pe masura ce parcurgem romanul, sa se reintalneasca cu fosta iubita, Daisy Buchanan. Povestea este inspirata de intamplarile din tineretea autorului, cand ar fi avut o relatie cu Ginevra King, si de petrecerile ce au avut loc in 1922. Primul draft al romanului sau a aparut dupa ce s-a mutat in Riviera Franceza, in 1924.
Alchimistul de Paolo Coelho. Toata lumea pare sa aiba o idee clara despre cum ar trebui sa isi traiasca altii viata, insa nimeni nu are vreo idee despre trairea propriei vieti. Volumul sau este despre urmarea visurilor tale, despre fructificarea oportunitatilor si despre incercari. Povestea e simpla. Un pastor spaniol tanar pleaca din Egipt in cautarea unei comori ingropate. In timpul calatoriei sale intalneste o multime de personaje colorate.
Descopera destul de repede ca exista o comoara in desert, intr-adevar, dar mai e si alta, in interiorul sufletului sau, care asteapta sa fie descoperita cat de curand. Cartea lui Coelho este pana la urma despre ce iti trebuie ca sa treci peste temerile tale si sa ai curajul sa iti urmezi visurile. Dar e si despre motivele din spatele esecurilor celor care se lasa zdrobiti de existenta umana si accepta doar sa… existe.