October 4, 2024

Toata lumea iti spune ca cititul te va ajuta enorm in viata, indiferent de varsta, ca e bine sa citesti si sa mai lasi ecranele de orice fel. Si asa si este, pentru ca lectura iti ajuta creierul sa functioneze mai bine, stimuleaza imaginatia, creativitatea, imbunatateste memoria, e un foarte bun exercitiu pentru a ajunge sa gandesti mai bine si sa ai rezultate foarte bune in orice fel de domeniu activezi. Doar ca nu toate cartile sunt pe placul tau si ai cu siguranta si multe volume pe care ajungi sa le urasti si sa le lasi din mana sau nici macar sa nu le atingi, nu le dai nicio sansa.

Daca o carte nu iti place o lasi deoparte si cam asta e. Doar ca renuntarea la lectura nu trebuie sa fie atat de simpla. O carte pe care o “urasti” se poate dovedi de un real folos si foarte buna cand o descoperi si ii dai sansa de care are nevoie ca sa iti demonstreze ca nu ai nimic de pierdut cand alegi sa o parcurgi. Ce ai de facut cand o carte ti se pare imposibila si vrei sa renunti la ea?

Gaseste ceva ce iti place totusi la acea carte. Inca de la inceput poti fi tentat sa spui nu unei carti care ar putea fi foarte buna. Dar pentru ca ai anumite prejudecati si vrei neaparat sa scapi de ea si de lectura ai sa fii tentat sa vezi tot ce e mai rau la ea. E important sa gasesti ce iti place la acea carte, personaje, dialogul, parti din dialog, descrierea, stilul scriiturii, orice care sa te faca sa mergi mai departe de prima pagina si de primele randuri. Da, va fi dificil, dar nu e imposibil. Nu te grabi si ia totul pas cu pas, da-ti timp sa te obisnuiesti cu stilul, cu autorul, cu naratiunea sau dialogul, cu descrierea din carte. Si e iarasi foarte important sa iti spui mereu cat citesti ca ai in fata o carte buna care merita timpul tau. Totul pleaca din subconstient, asa ca doar tu esti cel care ai putere asupra lui.

Lasa deoparte cartea care nu iti place si citeste ceva ce iti place, redescopera o lectura din trecut. E un truc excelent pentru toti cei care se gasesc in ipostaza in care vor sa citeasca o carte, sa incerce o altfel de lectura, dar se trezesc ca renunta la ea pentru ca nu le place, nu suporta deloc cartea, actiunea, poate personajele. Cand te afli si tu in situatia asta renunta la lectura cartii pe care o ai deja in mana si revino la o carte care ti-a placut, care te atrage. Citeste cateva pagini din ea si dupa un timp revino la cartea pe care o urasti. Vei observa ca o vei putea parcurge mai usor si ca toata „ura” nu mai exista, s-a transformat in nevoia de a citi si de a afla ce se mai intampla in carte.

Apeleaza la recompense. Mai stii in copilarie cand parintii te „tentau” cu tot felul de recompense doar ca sa faci teme sau sa inveti, sa termini de facut proiectul pe care l-ai inceput? Aceeasi strategie poti sa o aplici si cand ai o carte pe care nu o poti citi pentru ca nu iti place deloc. Spune de la inceput ca vei citi x pagini si te vei recompensa cu o bautura preferata, cu un dulce, poate cu o iesire la aer curat. Nu trebuie sa te gandesti la recompense complexe si foarte scumpe, ele trebuie sa fie simbolice. Te vor ajuta cu siguranta sa citesti chiar si cele mai „urate” carti si sa ai mai mult spor cand te apuci intr-un final de ele. Creierul are nevoie de ceva stimuli ca sa faca si ce nu ii place poate, asa ca astfel de mici recompense ar putea fi cheia spre o lectura mai placuta si mai usoara.

Citeste o cronica de carte, un review din partea cuiva care chiar se pricepe/are experienta in domeniu. Inainte sa spui ca nu poti citi x carte pentru ca nu iti place deloc incearca sa vezi ce spun altii despre ea. Asa iti vei face „pofta” de citit si vei sti de la inceput care ar fi punctele forte si de ce e bine sa citesti respectiva carte. Eviti sa pierzi timp incercand sa te fortezi sa o citesti si castigi si mai mult timp parcurgand de placere cartea pe care o considerai imposibil de citit. Nu toate cronicile si review-urile sunt de incredere, asa ca incearca sa gasesti nume cunoscute si sa ai de fiecare data si recomandari de cronica, review pana sa ai cartea in mana si sa spui marele „Nu”.

Incearca cu varianta audio. Din perspectiva creierului ascultarea unei carti audio nu e diferita de citit, asa ca poti beneficia de pe urma ei si poti parcurge mai usor orice fel de carte pe care o aveai deja la categoria „Nu-mi place”. Poti sa asculti mai multe carti in paralel, poti sa pui pauza si sa revii asupra lor, le poti „parcurge” audio oricand, oriunde te afli. Si e mai placut sa le asculti si vei oferi o sansa cartii care nu iti place deloc, o vei redescoperi intr-o alta lumina cand ai inceput sa asculti cea mai buna varianta audio a sa.

Vezi cum se termina. Desi vei simti ca trisezi cumva, faptul ca stii deja cum se va termina cartea te va determina sa vrei sa o citesti. Plus ca vei putea sa te joci un pic si sa parcurgi cartea ca pe un puzzle ca sa vezi cum anume ajunge sa se termine cum ai vazut deja. E o modalitate simple si eficienta sa faci pe detectivul si sa transformi orice fel de carte care nu iti place intr-o carte care iti place si pe care o vei termina pana la urma

Foloseste matematica in favoarea ta. Un vechi truc al bibliotecarilor cu experienta spune in felul urmator: scade din 100 varsta pe care o ai si vei vedea cate pagini ai de citit pana sa decizi daca vei termina cartea sau nu. Trucul chiar functioneaza mai ales daca esti mai tanar. E practic cea mai buna metoda ca sa te convingi de o carte, daca e buna sau nu, daca o urasti cu adevarat sau ai gresit la inceput. In 40-60 de pagini cate citesti pentru inceput iti dai seama de tot, de actiune, de personaje, de tot ce se intampla si de potentialul cartii, asa ca vei lua o decizie corecta si obiectiva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *