September 17, 2024

Pana nu demult cand auzeam de substante psihedelice ne gandeam imediat la efectele lor negative. Doar ca lucrurile s-au schimbat intre timp, stiinta si medicina au evoluat si in prezent putem sa discutam despre efectele benefice ale substantelor psihedelice chiar si in cazul bolilor mintale grave. Substantele psihedelice in doze controlate vor ramane poate cea mai eficienta “arma” in lupta cu afectiunile psihice extrem de periculoase care “macina” mii de bolnavi si le influenteaza viata in moduri greu de imaginat. 

Substantele psihedelice sunt o subclasa de droguri cu efecte halucinogene, folosite adesea pentru a avea experiente psihedelice si a influenta creierul uman. Astfel de substante sunt interzise in multe parti ale lumii, cauzeaza schimbari majore la nivel auditiv, vizual, psihologic si de cele mai multe ori starea de constiinta este alterata.

Cele mai multe substante psihedelice se vor incadra intr-o „familie” de compusi chimici, respectiv, triptamine, fenetilamine sau lisergamide, actionand via agonismul receptorului serotoninei 2A. Cand compusi se „unesc” cu receptorii serotonina 5-HT2A apare modulatia activitatii cerebrale implicate in perceptia senzoriala si cognitiva, se reduce practic activitatea cerebrala in anumite zone, creste conectivitatea functionala in alte zone ale creierului.

Printre efectele benefice ale psihedelicelor se numara managementul mai usor al durerilor cronice, al durerilor de cap, tratarea eficienta a PTSD-ului, a afectiunilor ce au ca rezultat schimbari emotionale dramatice, a axietatii si a depresiei. Tulburarile obsesiv-compulsive se pot trata cu anumite substante psihedelice, observandu-se in anumite studii imbunatatiri simtitoare dupa administrari repetate. Lista e mult mai lunga de atat, acestea sunt doar cele mai importante efecte benefice observate de-a lungul anilor.

Ceea ce trebuie sa retinem este faptul ca tratamentele alternative cu astfel de substante se vor face oricand doar in medii controlate, sub stricta supraveghere medicala si doar atunci cand tratamentele “clasice” chiar nu au dat rezultatele dorite.

Recent, oamenii de stiinta au descoperi ca aceste substante ar putea activa receptorii din interiorul celulelor nervoase, ducand la cresterea si dezvoltarea mai accelerata a neuronilor. Daca in trecut stiam deja ca substantele psihedelice se puteau folosi in doze mici in tratamentele bolilor psihice, acum intelegem si de ce.

Substantele psihedelice patrund rapid in celulele nervoase din cortex si stimuleaza cresterea si dezvoltarea neuronala. Stresul cronic poate determina si PTSD sau depresie, in timp neuronii se vor degrada, mai ales cei din cortex. Repararea celulelor nervoase ar putea sa aiba efecte terapeutice, poate sa apara scaderea anxietatii simtite si starea emotionala se poate imbunatati simtitor.

Si aceasta „reparare” celulara e posibila cu ajutorul substantelor psihedelice, incurajand mereu cresterea dendritelor, cele care sunt raspunzatoare si de primirea informatiei. Misterul era pana acum in jurul mecanismelor din spatele stimularii cresterii neuronale.

Se stia deja ca in neuronii din cortex aceste psihedelice pot activa o proteina care primeste semnale si da instructiuni celulelor. Receptorul 5-HT2A, despre el e vorba, este stimulat si de serotonina. Insa serotonina nu are nicio legatura cu dezvoltarea si cresterea neuronala.

Ca sa isi dea seama cum afecteaza cele doua tipuri de substante cresterea neuronala, oamenii de stiinta au modificat anumite substante pentru a schimba modul in care activeaza receptorii. Dar nici asa cresterea neuronala nu a fost vizibila. LSD-ul, s-a demonstrat, poate sa treaca rapid prin straturule celulelor din creier, ducand la ramificarea neuronala.

Substantele chimice polare, serotonina, de exemplu, nu au cum sa intre in celule, deci nu induc cresterea neuronala. Multi receptori 5-HT2A neuronali corticali se afla in celule, nu la suprafata unde s-au efectuat cam toate studiile din trecut.

Cand serotonina ajunge in interior apare imediat si cresterea asteptata, efectele benefice tin si de prevenirea depresiei. Deci cheia pentru a obtine efecte terapeutice benefice asupra pacientilor este accesul in interiorul receptorilor 5-HT2A cu ajutorul substantelor psihedelice.

S-a crezut si ca receptorii acestia ar putea raspunde la substante diferite produse de corpul uman. DMT-ul e un exemplu de substanta psihedelica produsa de plante si de animale, inclusiv de oameni, putand sa patrunda pana in interiorul celulelor. Receptorii interni ar putea fi un mediu de stocare, de rezerva, gata sa inlocuiasca tot ce se afla la suprafata celulara.

Intelegerea corecta si eficienta a acestor mecanisme complicate ii va ajuta pe oamenii de stiinta sa dezvolte si sa testeze tratamente si mai eficiente impotriva bolilor mintale. Si pana la urma se urmareste o medicina mai buna si mai aplicata in viitor, cu rezultate peste asteptari de fiecare data.

Sunt sanse mari ca in viitorul apropiat multe alte substante psihedelice despre care se credea ca au doar influente negative asupra organismului sa isi croiasca drum spre spitale sau clinici si sa ajute tot mai multi pacienti aflati in suferinta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *