April 25, 2024

Forţele israeliene şi-au extins operaţiunea terestră în Fâşia Gaza, a anunţat armata israeliană sâmbătă seara, informează duminică dpa. Purtătorul de cuvânt al armatei Israelului, Daniel Hagari, a spus că trupele israeliene sunt angrenate în „bătălii complexe în zone dens populate” şi că ele avansează în adâncul altor fortăreţe ale organizaţiei islamiste palestiniene Hamas.

Până acum, forţele terestre israeliene au distrus şi confiscat circa 30.000 de dispozitive explozive, inclusiv rachete antitanc aflate în posesia Hamas, potrivit purtătorului de cuvânt.

Armata israeliană a anunţat înainte de aceasta că a ucis un oficial de rang înalt al Hamas, care era responsabil pentru aprovizionarea cu arme a grupării islamiste.

Soldaţii israelieni continuă să lupte în zone dens populate precum Khan Younis şi să depisteze „infrastructură teroristă”, în special tuneluri subterane, a mai spus Daniel Hagari. Din acest motiv, au fost întărite semnificativ forţele tehnice, a adăugat el.

Capacităţile diviziei de luptă vor continua să fie extinse în următoarele zile, a mai spus purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, subliniind că distrugerea tunelurilor necesită timp.

O reţea de tuneluri se întinde pe mai mulţi kilometri sub Fâşia Gaza, în care membri ai Hamas ascund şi ţin ostatici aduşi din Israel, potrivit armatei israeliene. Pentru a rezista bombardamentelor israeliene, unele tuneluri au fost extinse cu zeci de metri sub pământ.

Hamas foloseşte de asemenea aceste tuneluri pentru a ieşi la suprafaţă şi a ataca din spate. Multe dintre aceste tuneluri sunt capcane pentru a ucide soldaţi israelieni care intră în ele.

Războiul a început după ce combatanţi ai Hamas şi altor grupuri de militanţi au comis, pe 7 octombrie, cel mai sângeros masacru din istoria Israelului, în comunităţi situate la frontiera cu Fâşia Gaza, ucigând circa 1.200 de persoane, majoritatea civili, şi răpind alţi circa 240.

Israelul a răspuns lansând asupra Fâşiei Gaza lovituri aeriene şi declanşând, la sfârşitul lui octombrie, o ofensivă terestră în acest teritoriu dens populat. Peste 20.000 de persoane au fost ucise în Fâşia Gaza, potrivit Hamas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *