March 19, 2025

Muzeul Municipal Dej găzduiește zilele acestea expoziția de grafică „Welcome to the Absence”, semnată de artistul Puși Lorand. Vernisată joi, 28 noiembrie, de prof. Constantin Albinetz, directorul muzeului, expoziția este deschisă publicului până în 13 decembrie.

 

Absolvent al Universității de Arte Plastice & Arte decorative și Design Cluj-Napoca, promoția 2010, Puși Lorand debutează cu ocazia unor proiecte și expoziții studențești, ulterior expunând pe simezele muzeului dejean în cadrul unor personale de grafică. Lucrate în peniță și tuș, în format mic, primele sale lucrări imortalizează imagini vechi și noi ale oraşului natal, străzi și clădiri reprezentative din urbea someșeană, parcuri, oameni etc. Participă de asemenea la expoziții de grup în galeriile muzeelor din Bistrița, Turda, Târgu Mureș, Gherla, Satu Mare.

În anul 2014 se ocupă de proiecte privind amenajarea scenică și estetica ei, desenarea și conceperea costumelor actorilor, desenarea fragmentelor scenice și a ideilor esențiale ale scenetelor în cadrul Teatrului Național din Cluj-Napoca. În această perioadă colaborează cu regizorul Mario Grosu și creează o serie de imagini, logo-uri și costume. Actualmente, activează ca freelancer în propriul atelier de creație unde se ocupă și de inițierea unor tineri în studiul desenului și designului. Cuvântul grafică provine din limba greacă, de la „graphein”și înseamnă a scrie, dar pentru francezi, „graphique” înseamnă arta liniei.

În lucrările lui Puși Lorand identificăm cu certitudine calităţile care trebuie să le posede cel care se exprimă prin „arta liniei”, una destul de pretenţioasă, fiindcă nu suportă multe reveniri și care necesită putere de observaţie, rapiditate şi precizie în execuţie, spontaneitate, rafinament şi sensibilitate. În mod firesc, trecerea de la lucrările în format mic la cele de mari dimensiuni păstrează aceste calități de care dispune din plin graficianul Puși Lorand, format la școala clasică, tip Dürer. Dar, altoite pe curentul minimalist, ele aduc în expoziție un plus de modernitate.

Eliminând excesul de linii și detaliile superflue, concentrându-se pe forma și structura de bază a lucrării, artistul permite acum publicului să se concentreze cu precădere asupra esenței subiectului și a esteticii pure.

M. Vaida

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *