May 23, 2024

Municipiul Dej este cunoscut ca un puternic centru al artelor plastice. Pictorii din localitate mereu s-au afirmat la diferite expoziții naționale, fiind apreciați pentru talentul lor.

Dacă în urmă cu câțiva ani în urbea de la confluența Someșurilor s-a desființat Galeria de artă, locația respectivă schimbând destinația, în ajutorul artiștilor plastici a sărit Despărțământul ASTRA ”Dr. Teodor Mihali”, organizatorul importantelor evenimente de acest gen în oraș. Zilele trecute, la Cercul militar a avut loc un nou vernisaj, cea de a 8-a în cadrul ”Astra Art Gallery”, eveniment artistic ce a polarizat interesul amatorilor. Este vorba de expoziția personală a talentatei pictorițe Ana-Maria Galea din Dej, care se prezintă în fața publicului cu 34 de lucrări. Sunt picturi deosebit de frumoase, tema principală fiind natura, florile și peisajele citadine. Nu lipsesc nici portretele surprinse în diferite ipostaze, toate realizate în culori deosebit de atrăgătoare. Vizitatorul are ocazia să facă cunoștință cu arta unei pictorițe care prin lucrările ei reușește să creioneze aspecte relevante din natură, remarcându-se prin varietatea și frumusețea culorilor. Expoziția a fost prezentată numerosului public aflat în sală de președintele ASTRA Dej, dr. ec. Radu Gavrilă, ințiatorul galeriei de artă respective. Acest demersul este realizat în colaborare cu Cercul militar Dej, gazda acestor manifestări artistice, care, iată, a ajuns deja la cea de a 8-a expoziție. Felicitări gazdelor, jos cu pălăria față de inimoșii astriști dejeni, dornici de afirmare în toate domeniile culturii și artei. În cadrul vernisajului iubitorii de poezie au avut ocazia să guste din plin poezia Anei Blandiana și a Claudiei Milliam Minulescu. A devenit un obicei ca în partea a doua al acestor evenimente artistice în program să figureze și un moment poetic.

Tot zilele trecute, membrii Despărțământului ASTRA ”Dr. Teodor Mihali” Dej au depus o coroană de flori la monumentul omului politic și avocat, născut pe meleagurile dejene Ștefan Cicio Pop din centrul municipiului, semn al prețuirii înaintașilor noștri.

Szekely Csaba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *