Consiliul Județean Cluj se reunește, joi, 28 noiembrie, în ședință ordinară, urmând să dezbată nu mai puțin de 38 de proiecte aflate pe ordinea de zi. Printre acestea se află proiectul ce vizează obținerea finanțării pentru construirea Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca.
Practic, prin hotărârea supusă dezbaterii se vizează actualizarea indicatorilor tehnico-economic pentru acest obiectiv și obținerea finanțării printr-o altă sursă, respectiv prin Programul naţional de investiţii în infrastructura unităţilor spitaliceşti (PNIIUS).
Consiliul Județean Cluj a pregătit de mai mult timp proiectul pentru edificarea primului spital public din zona Transilvaniei, gândit să ofere servicii medicale integrate în domeniul pediatriei.
Pentru construirea acestui obiectiv s-au solicitat fonduri din PNRR, însă proiectul nu a fost inclus în lista pentru finanțare, fiind trecut pe lista de rezervă. În acest context, CJ Cluj a căutat alte surse de finanțare, fiind identificat Programul Național pentru Investiții în Infrastructura Unităților spitalicești (PNIIUS).
Finanțarea națională nerambursabilă, conform Ghidului Solicitantului, este în procent de 100% pentru spitale județene / județene de urgență, spitale de specialitate și spitale clinice și clinice de urgență, dacă valoarea maximă eligibilă a unui proiect finanțat prin Program, potrivit art. 4 alin. 7) din OUG 29/2024 este de 2.000.000.000 lei (inclusiv TVA).
Dat fiind faptul că valoarea proiectului propus este de 1.623.435.000 lei (fără TVA), respectiv 1.929.849.903,83 lei (TVA inclus), iar, conform Ghidului Solicitantului, valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile, în cazul în care nu sunt cheltuieli deductibile, este eligibilă, valoarea finanțării nerambursabile din PNIIUS este de 1.929.849.903,83 lei (TVA inclus), reprezentând 100% din finanțarea NAȚIONALĂ nerambursabilă.
Implementarea proiectului este estimată a se realiza în intervalul iunie 2025 – decembrie 2029.
Actualmente, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca are o capacitate totală de 506 paturi de spitalizare şi funcționează într-un sistem de tip pavilionar, în opt amplasamente diferite, situate în Municipiul Cluj-Napoca.
În scopul limitării deplasării pacienților și aparținătorilor de la un spital la altul, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii își va completa și va consolida oferta de servicii medicale cu servicii medicale actualmente oferite de alte structuri spitalicești din județ și din regiune (boli infecțioase, tratamente oncologice, recuperare medicală).
Totodată, strategia noului spital pune accentul pe eficiența energetică. Se va realiza o detaliată modelare energetică, simulând performanța energetică.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, o structură nouă, în sistem monobloc, va fi primul spital pediatric în sistem integrat construit de la zero, după Revoluție, de către o autoritate publică din România. Obiectivul medical de o importanță vitală pentru Cluj și pentru întreaga Transilvanie va prelua toate secțiile actualului Spital de Copii, cele care în prezent își desfășoară activitatea în nu mai puțin de 14 clădiri aflate în 9 locații diferite din Cluj-Napoca, cu o distanță medie de aproximativ 4 km între ele.
Cea mai modernă unitate sanitară pediatrică din țară va fi edificată pe un teren de cca. 17 hectare în zona cartierului clujean Borhanci și va deservi cca. 50.000 de copii/an, din întreaga țară. Unitatea cu profil regional, care va constitui și un model de bună practică în domeniul infrastructurii medicale mari, va fi un centru de excelență clinică și științifică, la cele mai înalte standarde europene, urmând să ofere un spectru larg și complex de servicii medicale destinate micilor pacienți.
În luna iunie 2024 proiectul de edificare a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii, o structură nouă, în sistem monobloc, a fost nominalizat în cadrul European Healthcare Design Awards 2024, la categoria Future Healthcare Design.
Cosmin PURIȘ