January 23, 2025

Clujenii sunt așteptați, joi, 4 aprilie să vină cu ideii pentru modernizarea unei importante unități școlare din cartierul clujean Gheorgheni precum și a mai multor străzi din zonă. Cei interesați vor putea face propuneri în cadrul dezbaterii cu tema „Reabilitarea și modernizare Liceului Teoretic „Lucian Blaga” și a străzilor adiacente. Este vorba de aleea Băișoara, Aleea Băița, Aleea Bizușa și Aleea Scărișoara. Evenimentul va avea loc, începând cu ora 17, la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, fiind organizat de Primăria Cluj-Napoca.

„Strategia la nivel de municipiu este de a maximiza capacitatea infrastructurii școlare existente, datorită presiunii pe fondul existent care este reală și în continuă creștere. Întrucât construcțiile nu mai corespund în totalitate standardelor și nevoilor actuale ale instituției, se va reorganiza spațial și se vor extinde spațiile scolii cu funcțiunile lipsă”, a transmis municipalitatea clujeană.

În anul 1972, s-a înființat Liceul de Electrotehnică și Fizică nr. 3 ce pregătea specialiști în domeniul fizicii nucleare și electroniști pentru automatizări, sub patronajul Comitetului de Stat pentru Energie Nucleară. Liceul funcționa în alt sediu decât cel din Aleea Băișoara. În 1979 a devenit Liceul de Matematică–Fizică nr. 1. În 1981 liceul își mută sediul de pe Calea Mănăștur în cartierul Gheorgheni, iar în 1988 își schimbă denumirea în Liceul Teoretic nr. 1. În 1994 are loc unificarea acestui liceu cu Școala Generală nr. 18 și înființarea unei unități de învățământ cu clasele I – XII sub denumirea de Liceul teoretic „Lucian Blaga”. De atunci, Liceul teoretic „Lucian Blaga” este un liceu cu o evoluție ascendentă. În ultimii ani, peste 200 de elevei au obținut premii la concursuri și competiții cu nivel peste cel județean. Este un liceu cu o filieră tradițională teoretică ce se axează pe matematică, fizică și informatică, și care, mai recent, pune accent și pe limbile străine (engleză și franceză). În anul școlar 2021 – 2022, Liceul teoretic „Lucian Blaga” a avut un număr de 980 de elevi organizați în 2 clase zero cu aferschool, 11 clase primare, 8 clase gimnaziale și 12 clase liceale, filiera teoretică.

Prin proiectul de modernizare a școlii se urmărește crearea unor spații centrate pe elev, urmărind ca orice amenajare să faciliteze apropierea între spațiul școlii și elevi. Se dorește ca spațiile să fie flexibile și adaptabile unor eventuale schimbări și adaptări de program al elevilor de diferite vârste. De asemenea, prin proiect se urmărește un răspuns sustenabil în ceea ce privește consumul de energie, cu soluții viabile privind reducerea consumului de energie pe termen mediu și lung. Se propun panouri fotovoltaice pentru captarea razelor solare și transformarea lor în energie electrică. sistem de ventilație cu recuperare de căldură pentru o răcire și încălzire eficientă, acoperiș verde pentru minimizarea impactului clădirii asupra mediului, ferestre cu sistem de jaluzele pentru umbrire, pentru a evita încălzirea excesivă pe zonele mai însorite, bazin de retenție apă pentru folosința non-potabilă și o termoizolație optimă pentru evitarea pierderii de căldură.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *