July 20, 2024

În aceste zile caniculare și populația municipiului Gherla se confruntă cu mari probleme. Cei mai mulți caută răcoarea frumosului parc, unde arborii seculari mai aduc umbră pe aleile zonei verzi aflată chiar în imediata apropiere a centrului, unde soarele arde ca și focul. În aceste condiții locuitorii orașului se refugiază în parcul mare, supranumit „Micul Schönbrunn” conceput în stil englezesc, inaugurat în anul 1864.

Din primele ore ale dimineții pensionarii iau drumul spre mesele de șah amenajate în incinta aparatelor fitness, unde pe toată durata zilei se întind adevărate serii de partide. Mămicile cu copiii mici se plimbă în jurul frumosului lac de agrement din mijlocul parcului, iar adulții mai stau la taifas la o bere rece pe terasa Grădinii de vară. Cei care dorec să bea apă din rețeaua orașului au la dispoziție două cișmele montate de edilii urbei: una în chiar mijlocul parcului în imediata apropiere a grupului statuar „Cele trei grații”, iar alta în părculețul copiilor de lângă ștrand. O altă cișmea de apă se găsește în centrul municipiului, în Piața Libertății, unde în aceste zile călduroase este un du-te-vino permanent, oamenii încălziți potolesc setea la aceste surse de apă, binevenite în tot timpul sezonului estival. După cum ne-a informat directorul sucursalei Gherla a Companiei de apă Someș SA, ing. Vasile Morar ,presiunea apei este bună pe conducta principală, până în prezent nu au fost probleme în cartierele de locuințe. Locuitorii orașului caută ștrandurile, unde în weendul trecut a fost mare aglomerație. Mulți gherleni (mai ales bolnavii suferind de reumatism) se deplasează la Sărătura de pe dealul Brădet, unde se găsește și un valoros nămol terapeutic, similar cu cel din stațiunea Techirghiol de pe malul Mării Negre. Păcat că acolo nu s-au realizat lucrări de modernizare, cu toate că edilii gherleni de mulți ani promit acest lucru. În fiecare vară lacul cu apă sărată este frecventat și de foarte mulți clujeni, care, însă, așteaptă condiții mult mai bune.

În ajutorul gherlenilor vin în această perioadă cu temperaturile înalte cele zece farmacii de pe raza urbei, unde au fost montate dozatoare cu apă, ca și în incinta spitalului și a Ambulatorului (Policlinicii). Sunt măsuri care să aplaneze consecințele grave ale caniculei, tot mai mult resimțită mai ales de vârstnici și de bolnavi. Nu întâmplător, secția Interne a Spitalului Municipal Gherla este arhiplină, iar cabinetele medicilor de familie tot mai mult căutate.

Szekely Csaba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *