June 24, 2024

Un bebeluș de trei luni din Tritenii de Jos a fost salvat de plutonier adjutant Florin Oneț, dispecer ISU-SAJ Cluj, după ce micuțul s-a înecat cu picături destinate colicilor. Preluând cazul, dispecerul Florin Oneț a ghidat prin telefon pe mătușa și tatăl copilului cum să efectueze manevrele corecte pentru salvarea de la înec. Implicarea totală a dispecerului Florin Oneț a salvat viața micuțului.

Cazurile cele mai dificile pentru noi sunt cele în care copiii au nevoie de ajutor. Deși e vital să ne păstrăm calmul și să acționăm conform protocoalelor, involuntar, un gând tot merge spre acasă. Mai ales dacă avem, la rândul nostru, familie. Florin este tatăl unui băiețel de cinci luni, lucrează în dispeceratul integrat ISU-SAJ Cluj, iar intervenția primită în această dimineață (6 februarie n.red.) îi va rămâne întotdeauna în suflet.”, au scris reprezentanții ISU Cluj pe pagina de socializare a instituției.

Mătușa copilului a anunțat printr-un apel la numărul 112 faptul că un bebeluș de 3 luni este inconștient. Florin Oneț, dispecerul de serviciu, a preluat cazul, încercând, să o liniștească pe mătușă, dar concomitent să obțină informațiile necesare gestionării situației critice până la sosirea ambulanței. Pentru că starea micuțului se agrava dispecerul i-a ghidat pe cei din familie cum să aplice manevrele de salvare de la înec a copilului. Iată și dialogul cu momentul dramatic care datorită profesionalismului dispecerului Florin Oneț s-a încheiat cu bine:„<- Vă rog să îl țineți pe brațul dumneavoastră și cu podul celeilalte palme să îl loviți în spate, ușor, de jos în sus!> <- Niciun rezultat!> <- Vă rog să continuați!>”.

În cele din urmă, manevrele explicate de dispecerul Florin Oneț au avut succes, iar copilul a începu să-și revină până la sosirea ambulanței. Prin stație s-a transmis către dispecerat vestea bună: <Am ajuns. Copilul e bine!>”.

După cum precizează reprezentanții ISU Cluj, plutonier adjutant Florin Oneț nu este la prima intervenție de acest fel: De-a lungul carierei sale, a explicat și altor părinți cum să efectueze manevrele de resuscitare în cazul bebelușilor. Și atunci, bucuria a fost de nedescris, deși recunoaște că și-ar dori ca astfel de cazuri să nu existe. Tocmai de aceea, insistă pe importanța cursurilor de prim-ajutor!”. Colegii l-au felicitat pe Florin Oneț pentru fapta de ispravă: „Felicitări, Florin! Prin gestul tău un copilaș trăiește!

T.S.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *