February 28, 2024

Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca funcționează la capacitate maximă pe fondul creșterii numărului de cazuri de gripă și de infecții respiratorii.

Potrivit purtătorului de cuvânt al unității medicale clujene, medicul Irina Filipescu, de la începutul anului, au fost 136 de de cazuri de infecții respiratorii-gripă și COVID și infecții respiratorii de tract superior, respectiv viroze și pneumonii. Dintre acestea, 31 au fost internări de cazuri de gripă. Totodată, susține medicul, s-au înregistrat și cazuri asociate de gripă și COVID. În opinia medicului Irina Filipescu, creșterea numărului de cazuri este cauzată de nerespectarea de către populație a recomandărilor pentru vaccinarea antigripală.

Patologia care se adresează serviciului nostru este predominant respiratorie, momentan. A crescut numărul de cazuri de infecții respiratorii. Spitalul funcționează la capacitate maximă iar adresabilitatea este mare. Problema e că majoritatea pacienților nu sunt vaccinați de gripă iar gripa este o patologie destul de importantă, mai ales pentru pacienții cu probleme asociate care deși ar fi trebuit să se vaccineze nu s-au vaccinat”, a spus medicul Irina Filipescu, precizând că și în rândul populației pediatrice s-a înregistrat un număr crescut de viroze și cazuri de gripă.

Medicul recomandă vaccinarea antigripală și respectarea măsurilor de igienă. „Pacienții cu simptome să se izoleze, să folosească mască, să se spele pe mâini iar în momentul în care au simptome să se prezinte la un medic iar ulterior dacă sunt îndrumați într-un serviciul de specialitate”, a afirmat Irina Filipescu.

La ora actuală, incidența de infectare cu COVID-19 la Cluj-Napoca este de 0,70 la mie iar în județul Cluj de 0,53 la mie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *