July 20, 2024

Ce poate fi mai important în aceste zile caniculare pentru un primar decât asigurarea apei potabile pentru populația localității respective. Astfel de preocupări gospodărești am întâlnit și în comuna Sînmărtin de pe Câmpie, unde edilul șef reales după alegerile din 9 iunie, Ioan Fărtan depune eforturi mari în vederea extinderii conductei de apă din sursa Gilău în satele Sânmărtin, Sâmboieni, Cutca și Ceaba, după ce anii trecuți acest proiect a fost deja realizat în localitățile Diviciorii Mari, Diviciorii Mici, Măhal și Târgșor.

În satele amintite apa curge pe robinete, spre bucuria și satisfacția locuitorilor, care au așteptat mult această investiție edilitară, având în vedere problemele cu asigurarea apei îndeosebi pe timpul verii, dar nu numai. În această perioadă primarul comunei face toate demersurile pentru prelungirea rețelei de apă și în celelalte patru sate. La Cutca și Ceaba, localități rurale aflate pe dealuri este mai greu, dar administrația locală consideră că și în aceste așezări pitorești de pe Câmpie este mare nevoie de astfel de lucrare, mai ales că în comunele vecine Țaga și Buza gospodăriile populației beneficiază de apă de calitate pe conducte, ultima localitate găsindu-se tot pe un deal înalt. Deci, se pot realiza astfel de investiții și la Cutca sau Ceaba, unde oamenii se folosesc de fântânile din curțile caselor. Zilele trecute primarul Ioan Fărtan a verificat personal și a analizat situația surselor de apă în condițiile caniculei, însă probleme nu au fost, fântânile au un debit corespunzător. La fel , pe pășunile din hotarul celor opt sate aparținătoare comunei Sânmărtin animalele beneficiază de apă, adăpătoarele deocamdată asigură apa necesară. Însă, pe căldurile mari din ultima perioadă există posibilitatea scăderii nivelului de apă în fântânile oamenilor, dar și pe pășunile comunale, care în ultimii ani au ajuns în posesia crescătorilor de bovine și ovine. Primăria, în limita posibilităților sprijină populația în asigurarea apei în condițiile unei secete prelungite.

Primarul comunei Sânmărtin ne-a mai informat că în cursul acestui an doresc să modernizeze străzi și drumuri pe o lungime de 25 kilometri și să extindă iluminatul public în toate localitățile componente ale comunei. Dar, până atunci prioritarea numărul unu este asigurarea apei potabile pentru toți locuitorii satelor, o problemă actuală aflată pe agenda de lucru al primarului și a consilierilor.

Szekely Csaba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *