March 16, 2025

Partidul România în Acțiune vine să deschidă un nou capitol pentru țara noastră, mizând în primul rând pe o echipă de oameni competenți și educați, pe lideri ale căror principii sunt mai presus de interesele unor găști obscure de partide. „Ne dorim să implementăm un proiect de țară în următorii zece ani care să cuprindă soluții concrete pentru resuscitarea economiei, punerea în valoare a culturii naționale, reformarea educației și sistemului medical, precum și o repoziționare în relațiile cu structurile internaționale. Tinerii au nevoie să fie sprijiniți în carierele și obiectivele lor, la fel cum și seniorii noștri au nevoie să fie ascultați, apreciați și respectați petru munca și experiența lor de o viață. Ne dorim să le redăm tuturor speranța că în România se poate trăi decent, că avem perspective pentru un trai mai bogat, într-o societate în care să nu ne mai simțim umiliți, într-o țară cu instituții care ne apără și ne respectă drepturile. Crezul nostru este că performanța poate fi realizată doar prin intermediul unor oameni competenți, buni profesioniști, a celor care au confirmat în carierele lor și care sunt sunt dornici să contribuie la revitalizarea României”, spune Melania-Gabriela Ciot pentru Făclia de Cluj.

Profesor de Relații Internaționale la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca și prima femeie care a obținut dreptul de a conduce doctorate în acest domeniu complex al relațiilor internaționale, Melania-Gabriela Ciot candidează la Cluj, din partea Partidului România în Acțiune, pentru un mandat în Camera Deputaților (poziția 14 pe buletinul de vot), oferind un interviu despre intențiile sale ca politician:

Reporter: Care credeți că sunt cele mai mai probleme cu care se confruntă societatea românească, în momentul de față?

Melania-Gabriela Ciot: La orice nivel instituțional există această impresie generalizată că avem o birocrație stufoasă și o politizare excesivă care nu face decât să consume și să fie ineficientă. Există o inechitate și o lipsă de respect în relația instituție-cetățean, iar modul în care au evoluat partidele în ultimii 30 de ani n-a făcut decât să adâncească și mai mult această problemă. De ce spun asta, pentru că partidele care s-au perindat pe la putere s-au obișnuit să trateze instituțiile de stat ca pe o moșie proprie pe care o pot distribui după bunul plac. Locurile de muncă se împart pe pile și relații politice, nu pe bază de competențe, iar în afară de acest aspect nu s-a dorit nici până astăzi o transparentizare reală în privința cheltuielilor publice, deși în teorie avem legi care ne obligă să fim transparenți cu banul public. Cele mai importante instituții decizionale, inclusiv cele de învățământ, sau de sănătate, sunt conduse politic, fapt are aduce cu sine lipsa performanței și de multe ori chiar acuzații de corupție. România în Acțiune are ca prioritate acest angajament, de a construi o politică bazată pe competență și profesionalism, de creștere a ratei de performanță și de restabilire a încrederii românilor în sistemul politic și în instituțiile de stat.

Reporter: Ce ar trebui să facă un partid aflat la început, precum este partidul România în Acțiune, dacă va fi să intre în Parlament?

Melania-Gabriela Ciot: În primul rând să nu facă rabat de la valori, reguli și profesionalism. Eu m-am alăturat Partidului România în Acțiune pentru că am niște principii serioase, vin din mediul universitar, am și o experiență însemnată în negocieri politice atât la nivel național cât și internațional, eu chiar cred într-un leadership valoros și consider că împreună cu colegii putem schimba capital felul în care se face astăzi politică. Nu ascund că pe lângă intrarea în Parlament mi-aș dori și un președinte de țară cu experiență diplomatică, un om care și-a câștigat o reputația la NATO și peste tot pe plan internațional, un președinte care ar ști cum să ne reprezinte interesele la cel mai înalt nivel.
Avem de asemenea un proiect serios privind reconstrucția sistemului de educație și sănătate, doi piloni esențiali pe care orice societate trebuie să se sprijine și care, din păcate, n-au beneficiat de atenția cuvenită. Problemele au tot fost perpetuate de-a lungul anilor, fără ca vreun guvern să-și asume în mod real o transformare în sistemul de învățământ și în cel de sănătate, iar astăzi avem deja cu totul alte provocări care ne obligă la o viziune competentă mult mai complexă, de care partidele actuale nu dispun. Eu chiar cred că o funcție politică presupune astăzi mult mai mult decât presupunea de exemplu în urmă cu 8 ani, sau cu 4 ani. Toate schimbările pe plan global – și amintesc de pandemia de Covid-19 – toate politicile europene, indiferent de domeniul lor, și în general modul în care ne este influențată viața de multiplele inovații și tehnologii cu tot ceea ce înseamnă mai nou inteligența artificială – n-au cum să nu fie luate în calcul în orice proiect de reformă, iar asta presupune multă pricepere, o implicare colosală și resurse pe măsură. Când spun resurse mă refer și la resursa umană, adică la specialiști, oameni cu viziune care înțeleg pe deplin nevoile actuale dar și pe cele viitoare. Așadar, ca să revin la răspuns, prima noastră misiune aceasta va fi, să aducem în funcții decizionale oameni cu experiență, bun profesioniști, tocmai pentru a putea răspunde provocărilor cu care se confruntă astăzi societatea românească

Reporter: Mai concret, care ar fi direcțiile de acțiune?

Melania-Gabriela Ciot: Vreau să reușim să instituim reguli coerente și durabile, atât pentru elevi cât și pentru profesori, să avem un program de modernizare a școlilor din mediul rural, dar și să găsim metode prin care elevii și studenții talentați să fie premiați și sprijiniți să rămână să performeze în țară. Sunt lucruri care se pot face în parteneriat cu cu autorități locale și mediul privat. În privința sistemului medical, aș milita să fie nu doar aprobate dar și aplicate legile de sănătate pentru prevenția unor boli, mi se pare că se face destul de puțin în zona prevenției și pentru că statul nu investește destul în acțiuni de conștientizare. Desigur, investițiile în sistemul medical sunt o mare necesitate, dar cred că e nevoie și de o depolitizare completă în spitale și de o transparentizare a cheltuielilor. E trist că încă mai vedem la știri doctori și manageri de spitale care iau șpăgi de la pacienți sau care aranjează licitații pentru diferite lucrări.
Avem nevoie de un program țintit pe readucerea acasă a medicilor, a miilor de cadre medicale plecate prin străinătate. Putem face acest lucru, dacă ne asumăm implementarea unui sistem transparent bazat pe meritocrație în cariera medicală. Medicii trebuie să se simtă acasă respectați, valorizați, pentru a-i putea trata mai departe cu respect pe pacienți.
O direcție însemnată este și aceasta de a elimina decalajele între zone, regiuni, orașe. Pe parcursul campaniei am mai stat de vorbă și cu oamenii din zone rurale, iar realitatea e una dureroasă.
În ultimii 30 de ani nu s-a implementat nicio politică amplă care să sprijine o dezvoltare cât de cât unitară, astfel încât să existe speranțe și oportunități și într-un orășel mai mic, cum este de exemplu Huedinul, care nu e poziționat nici foarte departe de Cluj Napoca, dar nici aproape ca oamenii să poată avea acces ușor la oferta de servicii a unui centru urban. Ce perspective să aibă un orășel cu populație îmbătrânită și resurse financiare limitate, care se mai află poziționat și în vecinătatea unui centru urban puternic, care absoarbe toate investițiile și toate proiectele de dezvoltare? România în Acțiune va veni cu plan serios care să anuleze discrepanțele majore între zonele rurale și cele urbane, iar aces lucru este posibil evident doar prin programe de susținere a economiei locale și prin încurajarea antreprenorilor locali, prin investiții în infrastructură, modernizarea școlilor și a neapărat a obiectivelor culturale.

Cine este Melania-Gabriela Ciot:

Profesor de Relații Internaționale al Universității Babeș Bolyai din Cluj Napoca, Melania-Gabriela Ciot se descrie: „mereu preocupată de politică, devotată și competentă pentru a aduce schimbări valoroase în societatea românească”.
Motivul pentru care candidează: „Consider că experiența și profesionalismul sunt elemente cheie care pot și trebuie să domine legislativul țării, acesta fiind și motivul pentru care am hotărât să-mi asum rolul de candidat pentru Camera Deputaților (poziția 14 pe buletinul de vot).
Despre Partidul România în Acțiune: „O echipă formată din profesioniști, oameni determinați să repare politica românească, un partid cu un program pentru țară în care merită să investiți încredere. A venit momentul ca oamenii care au o profesie serioasă să fie lăsați să preia frâiele puterii decizionale”.

-Melania-Gabriela Ciot a mai fost Secretar de Stat pentru Afaceri Europene în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, în perioada 2017-2019, numită și Reprezentant Special al Guvernului României pentru Relația cu Parlamentul European, în perioada în care România a deținut Președinția Consiliului Uniunii Europene (2019).
-Din 2015 deține abilitarea de a conduce doctorate în domeniul Relațiilor internaționale și al studiilor europene, devenind prima femeie din România care a obținut această competență.

Text comandat de Partidul România în Acțiune, realizat de Casa de Editură Napoca SRL, tiraj 1200 exemplare; CMF: 11240040

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *