Expertul în afaceri europene, Dan Luca, vorbește într-un interviu acordat ziarul Făclia despre alegerile ce urmează să aibă loc în luna Iunie pentru Parlamentul European și spune care ar trebui să fie proiectul de țară al României în următoarea legislatură europeană. El atinge și subiectul Cluj-Napoca, precizând că pachetul Cluj atrage. „Atrage din intern, dar atrage și din extern. Dacă mergeți pe străzile Clujului, lumea vorbește engleză, franceză, de la tânăr la bătrân. Strategia pe care a avut-o Clujului de acum vreo 20 de ani este – și țin minte că erau multe discuții și în mediul academic, instituțional sau în mediu nonguvernamental – de a clădi un brand puternic Cluj pe spațiul universitar”, spune Dan Luca.
Rep: Domnule Dan Luca, în 9 iunie, cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene sunt așteptați la urne pentru a-și alege reprezentanți în legislativul european. Ce ar trebui să aducă aceste alegeri pentru Uniunea Europeană?
Dan Luca: În primul rând, odată la cinci ani se ia un puls real al societății europene. Așa cum știți, sunt practic 27 de alegeri naționale, care se încheie în duminica de 9 iunie, când tragem linie și vedem ce a ieșit la nivel european. E foarte important ca aceste doctrine și partide politice să știe unde sunt, în mod real, ce număr de eurodeputați vor avea în următorii cinci ani, dar, în același timp, și care va fi proiecția în fiecare țară membră. Deci, vedem câți au socialiștii, câți au liberalii, câți au verzii.
Ceea ce se întâmplă nou de data aceasta sunt acești extremiști, antieuropeni, populiști, spuneți-le cum doriți, care au diferite nuanțe: unii politicieni întreabă dacă chiar avem nevoie de acest proiect european, alții spun direct că trebuie să distrugem Uniunea Europeană din interior. Avem și eurodeputați din această legislatură și vom avea probabil și mai mulți în viitor. Aceștia sunt în Parlamentul European cu intenția să distrugă Uniunea Europeană din interior, un pic cum a fost, vă amintiți un pic, înainte de Brexit, când anumiți eurodeputați din Marea Britanie au forțat ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană și au și reușit. Nu cred că se va pune problema unei astfel de proceduri în niciuna dintre cele 27 de țări în următorii ani, dar e bine să avem în vedere această metodologie, aș spune, și acest deziderat al unor eurodeputați. Avem unele țări foarte, dacă pot să spun așa, antieuropene și care chiar militează foarte puternic. Nu e chiar o majoritate, dar avem un număr consistent de eurodeputați, un procent puternic. Vedem că anumite partide sunt chiar la putere în unele țări. Practic, bătălia mare – și cred că e prima dată când există de fapt această bătălie – între cei care doresc o integrare și o accentuare a direcției de integrare europeană și antieuropeni. Și nu pot să zic că-i 50-50%, dar e foarte important și dacă sunt 30% antieuropeni. În aceste condiții, într-un legislativ se poate bloca tot sistemul.
Vă rugăm să accesați pagina Autentificare. Nu sunteți încă abonat ? Abonați-vă