July 23, 2024

Expozi╚Ťia ÔÇťCaricatur─â politic─â ├«n colec╚Ťia O. GogaÔÇŁ

Perioada: 30 mai 2024 ÔÇô 30 iunie 2024

Muzeul Memorial Octavian Goga din Ciucea g─âzduie╚Öte, ├«n perioada 30 mai ÔÇô 30 iunie 2024, expozi╚Ťia ÔÇťCaricatur─â politic─â ├«n colec╚Ťia O. GogaÔÇŁ. Aceast─â expozi╚Ťie aduce ├«n aten╚Ťia publicului o serie de desene satirice ce ilustreaz─â persoane publice implicate ├«n politic─â. Caricaturile politice, cunoscute ╚Öi sub denumirea de ÔÇťcaricaturi de pres─âÔÇŁ, utilizeaz─â mijloace grafice pentru a exagera tr─âs─âturile, ├«n special negative, ale subiectelor, ├«n scopuri satirice sau umoristice. Ele transmit adesea un mesaj care rezoneaz─â cu cititorii, dar care poate fi mai pu╚Ťin apreciat de persoanele caricaturizate.

├Än Rom├ónia, aceste caricaturi au ├«nceput s─â fie cunoscute ├«n anul 1907, datorit─â lucr─ârilor lui Ion Luca Caragiale, ╚Öi au devenit mai apreciate ├«n perioada post-comunist─â, odat─â cu apari╚Ťia ziarelor de profil. Expozi╚Ťia marcheaz─â 141 de ani de la na╚Öterea ÔÇťcastelanei de la CiuceaÔÇŁ, oferind o incursiune ├«n istoria ╚Öi evolu╚Ťia caricaturii politice.

Expozi╚Ťie fotografic─â comemorativ─â ÔÇťVestala de la Ciucea. Peregrin cu broboad─â ╚Öi toiagÔÇŁ

Perioada: 15 iunie 2024 ÔÇô 15 iulie 2024

├Äncep├ónd cu 15 iunie ╚Öi p├ón─â pe 15 iulie 2024, Muzeul Memorial Octavian Goga din Ciucea prezint─â expozi╚Ťia fotografic─â comemorativ─â ÔÇťVestala de la Ciucea. Peregrin cu broboad─â ╚Öi toiagÔÇŁ, dedicat─â Veturiei Goga, o renumit─â c├ónt─ârea╚Ť─â de oper─â. Veturia Goga, care a avut o educa╚Ťie deosebit─â ╚Öi a fost fluent─â ├«n german─â, francez─â ╚Öi maghiar─â de la o v├órst─â fraged─â, a debutat ├«n 1903 la Sibiu. De-a lungul carierei sale, a c├óntat pe scene prestigioase din Europa ╚Öi a fost supranumit─â ÔÇťPrivighetoarea ArdealuluiÔÇŁ.

Aceast─â expozi╚Ťie comemorativ─â marcheaz─â 45 de ani de la trecerea ├«n nefiin╚Ť─â a Veturiei Goga ╚Öi ofer─â publicului ocazia de a descoperi momente importante din via╚Ťa ╚Öi cariera acestei artiste, printr-o serie de fotografii evocatoare.

Ambele expozi╚Ťii reprezint─â ocazii deosebite de a explora aspecte ale culturii ╚Öi istoriei Rom├óniei, prin intermediul artei grafice ╚Öi fotografiei. Vizitatorii sunt invita╚Ťi s─â admire aceste colec╚Ťii la Muzeul Memorial Octavian Goga din Ciucea.

Mara A. MUNTEAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *