July 25, 2024

În ciuda temperaturilor scăzute și a ninsorii de sâmbătă dimineața, mai mulți producători agricoli au profitat de piața volantă din zona străzilor George Coșbuc și Splaiul Independenței pentru a-și valorifica din produse.

Oamenii au ajuns încă de la primele ore ale dimineții pe platoul de lângă Cluj-Arena și și-au expus marfa pe mese.

Chiar dacă a nins iar temperaturile au fost destul de joase, nu au lipsit nici cumpărătorii. Ba chiar la o rulotă unde de vindeau produse tradiționale din carne să stătea la coadă.

Făclia a ajuns în piața volantă pentru a vedea cum se desfășoară comerțul cu produse agricole în aer liber pe zăpadă și frig și dacă sunt clujeni care aleg să cumpere direct de la producători în aceste vremuri în care fermierii se plâng că nu sunt sprijiniți și că o duc tot mai prost.

Imediat la intrarea în piață dinspre strada George Coșbuc, un producător agricol avea expuse mere, pere și dovleac. Întrebat dacă nu îngheață fructele, bărbatul a spus că de data aceasta nu a fost foarte frig față de săptămânile trecute. „Sâmbăta trecută a fost mult mai frig. De data aceasta nu e chiar așa de rău. Când e ger expunem mai puțină marfă pe tarabă iar restul o lăsăm în mașină și o învelim bine cu pături”, ne spune agricultorul.

Un alt vânzător de produse agricole ne mărturisește că nu poate decât să se bucure când ninge în această perioadă pentru că stratul gros de zăpadă e o garanție pentru o producție bună. „Culturile de toamnă sunt la adăpost când e zăpadă pentru că altfel sunt ameninţate de ger şi lipsa de precipitaţii”, spune fermierul.

La o altă masă, pe primul rând dinspre Someș, un bărbat din comuna Șoimeni avea la vânzare, morcovi, pătrunjel, cartofi, ceapă, usturoi, fasole boabe, dar și făină de mălai.

„Aseară totul părea că urmează o zi cu vreme normală. Nu arăta nimic că va ninge și mi-am pregătit marfa să vin la piață. Dar oricum, și dacă se anunța zăpadă mare, tot veneam la piață pentru că în agricultură vremea bună nu se așteptă acasă, se așteaptă pe câmp. Așa e și la piață, dacă vrei să îți vinzi produsele nu poți sta acasă chiar dacă e vreme urâtă deoarece pot fi momente cu vreme bună și apar cumpărători”, spune bărbatul. El povestește că pe zi ce trece e tot mai greu cu producția agricolă pentru că lucrările agricole sunt costisitoare iar forță de muncă nu prea există. „Am două tractoare cu care lucrez pământul iar un nepot care mă ajuta le-a distrus motorul. Or, așa mergi în pierdere totală. Ca să nu mai am surprize de acestea fac eu totul iar sâmbăta vin la piață”, spune agricultorul.

Pe partea vestică a pieței volante, la o rulotă se vindeau produse tradiționale din carne. Se pare că au succes deoarece în ciuda frigului și a ninsorii era lume care aștepta la coadă să-și cumpere câte ceva din oferta de slănină, mezeluri, șuncă și tot felul de preparate din carne de porc.

C.P.


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *