Peste 1000 de tineri romano-catolici și greco-catolici din toată țara, între care și tineri din Eparhia de Cluj-Gherla, se pregătesc să participe la Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic (INTC), programată între 4 – 7 septembrie 2024, la Cheile Grădiștei (județul Brașov), care se va desfășura în acest an în organizarea Arhieparhiei Greco-Catolice de Alba Iulia și Făgăraș. Tema actualei ediții, cea de-a XV-a, este aceeași cu tema propusă de Sfântul Părinte Francisc pentru celebrarea din acest an a Zilei Mondiale a Tineretului (ZMT): „Cei care speră în Domnul merg fără să obosească” (cf. Is. 40,31).
După deschiderea oficială a INTC, care va avea loc la Cheile Grădiștei, în după-amiaza de 4 septembrie 2024, tinerii se vor reuni zilnic la Sfânta Liturghie, vor pătrunde în universul credinței prin cateheză și vor avea ocazia unui dialog cu Episcopii prezenți. Totodată, în fiecare după-amiază ei vor avea la dispoziție 15 activități alternative la care să participe: spirituale, culturale, educative, muzicale și sportive. Va fi un timp de întâlnire și comuniune, de îmbogățire spirituală și în cunoaștere, dar și un timp de divertisment, relaxare. Printre invitații speciali care și-au confirmat prezența în mijlocul tinerilor, se numără: pr. Riccardo Pincerato, directorul Biroului pentru Pastorația Tinerilor din Conferința Episcopală Italiană, prof. Daniel David, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, și Tibi și Alin Ușeriu, care au pus bazele traseului turistic Via Transilvanica.
Preafericirea Sa Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscopul și Mitropolitul Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș a adresat tinerilor un mesaj de suflet pentru această întâlnire, în care le-a spus: „Dragi tineri, voi sunteți viitorul Bisericii și al societății noastre. Tuturor ne place să avem prieteni buni, de aceea vă invit la o sărbătoare a bucuriei și a prieteniei” (…). A continuat: „În mijlocul provocărilor și al întrebărilor care definesc viața noastră, vă invit să facem din acest eveniment o experiență memorabilă și plină de semnificație pentru fiecare dintre noi.”
Actuala ediție a INTC se va desfășura sub ocrotirea mai multor Patroni cerești. Patroni ai Întâlnirii sunt cei șapte Fericiți Episcopi martiri greco-catolici români: Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Bălan, Tit Liviu Chinezu, Ioan Suciu, Alexandru Rusu, Iuliu Hossu, precum și cei patru martiri romano-catolici beatificați: Szilárd Bogdánffy, János Scheffler, Vladimir Ghika și Anton Durcovici. De asemenea, Ocrotitor al Întâlnirii va fi și Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea.
ZMT și INTC, scurtă privire retrospectivă
De-a lungul timpului a existat o preocupare prioritară, plină de grijă, a Bisericii Catolice pentru tineri. Ei sunt cei chemați să ducă mai departe o „flacără olimpică” specială, primită de la cei mai în vârstă: lumina spirituală a credinței în Dumnezeu care să lumineze zonele întunecate ale lumii, să înnoiască bucuria vieții, să înalțe mereu mai sus și să facă mai vizibile, mai puternice bucuria și speranța pășind în viitor, să fie „semănători de speranță”. Această preocupare s-a concretizat și prin organizarea marilor celebrări ale Zilei Mondiale a Tineretului, inițiate în 1984 de Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea. Ele reunesc, periodic, în diferite locuri ale lumii și sub aceeași „cupolă” a Bisericii sute de mii de tineri de pe toate continentele, de fiecare dată cu participarea Suveranului Pontif, a Capului văzut al Bisericii Catolice.
După căderea regimului comunist, și tinerilor din România li s-au deschis porțile spre ediții ale ZMT precum cea din 1985 la Roma (Italia), în 1987 la Buenos Aires (Argentina), în 1989 la Santiago de Compostela (Spania), în 1991 la Czestochowa (Polonia) și la cele ce au urmat, până la cea de-a 37-a ediție, din 1-6 august 2023, de la Lisabona (Portugalia).
Inspirați de aceste evenimente mondiale pline de entuziasm, adevărate sărbători ale credinței, tinerii romano-catolici și cei greco-catolici din România au dorit să se întâlnească și la nivel național, pentru a se cunoaște mai bine unii pe alții, a-și împărtăși valorile și idealurile. Ca urmare, începând din anul 1991, ediții ale INTC s-au desfășurat periodic, în organizarea alternativă a unei Eparhii Greco-Catolice și a unei Dieceze Romano-Catolice, după modelul și în spiritul celebrărilor Zilelor Mondiale ale Tineretului. Ultimele ediții ale INTC au fost: în 2012 la Iași, în 2015 la Cluj-Napoca și în 2018 la Satu Mare.
Răspunzând mesajului transmis de tinerii din Iași, cu ocazia celebrării locale (în 18 mai) a Zilei Tineretului în această dieceză, Sfântul Părinte, Papa Francisc a încurajat tinerii din toată țara să participe la Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic de la Cheile Grădiştei, încredințându-le o misiune, le-a scris: „Fiţi purtători de speranţă şi constructori de punţi, folosind fiecare instrument pe care îl aveţi la dispoziţie pentru a semăna bunătate şi iubire în lume”.
Viorica Sabo