December 5, 2024

Multe domenii ascund în sine măiestria artistică. De la inginerie și până la … gastronomie. Despre influențe și sursele primare de inspirație, atracția pentru pictura contemporană ca mijloc de exprimare, de conectare cu eul universal, despre explorarea unei arii generoase de subiecte, trecute prin filtrul personal, am stat de vorbă cu Andrea Katona, ale cărei lucrări din ciclul ,,Priviri ascunse” pot fi admirate în această perioadă pe simezele Galeriei de Artă Făclia.

Cum s-a născut proiectul ,,Priviri ascunse”, care are în centru ideea de feminitate, frumusețea și misterul femeii?

Acest proiect s-a născut din intenția mea de a transpune pe pânză particularitățile feminine cuprinse de simplitate și măreție, gingășie și mister, armonie și empatie, naivitate și curiozitate. ,,Priviri ascunse” invită privitorul să descopere această lume plină de feminitate. Proiectul conține și o căutare continuă a sinelui propriu. Chipurile prezentate în aceste lucrări sunt ale fiicei mele, așadar proiectul îmi este drag sufletului.

Ce înseamnă pentru dumneavoastră pictura ca formă de expresie artistică, ca mod de exprimare?

Pictura îmi oferă posibilitatea de exprimare nonverbală transpusă în tușe, culori, context și expresivitate. E un microunivers unde mă aflu eu cu o suprafață fizică, care se transformă într-o oglindă a eului meu. În arta contemporană nu există limite de exprimare și toți ne transpunem opiniile, sentimentele și mesajele așa cum ne este cel mai favorabil. Pictura oferă multe posibilități în creație, dar și provocări. Și chiar provocările ne ajută să trecem de barierele pe care ni le-am impus.

Dincolo de tipologia feminină, ce alte subiecte vă inspiră în procesul de creație?

Sunt interesată de explorarea relației om-natură. Având această nevoie, de a rămâne în preajma naturii și de a înțelege importanța ei, am realizat un proiect pe această temă cu titlul ,,Expediții pictate pe pânză”, care cuprinde o varietate de prezentări ale unor masivi renumiți ai Asiei și ai Europei. Acest proiect s-a finalizat cu o expoziție în 14.08.2022.

Un alt subiect important pe care l-am dezvoltat este tema spiritualității. Deși mandalele sunt considerate picturi comerciale, eu consider acest subiect a fi vast în descoperirea și înțelegerea rolului nostru în acest univers. Lucrările realizate pe această temă sunt diverse, conținând libera mea creație, evitând utilizarea șabloanelor, dar pline de simbolism și mesaj spiritual exprimate prin culori, trăiri emoționale și expresivitate. Aceste mandale au fost prezentate la data de 05.07.2023 în cadrul unei expoziții cu denumirea ,,Our Universe”, curatoriată de Camelia Moritz.

Aţi experimentat o varietate de tehnici artistice în decursul carierei. Ce tehnici vă atrag mai mult în prezent?

Am participat la un workshop realizat de Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, prin coordonarea profesorului Cristian Lăpușan, în cadrul căruia ni s-a prezentat tehnica monotype de către profesorul Michael Letts din Michigan, tehnică ce mi-a stârnit curiozitatea. Cu mult entuziasm am început să-mi dezvolt abilitățile în această tehnică. Expoziția ,,Priviri ascunse” cuprinde o serie de lucrări realizate cu tehnica monotype.

Înainte de Arte, aţi absolvit Ingineria. Cum se completează cele două domenii în creația artistică, cum vă ajută cele două specializări?

În percepția mea, și ingineria se bazează pe creație, așadar pentru mine e artă. Inginerul gândește, vizualizează obiectul gândit, realizează o serie de calcule, aduce o decizie de colaborare și arta lui primește viață. Tatăl meu a fost maistru lăcătuș și mi-a oferit atelierul lui să descopăr utilajele și sculele necesare ingineriei, dar parcă totuși latura mea de artist a învins latura de inginer și am pus accent pe pictură. Iar mama, cu meseria ei de cofetar, a realizat pe acele vremuri mini sculpturi din zahăr ars, deci arta am moștenit-o de la ambii părinți.

Cum vedeți o continuare a proiectului ,,Priviri ascunse” în viitor?

Doresc să dezvolt acest proiect utilizând tehnica în acril, ulei și monotype. Așa cum feminitatea conține mai multe caracteristici, așa și proiectul meu e compus din mai multe tehnici. Vizualizez viitorul proiectului, dar mai am nevoie de câteva calcule și colaborări pentru ca produsul finit, care se numește ,,Priviri ascunse”, să fie așa cum mi-l doresc eu.

*

Expoziția „Priviri ascunse” este realizată în cadrul proiectului Ferestre inițiat de Asociația JAD și susținut de Primăria Cluj-Napoca și poate fi vizitată la Galeria de Artă Făclia, pe strada Clinicilor nr. 33, începând din 15 iulie și până în 11 august, în intervalul 8-16.

Interviu realizat de Iulia GHIDIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *