March 27, 2025

În Sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, unde în urmă cu zece ani apreciatul profesor de istorie Vladimir-Alexandru Bogosavlievici își lansa prima carte, „Clujul Văzut și nevăzut”, a avut loc joi o seară de neuitat în care profesorul clujean a vorbit despre setea sa de a descoperi pentru ceilalți istoria locală a Clujului. Istoricului povestitor i-au fost alături invitați de seamă, colegi de facultate, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, prof. univ. dr. Ovidiu Ghitta, decan al Facultății de Istorie în cadrul UBB Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Nemeth Eduard, prof. univ. dr. Marius Bucur, dar și dr. Tudor Sălăgean, director al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Mihai Armanca, director al Editurii Arcadia Media. La întâlnirea dedicată istoriei Clujului, profesorul Bogosavlievici și-a adus cărțile „Cluj-Mănăştur, o povestire istorică, Oameni, locuri şi fapte în Clujul Interbelic, Bogo şi elevii Colegiului Național George Barițiu, O istorie povestită a Clujului.

Vorbind despre profesorul Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, directorul Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române, Ioan Bolovan, l-a caracterizat ca fiind un intelectual cu totul aparte în peisajul clujean, destul de rar întâlnit în Transilvania, în România. „Este un dascăl, profesor atipic. Nu cred că există cineva în sală să nu se fi întâlnit în zona centrală a Clujului cu profesorul Bogosavlievici aflat în compania elevilor. (…) Naturalețea cu care Bogo se apropie de copii transmițându-le cunoștințe istorice, cultivând valori și sentimente, nu o au foarte mulți profesori.”, a spus prof. univ. dr. Ioan Bolovan.

În opinia academicianului clujean, profesorul Bogosavlievici nu doar în aduce pe copii aproape de istorie prin vizitele pe care le face și prin cunoașterea unor clădiri, statui, dar în același timp îi pune la lucru, proiectele pe care le realizează cu elevii săi materializându-se în cărți. „Pentru elevi este un stimulent extraordinar de consistent pentru a-i motiva să rămână în continuare aproape de istorie și de cartea tipărită, lucruri care sunt perene”, a spus profesorul Bolovan.

Spune povestea Clujului pentru toți

La rândul său, prof. univ. dr. Ovidiu Ghitta, decan al Facultății de Istorie din cadrul UBB Cluj-Napoca, coleg de facultate cu profesorul clujean, l-a descris pe acesta un povestitor cu har, un personaj al Clujului intrat deja în legenda urbană: E un istoric de tip „burete” care preia, absoarbe informație, o așază în sertărașe potrivite și apoi o prezintă celorlalți. E un istoric care și-a găsit vocația aceasta, care este chiar un har, de a ieși în cetate, în oraș, de ai scoate pe elevi din sala de clasă și a povești despre monumentele Clujului, iar povestindu-le lor ajunge să le povestească clujenilor despre această istorie. Are plăcerea de a-și îmbogăți, de la emisiune la emisiune, de la plimbare la plimbare, bagajul de informații, mereu aduce ceva nou, mereu este în priză, mereu caută informații noi.”

Profesorul Bogosavlievici nu are doar talentul de a spune povești. Pe lângă că sunt antrenante, decanul Ovidiu Ghitta a afirmatpoveștile lui prezintă o istorie care arată că patrimoniul istoric din Cluj este al tuturor clujenilor și care încearcă să-i apropie pe toți de povestea clădirilor, de povestea oamenilor, de evenimentele de aici: „Altfel am fi tentați să le punem în sertărașe, să zicem astea sunt ale noastre, astea sunt ale celorlalți, astea ale celor-celorlalți. El spune povestea Clujului pentru toți. Ceea ce ține de nevoia de a avea o memorie, o amintire a marilor vremi istorice pe care să o asume toți. Acesta este marele merit că poveștile spuse de Bogo sunt povești pe care le urmăresc și români și maghiari.

De asemenea, decanul Facultății de Istorie, Ovidiu Ghitta, a apreciat faptul că interviurile și emisiunile profesorului clujean au fost transpuse în format tipărit, oamenii putând afla conținutul citind cărți. Despre aceleași cărți, prof. univ. dr. Nemeth Eduard a spus că se citesc pe nerăsuflate ca și romanele de detectivi și sunt pasionant de interesante datorită talentului de povestitor și energiei autorului. „Are o energie extraordinară. El nu s-a schimbat deloc față de cum îl cunoșteam acum 40 și ceva de ani. Are aceeași energie, este inepuizabil. Are energie și o transmite celorlalți și în vorbe, dar și în scris”

Tia SÎRCA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *