
Sub acest respectuos generic cu reale valențe patriotice asumat de mai mulți ani de Societatea Cultural Patriotică Avram Iancu din România, în pragul Marii Sărbători Naționale, generată actul istoric înfăptuit la 1 Decembrie 1918, în municipiul Cluj – Napoca se organizează un frumos și pilduitor Marș al Recunoștinței, fiind un excepțional prolog al marii noastre sărbători naționale.
Și în acest an mulțimea s-a adunat în jurul statuii lui Mihai Viteazul, domnitor al Țării Românești, al Ardealului și a toată Țara Moldovei, unde s-a intonat Imnul României și al lui Avram Iancu, iar președintele Societății Cultural Patriotice „Avram Iancu” din România, Tiberiu Groza, a salutat întreaga prezență, nominalizând subprefectul Florentin Burz, reprezentanții Consiliului Județean, a filialelor Avram Iancu din Aiud, Mihai Viteazul, Dej, Turda, Cluj–Napoca, Brad și Câmpeni. Apoi a salutat ansamblurile folclorice Rapsodia Clujeană, Dor Transilvan, Cununa Apusenilor, Rapsodia Someșană, Asociația Revoluționarilor și a școlilor din Cluj–Napoca, aduse de Inspectoratul Școlar.
În cuvântul său, dl. Tiberiu Groza a menționat faptul că acest Marș al Recunoștinței este organizat în fiecare an, urmărind să aducă omagiul și recunoștința noastră tuturor eroilor și înaintașilor noștri care au luptat două milenii jumate de când există neamul românesc, care, acum, este prosper, în UE, NATO și în concernul națiunilor civilizate din Europa.
Nu întâmplător începem festivitatea de la Mihai Viteazul, deoarece el este întâiul întregitor de neam al românilor de pretutindeni. În semn de apreciere v-om depune coroane de flori la toate cele 11 monumente din municipiul Cluj – Napoca, care au contribuit la Marea Unire. În acordurile Imnului Eroilor, două dansatoare ale ansamblului Rapsodia Someșană, îmbrăcate în costume naționale, au însoțit depunerea coroanelor de flori la monumentul lui Mihai Viteazul, din partea Prefecturii, Consiliului Județean Cluj și Societății Cultural Patriotice Avram Iancu.
Apoi, Marșul Recunoștinței, cu drapele tricolore și muzica patriotică, a pornit spre statuile personalităților importante ale istoriei noastre, cu opriri și succinte prezentări la bustul lui Alexandru Ioan Cuza, Mitropolitul Nicolae Ivan și Avram Iancu, din fața Catedralei Ortodoxe, apoi Alexandru Vaida- Voievod, Iuliu Maniu, Andrei Mureșanu, Școala Ardeleană, monumentul Memorandiștilor și Cardinalul Iuliu Hosu, unde au fost depuse și coroane de flori din partea instituțiilor, asociațiilor, ansamblurilor folclorice și școlilor. Această manifestare, a menționat în final președintele societății, dl. Tiberiu Groza, s-a desfășurat în cadrul proiectului ,,Moții – făuritori de istorie națională’’, proiect cofinanțat de Primăria și Consiliul local Cluj – Napoca, fiind dedicată unor personalități istorice care au contribuit prin lupta lor la Marea Unire de la 1918.
Inițiat la aniversarea Centenarului Unirii, dorește să strângă alături organizații cultural – patriotice, asociații culturale, reprezentanți ai școlilor și universităților, reprezentanți ai asociației cadrelor militare în rezervă și în retragere, personalități ale orașului și locuitori ai municipiului. Prin buna organizare și participare, putem concluziona că și această ediție și-a avut fireasca ei rezonanță, mai ales că s-a consumat în anul dedicat de Parlamentul României și Eroului Național Avram Iancu, de la a cărei naștere s-au împlinit 200 de ani.
Dumitru VATAU