October 14, 2024

Martirii de la Hărcana au fost comemorați, marți, la Turda, printr-o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoți în frunte cu PS Benedict, episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. La eveniment au luat parte primari ai comunelor din zona Turda, dar și cetățeni care au ținut să le acorde respectul cuvenit victimelor furiei horthyste. Primarul Cristian Matei a subliniat că eroii de la Hărcana nu trebuie doar comemorați, ci onorați prin faptele noastre, prin lupta zilnică pentru respect, dreptate și libertate.

„Această tragedie ne amintește de faptul că fiecare gest de umanitate și solidaritate contează”, a transmis edilul.

Masacrul de la Hărcana a fost săvârşit de către trupele horthyste, care au ucis 18 persoane de naţionalitate română, bătrâni şi copii. Incidentul s-a petrecut la 24 septembrie 1944, într-un cătun situat la circa 10 km nord-est de localitatea Turda.
În noaptea de 22 şi 23 septembrie 1944, un grup de civili de naţionalitate română s-a refugiat din cătunul Hărcana pentru a evita confruntările dintre armata sovietică, armata română şi corpurile de armată maghiare şi germane. Grupul de circa 30 de persoane s-a adăpostit în cantonul de cale ferată din apropierea oraşului Câmpia Turzii (cătunul Petrilaca) şi au fost martori la execuţia consătenilor lor.
În dimineaţa zilei de 24 septembrie 1944, un grup de militari maghiari însoţiţi de civili au trecut linia de cale ferată, ducând cu ei 18 prizonieri, dintre care 12 copii cu vârste între 7 luni şi 10 ani, adolescenţi şi 4 adulţi, locuitori ai cătunului Hărnaca care nu au plecat cu grupul iniţial de refugiaţi. Civilii români au fost executaţi prin împuşcare într-o groapă de obuze, lângă calea ferată, iar apoi corpurile lor au fost stropite cu petrol şi incendiate. Cei 12 copii proveneau din familiile Lăscău, Forgaci, Costea şi Sălăgean. Cel mai mic copil ucis a fost Ionuţ Forgaci, în vârstă de şapte luni.
În anii 1987-1988, unul din martorii oculari ai masacrului, însoţit de fiul uneia dintre victime, a identificat mormintele celor împuşcaţi. Masacrul de la Turda a fost comemorat printr-o placă comemorativă ridicată cu sprijinul Consiliului Local al municipiului Turda şi al Partidului Unităţii Naţionale a Românilor (PUNR). Placa comemorativă amplasată în centrul municipiului în partea dreaptă a Catedralei Ortodoxe, este inscripţionată cu numele victimelor şi vârsta lor.

Cosmin PURIȘ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *