July 20, 2024

Proiectul municipalității privind darea în folosință către Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest a unui teren pe care să-și construiască încă un sediu a fost aprobat de majoritatea consilierilor locali, nu însă fără opoziția minorității care a cerut să se construiască o creșă pe acel loc.

După cum atrăgea atenția ziarul Făclia, ADR-NV are deja un sediu construit din fonduri europene în localitatea Rădaia la care a renunțat pentru confortul angajaților.

„Discutăm în ședințele de consiliu local de multe ori despre lipsa terenurilor pentru funcțiuni publice, e ceea ce auzim când vorbim, de exemplu, de construirea de creșe, grădinițe. Iată că acum avem totuși, un teren pentru Agenția de Dezvoltare Regională, care însă are deja un sediu pe care și l-au construit pe bani europeni.

În aceste condiții, mă întreb cum justificați darea în folosință a acestui teren semicentral, de peste 2000 de metri pătrați, unei agenții care a folosit deja aproximativ 600.000 de euro, fonduri europene, pentru a-și construi un sediu în Rădaia. Nu este acesta un exemplu de legitimare a risipei de fonduri publice? Și mai ales cum explicați părinților care nici anul acesta nu au prins de exemplu, loc în creșă, că nu folosim acel teren pentru construirea unei creșe și îl cedăm unei instituții care deja și-a construit un sediu?”, a întrebat consilierul local Alexandra Oană.

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, care a condus ședința de consiliul de marți în absența primarului, a replicat că terenul respectiv nu se pretează pentru construcția unei creșe și că, oricum, Primăria are cinci creșe în construcție.

Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest este instituția care gestionează o parte din fondurile europene, inclusiv cele pentru construcția de creșe și grădinițe. De asemenea, fiecare instituție trebuie să își desfășoare activitatea în condiții optime, iar Primăria trebuie să poată colabora cu alte instituții de stat și să aibă o atitudine deschisă”, a adăugat viceprimarul.

Proiectul a fost aprobat cu 17 voturi pentru și patru împotrivă.

Consilierii locali clujeni au dezbătut în ședința de consiliu de ieri un proiect de hotărâre ce vizează atribuirea unui teren de 2091 mp pătrați situat pe strada Dorobanților în vederea edificării sediului Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest.

Terenul este situat lângă Biblioteca Județeană „Octavian Goga” iar valoarea sa de inventar este de 412.622, 63 de lei.

Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADR-NV) mai deține un sediu în localitatea Rădaia. Investiția a costat cca 675.000 euro, bani în mare parte atrași prin programul PHARE 2006. Sediul ADR Nord-Vest de la Rădaia are 1.800 mp construiți, pe patru nivele (D+P+2E), fiind dotat cu o staţie de tratare a apei reziduale, cu o pompă de căldură şi cu o staţie de pompare a apei.

Sediul a fost dat în folosință în anul 2011, însă nu după mult timp s-a considerat că nu e deloc oportun ca angajații să facă naveta din Cluj-Napoca la Rădaia și că e mai bine ca ADR-NV să aibă un sediu în oraș.

În acest context, în 2014 a fost închiriat un spațiu pe strada Dorobanților unde agenția funcționează și în prezent, spațiul de la Rădaia fiind utilizat pentru organizarea unor evenimente care nu se pot desfășura în locația din Cluj. Napoca.

Nu demult, ADR-NV a încercat să cumpere o clădire în cartierul clujean Grigorescu, însă conducerea agenției nu a reușit să ajungă la înțelegere cu privire la preț cu proprietarul clădirii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *