July 20, 2024

În perioada 25-30 iunie, Cluj-Napoca a fost gazda evenimentului cultural de anvergură Opera Apreta, care a transformat orașul într-o scenă deschisă pentru spectacole de operă, balet, flamenco și muzicaluri.

Ziua de vineri a ├«nceput cu un masterclass intitulat Note e Parole con Maestro David Crescenzi, desf─â╚Öurat ├«n Lounge-ul Operei din Pia╚Ťa Unirii. Acesta a oferit publicului oportunitatea de a explora opera Tosca de Giacomo Puccini, sub ├«ndrumarea Maestrului David Crescenzi. Participan╚Ťii au avut acces la eveniment pe baza unui bilet cu valoare 0, bucur├óndu-se de o lec╚Ťie captivant─â despre complexitatea ╚Öi frumuse╚Ťea acestei opere.

Premier─â mondial─â: Carmen ÔÇô Un spectacol inovator de balet-flamenco

Seara a continuat cu un eveniment deosebit: premiera mondial─â a spectacolului de balet-flamenco Carmen, prezentat de Barcelona Flamenco Ballet. Sala Mare a Operei Na╚Ťionale Rom├óne Cluj-Napoca a g─âzduit acest spectacol inovator, care a reimaginat opera clasic─â a lui Georges Bizet.

David Guti├ęrrez, creierul din spatele Barcelona Flamenco Ballet, a p─âstrat muzica original─â a lui Bizet, integr├ónd accente moderne de jazz ╚Öi flamenco, cre├ónd astfel o experien╚Ť─â unic─â ╚Öi emo╚Ťionant─â. Spectacolul exploreaz─â teme universale precum libertatea ╚Öi curajul ├«ntr-o lume inegal─â, subliniind lupta continu─â a femeilor pentru drepturile lor fundamentale. Aceast─â versiune adaptat─â a Carmen a fost primit─â cu entuziasm de publicul clujean, oferindu-le o sear─â de neuitat.

Ziua s-a ├«ncheiat cu un alt moment deosebit: prezentarea operei Tosca de Giacomo Puccini ├«n Pia╚Ťa Unirii. Acest spectacol, oferit de Opera Na╚Ťional─â Rom├ón─â Cluj-Napoca, a fost accesibil gratuit publicului larg. Sub cerul liber, audien╚Ťa a fost transportat─â ├«n lumea dramatic─â ╚Öi pasional─â a operei lui Puccini, bucur├óndu-se de o interpretare de excep╚Ťie ├«ntr-un cadru iconic al ora╚Öului.

S├ómb─ât─â a debutat cu un concert intitulat A Dream in Music: Morricone ÔÇô Piazzolla ÔÇô Theodorakis, desf─â╚Öurat ├«n Lounge-ul Operei din Pia╚Ťa Unirii. Giancarlo Palena din Italia, Dimitris Soukaras din Grecia ╚Öi Cvintetul Aperto Chamber Ensemble au oferit o interpretare de neuitat a unor compozi╚Ťii celebre, accesibil─â publicului pe baza unui bilet cu valoare 0.

Scripcarul pe Acoperi╚Ö: O lec╚Ťie de via╚Ť─â

Seara de s├ómb─ât─â a fost marcat─â de spectacolul de musical Scripcarul pe acoperi╚Ö, prezentat de Opera Na╚Ťional─â Rom├ón─â Timi╚Öoara. Acesta a adus ├«n fa╚Ťa publicului povestea emo╚Ťionant─â a comunit─â╚Ťii evreie╚Öti din satul Anatevka, din Rusia.

Protagonistul, Tevye, un l─âptar simplu, ╚Öi familia sa sunt nevoi╚Ťi s─â navigheze prin provoc─ârile vie╚Ťii cotidiene ╚Öi schimb─ârile sociale tumultuoase. Cele trei fiice mai mari ale lui Tevye se ├«ndr─âgostesc ╚Öi ├«╚Öi doresc s─â se c─âs─âtoreasc─â din dragoste, contrar tradi╚Ťiilor evreie╚Öti. Aceast─â tensionare a valorilor tradi╚Ťionale coincide cu un eveniment major: Pogromul, care for╚Ťeaz─â comunitatea s─â-╚Öi p─âr─âseasc─â locurile natale.

Spectacolul a fost o combina╚Ťie remarcabil─â de am─âr─âciune, ├«n╚Ťelepciune ╚Öi umor evreiesc, captiv├ónd audien╚Ťa ╚Öi oferindu-le o reflec╚Ťie profund─â asupra valorilor tradi╚Ťionale ╚Öi a schimb─ârilor inevitabile ale vie╚Ťii.

Opera Apreta a oferit clujenilor o s─âpt─âm├ón─â plin─â de art─â. Aceast─â s─ârb─âtoare a culturii a demonstrat c─â opera poate fi pentru toat─â lumea, indiferent de v├órst─â sau background cultural. Cu acces gratuit la multe dintre evenimente ╚Öi o gam─â variat─â de spectacole, Opera Apreta a adus arta mai aproape de oameni, transform├ónd ora╚Öul ├«ntr-un punct de ├«nt├ólnire pentru to╚Ťi cei care apreciaz─â frumuse╚Ťea muzicii, dansului ╚Öi teatrului.

Mara A. MUNTEAN

Foto: Nicu Cherciu

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *