Având în vedere noul context al aderării României la spațiul Schengen și schimbările de ordin legislativ survenite la nivel european prin apariția Regulamentului (UE) 2024/1157 al Parlamentului European și al Consiliului privind transferurile de deșeuri și luând în considerare necesitatea identificării modalităților și metodelor de operare ale persoanelor fizice și juridice care desfășoară activități privind regimul deșeurilor și transportului acestora pe teritoriul României, Garda Națională de Mediu Cluj a efectuat acțiuni de inspecție și control la operatorii economici autorizați din punct de vedere al protecției mediului care nu sunt înscriși în registrul ROAFM, verificându-se dacă aceștia derulează sau au derulat transferuri de deșeuri transfrontaliere.
Astfel, până la 08 aprilie 2025 s-au efectuat 60 de controale, s-au dispus măsuri de remediere, termene pentru intrarea în legalitate cu respectarea prevederilor legale și s-au aplicat 8 sacțiuni contravenționale cu amenzi de peste 90.000 lei. Numărul transporturilor efectuate de cei 60 transportatori este de 8.677 și cantitatea totală de deșeuri transportată în anul 2024 este de 104.862 tone. Specialiștii Gărzii de Mediu Cluj spun că nu pot fi transferate deșeuri în vederea valorificării în România decât dacă tranzacțiile respective, cât și instalațiile de destinație sunt înrolate în registrul ROAFM. Orice alte operațiuni cu deșeuri transfrontaliere cu destinația România, care nu respectă acest set de criterii, se înscriu în spectrul penal.
Cu ochii pe transportatorii fără autorizație de mediu
Viorel Pleșa, comisar- șef al Gărzii de Mediu Cluj menționează că în cadrul controalelor efectuate a fost impusă ca măsură – interzicerea recepționarii oricărui tip/cantitate de deșeuri în sistem transfrontalier fără ca instalația (operatorul economic) să fie inrolata in registrul ROAFM. Au fost verificați și transportatorii de deșeuri periculoase/nepericuloase care sunt înregistrați în registrul național al operatorilor economici care nu se supun autorizării din punct de vedere al protecției mediului conform prevederilor OUG nr. 92/2021, privind regimul deșeurilor cu modificările și completările ulterioare. Verificările au vizat colectarea datelor care au rezultat din activitatea desfășurată de aceștia în cursul anului 2024, respectiv situația transporturilor de deșeuri atât în regim transfrontalier cât și intern.
În situația în care se va constata încălcarea legislației privind privind transportul deșeurilor periculoase și nepericuloase pe teritoriul României conform HG nr. 1.061/2008, a fost impusă ca măsură – interzicerea transportului/recepționarea oricărui tip/cantitate de deșeuri în sistem transfrontalier fără documentația completă aferentă acestei activități, inclusiv prin informarea expresă cu privire la asigurarea faptului că se respectă obligativitatea înrolării în prealabil în platforma SIATD – ROAFM și înregistrarea tuturor tranzacțiilor cu deșeuri transfrontaliere. Foarte important estre faptulcă toți transportatorii de deșeuri trebuie să fie înscriși în registrul ROAFM și au obligația de a ține evidența gestiunii deșeurilor conform HG 856/2002 și a deținerii formularelor de transport deșeuri periculoase și nepericuloase conform HG 1061/2008.
Articolul Peste 104.000 de tone de deșeuri transportate anul trecut în județul Cluj apare prima dată în ziarulfaclia.ro.