
Galeria Institutului Cultural Român din Budapesta va fi gazda proiectului Pixel Manual, inaugurat joi, 3 aprilie a.c., ora 18, protagoniști fiind doi profesioniști cu un crez artistic profund, Flavius Lucăcel și Szatmári J. Ottó.
Împărtășind aceleași origini transilvane, aceștia ne propun acum o nouă meditație vizuală la rezistența, la nedemodarea unor valori spirituale, perpetutate pe calea credinței și a folclorului popular, dincolo de trecerea iremediabilă a timpului. Pe de-o parte, Flavius Lucăcel, pictor și dramaturg, prin ferestrele sale „reinterpretate”, aduce în atenția publicului frumusețea obiectelor lucrate cu suflet și măiestrie de către străbunii noștri, obiecte ce primesc un suflu nou prin reatingerea lor în manieră plastică.
„Proiectul expoziţional sondează un mic segment al creativităţii şi manualităţii populare româneşti. Undeva pe suprafeţe sau în adâncul obiectelor rămân mereu urmele măiestriei noastre. Conţinutul acestor obiecte cuprinde splendoarea şi simplitatea. Acele mâini delicate ce au bătut în pânză, forme şi culori diverse, delimitări cioplite în lemn, spaţii de vieţuire, toate aceste „construcţii” au străbătut un drum lung. Eu le proiectez acum într-o lume dominată de tehnologie, abstractă pentru ele, dar plină de înțelesuri şi conţinut”, mărturisește Flavius Lucăcel.
De cealaltă parte, Szatmári J. Ottó, ilustrator și artist digital, va fi prezent în cadrul acestui proiect cu o serie de picturi pe pânză, ce redau imagini din lucrările sale de artă murală, realizate în biserica din Doba.
„Aici am putut să pictez direct pe zid. Am ales acest fel de a picta pentru că simțeam nevoia să mă retrag în liniștea unei biserici, cu aceste imagini ale Judecății de Apoi, care este și un tribut către Michelangelo, cât și o reculegere a mea în adâncimea acestei teme. Oricum, efortul meu nici nu se apropie de ceea ce a făcut Michelangelo în Capela Sixtina, dar uneori aveam așa un fel de a simți, parcă se uita de după umerii mei. A picta „Judecata de Apoi” pe pereții unei biserici de 200 de ani, condamnate la demolare, sublinieaza contrastul dintre efemeritatea umană și eternitatea divină, un memento al trecerii rapide a vieții umane. Performance-ul de artă „Crăpături în Nemurire” este și în momentul actual în desfășurare și ține până la încheierea demolării, fiind o invitație nu numai la efemeritate, ci și un fortifiant pentru memorie”, spune artistul Szatmári J. Ottó.
Pe toată durata vernisajului cei prezenți vor putea viziona un documentar fotografic ce surprinde cadre din timpul realizării acestor picturi murale precum și o detaliere a proiectului actual în tandem. Montajul este realizat de către Farkas Bogdan. Expoziția Pixel Manual va rămâne deschisă până în data de 29 aprilie a.c.
Iulia GHIDIU
Articolul „Pixel Manual”: Artiștii Flavius Lucăcel și Szatmári J. Ottó expun la ICR Budapesta apare prima dată în ziarulfaclia.ro.