February 22, 2024

Medicii de familie clujeni vor protesta joi, 18 ianuarie, ├«n fa╚Ťa Casei de Asigur─âri de S─ân─âtate Cluj visavi de recentele m─âsuri fiscale ale Casei Na╚Ťionale de Asigur─âri de S─ân─âtate (CNAS) care ├«i pun ├«n imposibilitatea de a-╚Öi mai desf─â╚Öura activitatea ├«ncep├ónd din luna februarie a acestui an.

Potrivit pre╚Öedintei Asocia╚Ťiei Medicilor de Familie Cluj, dr. Emiliana Costiug noile modific─âri legislative privind medicina de familie vor ├«nchide cabinetele medicilor de familie: ÔÇ×Ne trezim c─â dup─â trei luni ├«n care ne-au fost ├«nt├órziate pl─â╚Ťile pe lunile octombrie, noiembrie, decembrie 2023 au venit cu ni╚Öte modific─âri legislative care vor determina ├«nchiderea multor cabinete ale medicilor de familie, mai ales ale acelora din mediul rural ╚Öi cu pu╚Ťini pacien╚Ťi. Asta pentru c─â din veniturile preconizate care scad cu 30-40% nu po╚Ťi s─â sus╚Ťii func╚Ťionarea unei unit─â╚Ťi sanitare. Ca urmare, ne-am organizat, am avut nenum─ârate ├«nt├ólniri la nivelul Asocia╚Ťiei Medicilor de Familie Cluj, la nivelul patronatelor din ╚Ťar─â. S-au f─âcut grupe de lucru ╚Öi s-au f─âcut simul─âri privind posibilitatea de a func╚Ťiona ├«n continuare, dar se pare c─â nu exist─â nici o ╚Öans─â. Factorii de decizie nu dau nici o ╚Öans─â medicilor de familieÔÇŁ.

De la 1 februarie 2024 medicii de familie nu vor mai ├«ncheia contracte cu Casa. ÔÇ×├Än aceste condi╚Ťii de la 1 februarie 2024 nu vom mai semna contract cu Casa ╚Öi nu ╚Ötiu ce se va mai alege. ├Än asemenea condi╚Ťii, am falimenta majoritatea dintre noi. Nu am crezut c─â putem s─â ajungem aici ca stat european, care ╚Öi-a luat angajamentul fa╚Ť─â de Banca Mondial─â s─â aib─â o medicin─â de familie performant─â. Dup─â ce am f─âcut investi╚Ťii ├«n dot─âri, angaj─âri ca s─â ne extindem echipa ca s─â putem s─â acord─âm servicii de calitate pacien╚Ťilor, ne afl─âm ├«n imposibilitatea de a pl─âti cheltuielile de func╚Ťionare ale cabinetului.ÔÇŁ, spune pre╚Öedinta Asocia╚Ťiei Medicilor de Familie Cluj.

Medicii de familie clujeni s-au mobilizat ╚Öi vor ie╚Öi joi la proteste. ÔÇ×Luni s-a depus cerere ca s─â fie un protest legal ╚Öi joi ├«ntre orele 9:00 ╚Öi 11:00 vom protesta ├«n fa╚Ťa Casei de Asigur─âri de S─ân─âtate Cluj.ÔÇŁ, anun╚Ť─â dr. Emiliana Costiug, reprezentanta medicilor de familie din Cluj.

Guvernan╚Ťii ├«ngroap─â medicina de familie

Camera Federativ─â a Sindicatelor Medicilor din Rom├ónia (CFSMR), sindicat medical na╚Ťional, sus╚Ťine punctele de vedere ale Societ─â╚Ťii Na╚Ťionale de Medicina Familiei (SNMF) ╚Öi ale Colegiului Medicilor din Rom├ónia (CMR) cu privire la noile m─âsuri fiscale luate de Casa Na╚Ťional─â a Asigur─ârilor de S─ân─âtate (CNAS) prin diminarea bugetului cabinelor de medicin─â de familie cu 25% pentru anul 2024 fa╚Ť─â de anul trecut.

Potrivit reprezentan╚Ťilor CFSMR, aceast─â nou─â m─âsur─â fiscal─â luat─â de CNAS ÔÇ×o s─â genereze un aflux mai mare de pacien╚Ťi c─âtre Unit─â╚Ťile de Primiri Urgen╚Ťe din cadrul spitalelor unde se ╚Ötie deja, costurile asigur─ârii asisten╚Ťei medicale sunt mai ridicateÔÇŁ. M─âsurile fiscale luate de CNAS s-au luat ├«n contextul ├«n care ÔÇ×exist─â un deficit major de medici de familieÔÇŁ, iar aplicarea lor va conduce la cre╚Öterea ╚Öi agravarea acestui deficit. Mai mult, 25% din medicii de familie au v├órsta peste 65 de ani, iar din datele SNMF reiese c─â ├«n viitorul apropiat va alea loc un val masiv de pension─âri ale medicilor de familie, fapt care va cre╚Öte semnificativ deficitul amintit.

De asemenea, reprezentan╚Ťii CFSMR atrag aten╚Ťia asupra faptului c─â reducerea drastic─â a resurselor financiare va duce ╚Öi la sc─âderea rolului preventiv al medicinei de familie. ├Än anul 2023, valoarea punctului pentru o consulta╚Ťie la medicul specialist din ambulator a fost de 4,5 lei, iar pentru anul 2024 va fi 3,3.

Totodat─â, conducerea Societ─â╚Ťii Na╚Ťionale de Medicina Familiei (SNMF) afirm─â c─â ÔÇ×├«ntr-un sistem sanitar nefunc╚Ťional, care este c├órpit pe ici pe colo c├ót s─â nu se risipeasc─â de tot, autorit─â╚Ťile au identificat segmentul de care se pot lipsi: medicina de familieÔÇŁ, reduc├ónd cu 25% alocarea bugetar─â pentru anul 2024 comparativ cu 2023.

Problema deficitului major de medici de familie este semnalat─â ╚Öi de reprezentan╚Ťii SNMF care sus╚Ťin c─â ÔÇ×este imperios necesar ca guvernan╚Ťii s─â adopte m─âsuri care s─â remedieze diminuarea veniturilor cabinetelor medicilor de familie ╚Öi nicidecum s─â reduc─â drastic finan╚Ťarea deja deficitar─â a acestui segment al sistemului de s─ân─âtateÔÇŁ. ├Än opinia acestora, autorit─â╚Ťile nu ├«╚Öi doresc ca popula╚Ťia s─â beneficieze de servicii decontate la medicul de familie ╚Öi guvernan╚Ťii ├«ngroap─â mai mult sistemul sanitar, prin sc─âderea finan╚Ť─ârii medicinei de familie, prin ├«ngroparea medicilor de familie ├«n activit─â╚Ťi birocratice inutile, prin men╚Ťinerea unui sistem informatic nefunc╚Ťional. ÔÇ×Cum s─â explic─âm altfel faptul c─â autorit─â╚Ťile au decis decimarea fondului alocat asisten╚Ťei medicale primare? S─â fie asta o strategie bine pus─â la punct pentru sl─âbirea medicinei de familie ╚Öi, implicit, a accesului popula╚Ťiei la servicii medicale? Sau este strategia Guvernului de a ÔÇ×stimulaÔÇŁ tinerii medici s─â aleag─â s─â profeseze ca medici de familie? Dac─â destabilizezi baza piramidei, p├ón─â la urm─â, cade ╚Öi v├órful.ÔÇŁ, afirm─â reprezentan╚Ťii SNMF.

La r├óndul lor, reprezentan╚Ťii Colegiului Medicilor din Rom├ónia consider─â c─â insuficienta finan╚Ťare a medicilor de familie are consecin╚Ťe grave asupra ├«ndeplinirii nevoilor de ├«ngrijiri medicale ale popula╚Ťiei. Ace╚Ötia atrag aten╚Ťia c─â sunt ├«nc─âlcate obliga╚Ťiile asumate de autorit─â╚Ťi, ├«n mod repetat ╚Öi ├«n diverse forme, at├ót fa╚Ť─â de partenerii europeni, c├ót ╚Öi fa╚Ť─â de corpul medical, prin acordurile ╚Öi contractele negociate ╚Öi ├«ncheiate ├«n anul 2023.

surs─â foto:stirimed.ro

T.S.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *