July 22, 2024

 

Sunt doar rezultate ce pot modifica clasamentul de la o oră la alta, lucru pe care-l cunoașteți. Rezultatul final îl vom ști doar sâmbătă seara, la gala de decernare a premiilor celei de a 23-a ediții.

Să vedem ce s-a votat până acuma, luni, 7 iunie: Frate de-o vară (Olanda, 2023, regia Joren Molter; 4.38), Fetele tot fete (India, 2023, regia Shuchi Talati; 4.30), Punct de trecere (Brazilia, 2023, regia Carolina Markowicz; 3,89), Daniel Auerbach (Israel, 2023, regia David Volach; 3.80), Fata îndărătnică (India, 2024, regia Vinothraj PS; 3.63), Cadru permanent (Spania 2023, regia Laura Ferres; 3.21). Intră în cursa Trofeului Transilvania și restul filmelor din competiție, clasamentul va suferi, cum am menționat, modificări.

Cazul Mary Kay Letourneau. Psihologic la superlativ!

Este un caz celebrul de la începutul anilor 90, extrem, extrem de mediatizat. Nu este însă un caz singular. O profesoară, Mary Kay Letourneau, 34 de ani, căsătorită, patru copii, are o relația extraconjugală cu un elev de-al ei, de numai 12 ani. Suportă rigorile legii, născând în închisoare primul copil din cei doi pe care-i va avea cu tânărul de numai 12 ani, Vili Fualaau. Este eliberată, încarcerată din nou, eliberată definitiv, divorțează de primul soț, se căsătorește cu tânărul în cauză (în 20 mai 2005), mai au un copil, se despart definitiv în 2019, moare de cancer de colon la 58 de ani (în 2020). Să tot fii în atenția tabloidelor.

Povestea stă la baza scenariului scris de Samy Burch (la primul ei scenariu ecranizat!), filmul May December (Statele Unite2023) purtând semnătura cunoscutului și controversatului regizor Todd Haynes. Plusul de valoare venind din partea actorilor distribuiți-Natalie Portman, Julianne Moore, Charles Melton-, a întregii echipe artistice. Dovadă sunt cele 45 de premii și nu mai puțin de 173 de nominalizări, ce acoperă cam tot: cel mai nu film, scenariu original, decoruri, regizor, interpretări, cei patru bucurându-se de toată atenția juriilor de selecție și nominalizări.

Relația celor doi a făcut obiectul multor articole și odată cu ele, multor interpretări, deloc favorabile. Todd Haynes caută, prin personaje și acțiune, răspunsuri, adevăruri, oricât de incomoder ar fi ele. Rezultă un film complex și provocator deopotrivă, care trebuie urmărit cu atenție de la prima imagine și primele replici, pentru a evita confuziile. Mai ales că este vorba despre viețile a trei oameni, vieți marcate de minciuni, trădări, tensiuni, bucurii pe furate, un mod cam neortodox de apropiere și exploatare a subiectului.

Mă rezum la atât, vă recomand May December. Regret doar că nici această peliculă nu mai este programată la actualul TIFF. Păcat…

Ziua Maghiară

Miercuri 19 iunie, sunt programate zece filme: Totul despre familia Lefkovics, Ziua lui Kalman, Jucătorul de șah, KIX, Cădere liberă, Liber ca pasărea, Fără aer, Pelikan Blue, Material Brut, Gărdina cu zâne. Cu alte cuvinte, avem din nou o zi plină!

Demostene Șofron

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *