July 25, 2024

Guvernul a aprobat, joi, printr-o hotărâre declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor care constituie coridorul de expropriere al centurii metropolitane Cluj.

Potrivit actului normativ adoptat, sumele individuale estimate de către expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care fac parte din coridorul de expropriere al centurii metropolitane sunt în cuantum de 1.053.732 mii lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Prin actul normativ se propune aprobarea amplasamentului pe raza localităţilor Apahida, Baciu, Cluj – Napoca, Floreşti şi Feleacu. S-a decis de asemenea aprobarea declanşării procedurilor de expropriere. Este vorba de 1.598 de imobile în suprafaţă totală de 3.026.125 mp teren.

Pentru Drumul TransRegio Feleac T 35 Primăria Cluj-Napoca are contract semnat cu Viarom, lot de 2 kilometri care urmează să fie modernizat în comuna Florești (comună cu zeci de mii de locuitori), iar pentru 24 de kilometri de Drum Expres și alți 20 de kilometri de drumuri de legătură Primăria a avut pe 18 decembrie pentru evaluarea ofertei pe care a depus-o Asocierea Asocierii CON-A OPERATIONS, DIMEX 2000, HYDROSTROY AD, CONCELEX si Automagistral – Pivden (singura ofertă depusă).

Drumul Transregio Feleac TR 35, asigură tranzitul pe axa principală Vest – Est în Municipiul Cluj – Napoca conectând arii de interes urban și periurban (Gilau, Florești, Cluj – Napoca, Apahida), dar și autostrada A3, cât și aeroportul Avram Iancu. Prin implementarea acestui obiectiv vor fii descongestionate sectoare cu frecvente aglomerării actuale și va fi asigurată legătura directă a drumurilor naționale DN 1, DN 1C, DN 1F și DN 16 cu autostrada A3 și implicit va fi asigurată accesibilitatea și conectarea la rețeaua majoră TEN-T CORE”.

Primarul Emil Boc a precizat vineri că pe lângă fondurile pentru expropriere, pentru construirea efectivă a centurii mai e nevoie de un miliard de lei.

„Vreau să mulțumesc tuturor celor care au lucrat pentru acest proiect, în special colegilor din Primărie, dar și Guvernului, în speță domnului ministru Grindeanu și celor care ne-au sprijinit în realizarea acestei centuri. Mulțumesc celor din Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, domnului secretar al general al Guvernului, Mircea Abrudean și Coaliției PSD-PNL care livrează lucruri concrete”, a spus Boc. Edilul a precizat că la începutul anului viitor, în primăvară, va fi finalizată pentru primul tronson partea de proiectare și se va obține autorizația de construire după care se va trece la începerea lucrărilor. El a mai spus că pentru Tronsonul II se derulează procedura de licitație, iar anul viitor se va anunța câștigătorul.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *