Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat vineri că instituţia pe care o conduce a alocat un „buget record” de peste 400 milioane lei pentru restaurarea şi conservarea patrimoniului cultural, fondurile vizând proiecte esenţiale, precum case memoriale, muzee în aer liber, edificii de cult, gări.
„Am completat cadrul legal al apelului de finanţare „Timbrul Monumentelor Istorice” pentru a include şi alocări bugetare suplimentare, ceea ce ne-a permis să alocăm un buget record de peste 400 milioane lei pentru restaurarea şi conservarea patrimoniului cultural. (…) Aceste proiecte reprezintă un angajament solid pentru România: restaurăm, conservăm şi valorificăm patrimoniul naţional. Continuăm să transformăm viziunea în realitate, asigurându-ne că patrimoniul cultural românesc rămâne un simbol al identităţii şi tradiţiilor noastre!”, a transmis Turcan, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Din județul Cluj ar putea beneficia de acest program bisericile. Sunt peste 80 de biserici din lemn vechi, majoritatea situate în zona central nord-vestică a judeţului. Raportat la numărul de biserici de lemn de la începutul secolului XX, numărul acestor monumente s-a înjumătăţit din multiple cauze. Multe dintre acestea au fost demolate, altele au fost vândute sau înstrăinate de comunitate pentru a obţine bani în vederea construirii de biserici noi, câteva dintre monumentele de cult din lemn au ars, iar altele sunt lăsate pur şi simplu în ruină.
Conform ministrului, 87.950.000 lei vor fi alocaţi pentru subprogramul „Case Memoriale”, dedicat conservării şi promovării caselor marilor personalităţi ale culturii româneşti, cu termen limită de depunere 9 septembrie, 85.250.000 lei – pentru subprogramul „Edificii de cult”, inclusiv biserici, esenţiale pentru identitatea şi patrimoniul spiritual al comunităţilor noastre, cu termen limită de depunere 16 septembrie, iar 82.500.000 lei pentru subprogramul „Muzee în aer liber”, care sprijină dezvoltarea muzeelor în aer liber şi implicarea meşterilor locali, cu termen limită de depunere 21 august.
Alte 110.000.000 lei vor fi alocate pentru subprogramul „Restaurare”, dedicat restaurării şi conservării clădirilor istorice, cu termen limită de depunere 23 septembrie şi 83.250.000 lei – pentru subprogramul „Gări”, care va fi lansat în curând şi vizează conservarea şi revitalizarea infrastructurii feroviare, elemente cheie ale patrimoniului nostru naţional.