February 22, 2024

Pompierii din Cluj au intervenit vineri pentru asanarea a 50 de bombe neexplodate din Al Doilea Război Mondial, găsite în timpul unor lucrări la rețeaua de apă din localitatea Baciu.

Potrivit ISU Cluj, este vorba de 50 de bombe de aruncător, calibrul 82 mm, rămase neexplodate de pe urma celui de-Al Doilea Război Mondial, potrivit mediafax.

Primele șase proiectile au fost găsite de o echipă de muncitori în timpul unor lucrări la rețeaua de apă potabilă, efectuate pe o stradă din localitatea Baciu. Aceștia au oprit lucrările și au anunțat imediat găsirea acestora prin numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

La fața locului s-au deplasat pirotehniștii ISU Cluj, care au ridicat în condiții de siguranță proiectilele și au efectuat căutări, inclusiv cu detectorul de metale, astfel încât au fost găsite îngropate în zona respectivă 50 de bombe. Munițiile au fost preluate de echipa pirotehnică a ISU Cluj și vor fi distruse ulterior în condiții controlate.

„Pe această cale, reamintim populației că elementele de muniție găsite întâmplător, de pe urma celor două conflagrații mondiale, sunt extrem de periculoase. Astfel, în cazul în care sunt descoperite, trebuie apelat imediat numărul 112. Totodată, trebuie luate în calcul următoarele aspecte: nu atingeți, nu loviți și nu mișcați muniția descoperită; nu demontați din curiozitate elementele componente ale muniției descoperite; nu introduceți în foc munițiile și nu faceți foc în apropierea lor; nu ridicați, nu transportați sau introduceți munițiile neexplodate în încăperi, locuințe sau grămezi de fier vechi; nu aruncați la fier vechi și nu predați la societățile colectoare munițiile; nu lăsăți copiii să se joace cu asemenea muniții; lăsați o persoană în zonă pentru a supraveghea muniția până la sosirea organelor specializate și indicați locul unde ați descoperit muniția respectivă”, a transmis ISU Cluj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *