June 25, 2024

La 26 mai 2024 este sărbătorită Ziua Românilor de Pretutindeni. Ziua Românilor de Pretutindeni a fost marcată, înainte de anul 2014, la data de 30 noiembrie, concomitent cu sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, potrivit Legii nr. 299 din 13 noiembrie 2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, publicată în Monitorul Oficial la 21 noiembrie 2007.

Articolul 10 din Legea 299/2007 a fost modificat prin Legea 101/2015, care a stabilit marcarea Zilei Românilor de Pretutindeni în ultima duminică a lunii mai.

Legea 299 din 13 noiembrie 2007 privind sprijinul acordat rom├ónilor de pretutindeni reprezint─â cadrul legal de reglementare a drepturilor persoanelor care ├«┼či asum─â ├«n mod liber identitatea cultural─â rom├ón─â ÔÇô persoanele de origine rom├ón─â ┼či cele apar┼úin├ónd filonului lingvistic ┼či cultural rom├ónesc, din afara grani┼úelor Rom├óniei. Scopul legii este men┼úinerea, promovarea ┼či afirmarea identit─â┼úii lor culturale, etnice, lingvistice ┼či religioase.

Proiectul legislativ a fost sus┼úinut de 42 de deputa┼úi ┼či senatori ┼či a fost votat la 22 aprilie 2015, ├«n Camera Deputa┼úilor, de un num─âr de 299 de deputa┼úi prezen┼úi. ├Än expunerea de motive se arat─â c─â alegerea datei pentru marcarea unei astfel de zile a venit ca urmare a solicit─ârilor transmise de comunit─â┼úile de rom├óni din afara grani┼úelor na┼úionale.

├Än perioada 24-26 mai 2024, la Bucure┼čti, Departamentul pentru Rom├ónii de Pretutindeni organizeaz─â evenimentele dedicate Zilei Rom├ónilor de Pretutindeni, invit├ónd s─â participe rom├ónii din afara grani┼úelor ┼ú─ârii, potrivit┬áhttps://dprp.gov.ro. Pe marginea preg─âtirii acestui eveniment, ├«n care sunt implicate institu┼úii precum Patriarhia Rom├ón─â, Muzeul Na┼úional al ┼ó─âranului Rom├ón, Muzeul Na┼úional de Istorie a Rom├óniei, Muzeul Colec┼úiilor de Art─â, Palatul Parlamentului, Opera Na┼úional─â Bucure┼čti, secretarul de stat Gheorghe C├órciu a men┼úionat: ÔÇśPreg─âtim o nou─â edi┼úie a Zilei Rom├ónilor de Pretutindeni ┼či ├«i a┼čtept─âm acas─â pe to┼úi cei care ├«┼či asum─â cu m├óndrie identitatea rom├óneasc─â ┼či pot fi al─âturi de noi, ├«ntr-o incursiune ├«n cultura ┼či tradi┼úiile care ne unesc. Suntem cu sufletul l├óng─â to┼úi rom├ónii din afar─â! Le suntem recunosc─âtori pentru c─â au continuat s─â cread─â ├«n Rom├ónia, o cinstesc ┼či promoveaz─â zestrea noastr─â na┼úional─â, contribuind la dezvoltarea unor comunit─â┼úi puternice ┼či diverse acolo unde tr─âiesc ┼či muncesc.ÔÇÖ, conform┬áhttps://dprp.gov.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *