October 4, 2023

Mersul la scoala nu e asa de placut pentru toata lumea. Sunt unii copii care merg la scoala de placere, sunt altii care merg fortati de parinti si unii care nu vor sa mearga deloc, indiferent de “propunerile” si recompensele primite. Si ce faci cand nu vrei sa mergi la scoala sau ai absentat si esti luat la intrebari de profesori, educatori, invatatori? Ce sa faci, inventezi ceva cat mai plauzibil, doar ai imaginatie, nu?

Copiii stiu sa inventeze scuze pentru orice. Si e firesc sa fie asa pentru ca sunt creativi, nu vor sa aiba probleme si incearca sa pastreze lucrurile in jurul lor cat mai bine cu putinta, sa le fie cat mai bine. Doar ca uneori aceste scuze sunt exagerate si devin atat de haioase incat nu ai cum sa te superi pe ei…

„Tragedia” salvatoare: laptele ars. Intrebat de ce a lipsit de la gradinita in ziua precedenta, micutul Nishant, in varsta de trei ani, i-a raspuns educatoarei foarte simplu: mama sa ii arsese lapticul. Si cum nu vine la gradi fara sa isi fi baut lapticul nu a avut cum sa mai ajunga la gradinita. Educatoarea a intrebat mai apoi mamica despre cele intamplate. Mamica nu stia de laptele ars si sustinea ca totul era doar in mintea copilului. O scuza perfecta ca sa nu vii la gradi. Insa cum stim deja minciuna are picioare scurte, asa ca mamica a luat toate masurile ca micutul sa nu mai minta educatoarea data viitoare si sa mearga la gradi cu si mai mare drag ca inainte.

Un catel care stie sa se impuna. Un baietel in varsta de doar sapte ani a absentat de la scoala. Profesoara sa a incercat sa afle ce s-a intamplat de la copil. A fost socata sa auda ca patrupedul familiei ii „spusese” copilului sa nu mearga la scoala, sa stea acasa si sa se joace cu el. Nu ar fi fost o problema daca patrupedul ar fi putut vorbi. A doua doua zi mamica baietelului a trebuit sa dea si explicatii la scoala. Copilul avea oricum o imaginatie destul de bogata, asa ca si-a folosit-o ca sa scape de eventuale pedepse…

Soarecele amator de… uniforme. Poate cea mai interesanta scuza este cea a micutei Tina care si-a motivat lipsa de la scoala o saptamana intreaga foarte simplu. Un soricel ii intrase in dulap si ii mancase toata uniforma. Asa ca a trebuit sa fie facuta alta si asta a durat o saptamana. Parintii micutei au venit cu explicatii si au fost surprinsi de spusele copilei, mai ales ca nu au fost in trecut probleme cu mersul la scoala. Soricelul nu prea se saturase cu uniforma mancata, asa ca ar fi putut reveni oricand, drept pentru care parintii au discutat cu fetita si au ajutat-o sa scape de aceasta scuza draguta, dar mult prea exagerata.

Micul dejun nu se sare niciodata. Ce faci daca nu primesti micul dejun? Astepti pana la pranz, doar trebuie sa mananci, nu? Asa a facut si micutul Gargi, care a lipsit de la scoala si si-a motivat absenta prin faptul ca mamica sa nu i-a dat micul dejun, nu avusese timp sa il pregateasca, asa ca a fost nevoit sa tot astepte pana la masa de pranz ca sa manance ceva. Si cum mai toate cursurile erau deja incheiate la pranz motivul era perfect. Doar ca parintii au aflat imediat de spusele acestuia si au intervenit pentru a nu se mai repeta acest scenariu.

Scuza perfecta sa stai acasa: esti pirat. Un baietel de sapte ani si-a dat seama ca vrea sa fie pirat si si-a dat toata silinta sa isi indeplineasca perfect acest rol. Piratii nu au nevoie de scoala ca sa fie… pirati, asa ca nu are rost sa te duci la scoala. Doar ca micutul a trebuit sa isi calce pe orgoliu si sa mearga la scoala „incurajat” de parinti si de invatatoare. E buna si scoala la ceva, dar cu siguranta nu pentru pirati si pentru viata de pirat…

Prea multe teme. E vechea problema a temelor prea multe intr-o perioada prea scurta. Asa ca Farhan, un pusti de sapte ani, s-a decis sa ia atitudine. De vreme ce invatatoarea i-a dat teme pe care le poate face doar intr-o saptamana urma sa vina la scoala saptamana urmatoare, cand nu mai avea teme de facut si primea altele. Normal, nu? Nu prea ai cum sa vii cu diverse contrargumente in aceasta situatie. Si cu toate astea parintii si invatatorea l-au convins in cele din urma pe micut ca temele prea multe nu inseamna lipsa de la scoala. Cheia este organizarea mai buna acasa si rezolvarea lor mai rapida si cu ajutorul parintilor si atentiei mai mari de la clasa.

Probleme pe care Spiderman trebuie sa le rezolve. Un copil de cinci ani si-a motivat absenta de la gradi foarte simplu: avea probleme si il astepta pe Spiderman sa vina a le rezolve pentru el. Cum nu e frumos sa lasi pe cineva sa te astepte la nesfarsit mersul la scoala iesea din discutie. Pana la urma pustiul a mers la scoala si l-a lasat pe Spiderman sa vina in urma sa ca sa rezolve in tihna toate problemele existente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *