February 29, 2024

Clujenii sunt invitați să participe, marți 21 decembrie, la manifestările dedicate omagierii eroilor Revoluției din ’89. Manifestările vor începe la ora 10,00, pe podul de peste Someş, aflat lângă Hotel Astoria, unde la 21 decembrie 1989, au fost ucişi primii trei manifestanţi.

Aici vor fi depuse coroane de flori, după care, începând cu ora 11, la Monumentul “Stâlpi Împuşcaţi” din Piaţa Unirii, va avea loc o slujbă religioasă, se vor depune jerbe de flori şi se va cânta Imnul Naţional al României, “Deşteaptă-te, române”, şi colinzi.

De aici, participanţii vor parcurge traseul B-dul Eroilor, Piaţa Ştefan cel Mare, până la Cimitirul Eroilor de Calea Turzii, unde începând cu ora 12 va fi oficiată o slujbă religioasă, urmată de depuneri de coroane şi onorul militar. La aceeaşi oră, se vor depune jerbe de flori în locurile în care au fost împuşcaţi manifestanţi din Piaţa Mărăşti, strada Moţilor, iar în cimitirul din Mănăştur va avea loc un parastas în memoria clujenilor căzuţi pentru libertate.

La Cluj au murit 29 de oameni, iar alţi 52 au fost răniţi în timpul confruntărilor din decembrie 1989. Acest lucru a făcut obiectul a două dosare penale. Una din cauze i-a avut în atenţie pe mr(r) Ilie Dicu, pe fostul prim-secretar al judeţului Cluj, Ioachim Moga, fostul şef al Armatei a IV-a Transilvania, generalul-colonel Iulian Topliceanu, colonelul Valeriu Burtea si locotenent-colonelul Laurenţiu Cocan. Într-un alt dosar au fost cercetaţi generalul (r) Florian Caba, care era la momentul revoluţiei şeful de stat major al garnizoanei Someşeni, cpt(r) Carp Dando şi cpt (r) Iacob Gheorghe. În martie 2006, instanţa Curţii de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat în dosarul privindu-i pe Dicu, Topliceanu, Moga, Burtea şi Cocan. Astfel, prin sentinţa instanţei supreme, Ilie Dicu a fost condamnat la 15 ani de închisoare, fostul prim-secretar al judeţului Cluj, Ioachim Moga la opt ani de închisoare, fostul şef al Armatei a IV-a Transilvania, generalul-colonel Iulian Topliceanu la zece ani închisoare, colonelul Valeriu Burtea a primit nouă ani de închisoare şi locotenent-colonelul Laurenţiu Cocan nouă ani de închisoare. În dosarul în care au fost cercetaţi Caba, Carp şi Iacob, lucrurile au evoluat cu totul diferit, În urma evaluării tuturor probelor, procurorii militari au dispus scoaterea de sub urmărire penală a lui Florian Caba şi a lui Carp Dando. Acest lucru i-a nemulţumit pe reprezentanţii Asociaţiei pentru Adevărul Revoluţiei Cluj, aceştia atacând soluţia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Instanţa supremă, după ce a analizat cauza, a dispus respingerea definitivă şi irevocabilă a cererii Asociaţiei pentru Adevărul Revoluţiei din Cluj privind infirmarea rezoluţiei de scoatere de sub urmărire penală a lui Caba şi Carp şi trimiterea celor doi în judecată. În cazul lui Iacob, procurorii au închis cauza ca urmare a decesului fostului militar.
C.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *