Este foarte important să vă autoevaluați greutatea, dar tot atât de important este să știți ce să faceți după aceea. Sunt foarte multe situații ,pe care le vom analiza în cele ce urmează.
*Dacă aveți obezitate (IMCul este == sau > de 30kg/m2 dar vă rog să consultati articolul anterior) recomandarea este să discutați cu medicul de familie , mai ales dacă știți că aveți și alte boli. De fapt în cadrul monitorizării care se face în cabinetul respectiv, beneficiați și de sfaturi pentru controlul greutății. Medicul de familie va decide dacă pentru obezitate veți rămâne în observația lui sau stabilește spre cine să vă îndrume.
*În cazul în care nu doriți să discutați cu medicul de familie despre plusul de kilograme pe care îl aveți, puteți să urmați sfaturi autorizate de autoîngrijire, pe care le obțineți de pe situl Federației Române de Diabet, Nutriție, Boli Metabolice (FRDNBM).
*O altă eventualitate ar fi să cereți medicului de familie pliante și broșuri pregătite de specialiștii din FRDNBM. Ele vă sunt de folos, în special pentru început dacă plusul de greutate nu este amenințător (este greu să evaluați singur acest lucru).
* Dacă obezitatea este de mulți ani, iar încercările de a o trata au eșuat, este bine de știut că aveți nevoie de îngrijire în centre de specialite, spre care vă îndrumă tot medicul de familie sau oricare alt medic pe care cu siguranță îl vizitați pentru complicațiile obezității.
* Dacă vă încadrați în categoria suprapondere (IMC 25.00-29,9 KG/m2) , din nou recomandarea este spre medicul de familie, cu deosebire dacă aveți alte boli cronice.
*În absența bolilor cronice dar având suprapondere, o discuție cu medicul de familie vă este foarte utilă.
*Există si posibilitatea de a vă adresa direct centrelor de specialitate private fără bilet de trimitere de la medicul de familie.
*În eventualitatea mai rar întâlnită dar posibilă, când greutatatea corporală este foarte redusă iar IMCul este < 18.5kg/m2, este vorba de un deficit ponderal, ca formă a malnutriției, este obligatoriu să vă adresați medicului de familie.
* Dacă constatați că în ultimele săptămâni, luni se produce o scădere nejustificată în greutate (adică fără să urmați un tratament în acest sens), recomandarea de a discuta cu medicul de familie este imperativă.
Ce nu ar trebui să faceți!
*Să nu ocoliți medicul de familie.
*Să nu vă “ tratați” urmând sfaturi de pe social media.
*Să nu vă consultați cu alte persoane care eventual au obținut succese “în slăbire” cu diferite metode.
*Să nu amânați discuția cu medicul de familie despre nemulțumirea legată de greutate; orice amânare poate fi însoțită de accentuarea creșterii în greutate.
* Să nu “ încercați” folosirea noilor medicamente “de slăbit” decât cu avizul medicului.
Vă reamintesc că:
*Obezitatea este este o boala cronică care are nevoie de îngrijire toată viața.
*Severitatea obezității rezulta NU din disconfortul estetic ci din COMPLICAȚIILE care apar frecvent; ele scad calitatea și speranța de viață.
*Depistând din timp obezitea și îngrijind-o corect, se ameliorează spectaculos și complicațiile care eventual o însoțesc.
Despre îngrijirea obezității, dacă o aveți…,vă sfătuim pe măsură ce înaintăm în primăvară.
Profesor emerit dr Nicolae Hâncu
Universitatea Iuliu Hațieganu
Rețeaua privată de sănătate Regina Maria.
Articolul Ce faceți dacă sunteți nemulțumiți de greutate! apare prima dată în ziarulfaclia.ro.