Opt persoane trimise în judecată pentru infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani au fost achitate de Tribunalul Cluj. Instanța a constatat că faptele celor opt s-au prescris și că nu mai pot fi trași la răspundere penală.
Mircea Ariton Zanc, patronul firmei Agregate Zanc a fost deferit instanței pentru evaziune fiscală și spălare de bani, iar Titu Rostaș, Vasile Rostaș pentru complicitate la evaziune fiscală. Adrian Mateaș, Alin Luca, Mircea Vartolomei au fost acuzați de complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani, iar Marius Cloța și Moise Jucan au fost judecați pentru spălarea banilor.
Procurorii Parchetului Tribunalului Cluj au stabilit că Mircea Zanc, în calitate de asociat şi administrator al SC Agregatul Zanc SRL din Cluj-Napoca, în perioada 2012 – 2015, ar fi înregistrat în documentele de evidenţă contabilă ale societăţii, operaţiuni comerciale fictive de achiziţie a unor bunuri, servicii şi utilaje, de la mai multe societăţi comerciale din România cu scopul sustragerii de la plata obligaţilor fiscale datorate bugetului general consolidat al statului, cauzând astfel un prejudiciu în sumă totală de 411.666 lei, evidenţiind operaţiuni comerciale de achiziţii fictive de la următoarele societăţi comerciale: SC Agrirod General SRL; SC Tungus Pack SRL; SC Yary Builtcorp SRL; SC Napoca Green Forest Group SRL; SC Energy Eco Sun SRL.
Procurorii mai susțin că Mircea Zanc, în calitate de administrator al SC Agregatul Zanc SRL, în perioada 12.03.2012 – 08.02.2016, ar fi efectuat viramente bancare către 5 societăţi comerciale pretins furnizoare în sumă totală de 1.096.811 lei printr-un număr total de 22 de viramente bancare, cu scopul disimulării adevăratei provenienţe a acestor sume de bani, ştiind că acestea provin din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, primind ulterior sumele de bani care erau ridicate în numerar de la ghişeu sau de la ATM de către reprezentaţii societăţilor comerciale pretins furnizoare. „Acest procedeu de disimulare se efectua în aceeaşi zi sau la câteva zile de la data virării banilor de către inculpat, având în vedere faptul că de la ghişeul bancar sau de la ATM se pot retrage sume limitate de bani şi în concret, inculpatul Zanc Ariton Mircea a efectuat următoarele operaţiuni în contul SC Agregatul Zanc SRL”.
În rechizitoriu se arată că Titu Rostaș Rostaş și Vasile Emanuel l-au ajutat pe Mircea Zanc, administrator al SC Agregatul Zanc SRL, să se sustragă de la plata obligaţiilor fiscale datorate de SC Agregatul Zanc SRL, prin evidenţierea în actele contabile a unor cheltuieli şi operaţiuni fictive. Concret, ar fi emis mai multe facturi fiscale fictive către această societate, contribuind astfel la crearea unui prejudiciu total de 50.220 lei.
Procurorii spun că Zanc ar mai fi beneficiat de un astfel de ajutor de la Adrian Mateaș, Mircea Vartolomei și de la Alin Luca.
Cu privire la Marius Cloţa s-a reţinut că, în calitate de administrator de fapt al SC Energy Eco Sun SRL, în perioada 05.02.2016 – 08.02.2016, ar fi încasat în contul societăţii suma totală de 112.828 de lei proveniţi de la SC Agregatul Zanc SRL, administrată de către inculpatul Zanc Ariton Mircea, cunoscând că acestea „provin din infracţiunea de evaziune fiscală săvârşită ca urmare a relaţiilor comerciale întreprinse între SC Agregatul Zanc SRL şi SC Energy Eco Sun SRL”. În concret, spun procurorii, în datele de 06.02.2016, 09.02.2016 ar fi ridicat suma de câte 56.000 de lei de la ghişeul bancar şi ulterior le-ar fi restituit inculpatului Zanc Ariton Mircea. Ridicarea acestor sume de bani ar fi fost efectuată cu scopul disimulării adevăratei provenienţe ilicite a acestora şi pentru dobândirea ulterioară a sumelor de bani de către inculpatul Zanc Ariton Mircea, în timp ce inculpatul Cloţa Cosmin Marius şi-ar fi reţinut o mică parte din acestea aferent unui comision.
După patru ani de procese, Tribunalul Cluj a dispus achitarea celor opt persoane pe motiv că a intervenit prescripția răspunderii penale.
„În raport de această situaţie, tribunalul, în baza art. 396 alin. 1 şi 6 raportat la art. 16 alin. 1 lit. f) Cod de Procedură Penală, va dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Zanc Ariton Mircea pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală prev. de art. 9 alin. 1 lit. c) din L. 241/2005, şi cu aplicarea art. 5 Cod penal, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale, la sfârşitul lunii decembrie a anului 2023”, se arată în motivare. Sentința pronunțată luni de Tribunalul Cluj nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.
Firma Agregatul Zanc își are sediul în Bonțida și are ca obiect de activitate extracția pietrișului și nisipului, extracția argilei și caolinului. În 2023 a avut o cifră de afaceri de 2855661.
Patronul firmei, Mircea Ariton Zanc este și dezvoltator imobiliar.
În 2023 a obținut construirea a două imobile mixte pe strada Ploiești numărul 44: corp C1, cu regim de înălțime S+P+2E+R, dispus în aliniamentul străzii Ploiești și corp C2, cu regim de înălțime S+P+E+R, dispus în partea posterioară a parcelei, în regim de construire izolat.
Articolul Om de afaceri clujean, achitat într-un dosar penal de evaziune fiscală și spălare de bani apare prima dată în ziarulfaclia.ro.