February 22, 2024

Clujul a pierdut un medic cu o carieră impresionantă. Doctorul Nicolae Miu s-a stins, dar va veghea acum din altă dimensiune. Specialist în pediatrie, gastroenterologie și hematologie, diabet și boli de nutriție, profesorul Nicolae Miu și-a dedicat întreaga viață îngrijirii și tratării sănătății copiilor.  Personalitate marcantă a Școlii Medicale Clujene de Pediatrie, pierderea reputatului medic Nicolae Miu este regretată de întreaga lume medicală, dar și de cea a pacienților.

Astfel, Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca își exprimă regretul și tristețea la plecarea profesorului Nicolae Miu, cadrele universitare descriindu-l ca fiind o „personalitate emblematică a învățământului universitar și a medicinei românești și reprezentant de seamă al școlii medicale clujene”.

Profesorului Nicolae Miu a înființat  Clinica de Nefrologie, Dializă şi Toxicologie Pediatrică „Cu o carieră impresionantă, domnul prof. dr. Nicolae Miu, specialist în pediatrie, gastroenterologie şi hepatologie şi diabet și boli de nutriţie, și-a dedicat întreaga viață sănătății copiilor. A vindecat cazuri grave, a scris tratate, în premieră pentru România, a condus Facultatea de Medicină a universității noastre, a ridicat o clădire nouă la Clinica de Pediatrie II din Cluj-Napoca şi a înfiinţat Clinica de Nefrologie, Dializă şi Toxicologie Pediatrică, împreună cu dr. Aurel Bizo.”, evocă reprezentanții UMF Cluj.

Potrivit reprezentanților UMF Cluj-Napoca, profesorul Nicolae Miu a lansat, în premieră pentru țara noastră, conceptul de medicină a adolescentului, având viziunea complexităţii acestui domeniu medical. Acest concept a fost promovat prin publicarea în 1999 a „Tratatului de medicina adolescentului”. De asemenea, a fost cel care a introdus în România conceptul de Pediatrie Socială, fiind fondatorul Societății Române de Pediatrie Socială, dar şi al Societăţii Române de Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție Pediatrică. 

Profesorul Nicolae Miu și-a desfășurat activitatea ca prorector didactic al UMF ”Iuliu Hațieganu”, decan și cadru didactic al Facultății de Medicină cu mult profesionalism, „dedicându-și întreaga activitate multor generații de studenți și rezidenți” veghind, „cu pasiune și căldură, asupra sănătății celor mai tineri, fiind un adevărat artist al medicinei clujene”. Universitarii mediciniști consideră că recunoașterea de care se bucură astăzi școala medicală clujeană este „deopotrivă rodul implicării și al eforturilor profesorului Nicolae Miu”. 

Totodată, pentru comunitate academică a UMF Cluj-Napoca memoria desăvârșitului medic clujean va rămâne vie: „Cu un spirit cultivat și rafinat, reprezentând cu adevărat modelul unei prezențe intelectuale impecabile, prof. dr. Nicolae Miu va rămâne pentru totdeauna o amintire luminoasă în inimile celor care au avut privilegiul de a-l cunoaște. Cu profundă tristețe, întreaga comunitate academică a UMF ”Iuliu Hațieganu transmite condoleanțe familiei îndoliate”.

Stingerea din viață a reputatului medic clujean este o mare pierdere mai ales pentru medicii pe care i-a format. Astfel colectivul cadrelor medicale al Clinicii Pediatrie 2 din Cluj-Napoca trasmite „ Suntem profund îndureraţi de trecerea la cele veşnice a domnului profesor Nicolae Miu, un Om, un Pediatru, clinician desăvârşit, Profesor, model şi mentor al multor generaţii de medici din toată ţara, decan iubit de studenţi, fondator al Societății Române de Gastroenterologie, Hepatologie şi Nutriţie pediatrică şi a celei de Pediatrie Socială, vizionar în pediatrie şi educaţie medicală, unul din marii francofoni ai ţării, un om de o aleasă cultură, iubitor al operei, elegant şi sensibil, o personalitate complexă a pediatriei şi medicinei româneşti, greu de egalat. Vă mulţumim cu respect, iubire şi recunoştinţă pentru tot ce aţi reprezentat pentru fiecare dintre noi şi pentru copiii din toată ţara! Drum lin, domnule Profesor! Sincere condoleanţe familiei!” 

De asemenea, în aceste momente grele pentru medicina clujeană, Consiliul Colegiului Medicilor Cluj își exprimă regretul profund și aduce un ultim și pios omagiu celui care a fost „distinsul prof. dr. Nicolae Miu, fost președinte al Colegiului Medicilor Cluj, personalitate marcantă a Școlii Medicale Clujene de Pediatrie”.

sursă foto: Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *