Violența obstetrică este experimentată des de femei în timpul sarcinii, nașterii și după, dar din păcate puține femei o conștientizează sau o recunosc ca problemă, arată Asociația Moașelor Independente (AMI) într-un raport de cercetare în premieră în România, privind violența obstetrică și experiența nașterii. Cercetarea a urmărit percepția femeilor din România și gradul de informare a femeilor despre formele de violență obstetrică.
Dacă, în general, aproximativ jumătate dintre femeile chestionate au auzit de termenul de violență obstetrică, dar nu prea știu ce înseamnă și nici nu se consideră victime, atunci când conceptul de violență obstetrică a fost spart în itemi specifici, femeile au identificat în număr mare un spectru larg de fenomene ca fiind forme de violență obstetrică, afirmă reprezentantele AMI. Controalele abuzive și brutale pentru nașterile cu travaliu, atitudinea nepotrivită a personalului medical în general, dar și reacțiile nepotrivite ale personalului cu privire la durere, lipsa intimității, lipsa administrării de analgezice, deși ar fi fost nevoie, și manevrele fără consimțământ sunt formele de violență obstetrică cele mai recunoscute de către femei, potrivit raportului amintit.
Pe de altă parte, lipsa opțiunii de a avea partenerul de sprijin prezent în travaliu și la naștere – cea mai experimentată formă de violență, lipsa accesului sau accesul dificil la consultații gratuite, decontate, în sarcină și după, timpul insuficient pentru consultații sunt printre cele mai puțin recunoscute ca practici neadecvate, aproape jumătate din respondente nerecunoscându-le ca fiind forme de violență obstetrică, mai rezultă în urma cercetării.
Asistența medicală sub standard, fenomen prezent în timpul nașterilor
883830
Președinta Asociației Moașelor Independente, lect. univ. dr. Melania Tudose cere unirea forțelor mai multor factori pentru a combate violența obstetrică „Violența obstetrică sau altfel spus asistența medicală sub standard sau lipsită de respect în timpul travaliului este un fenomen prezent în instituțiile de profil, pe care trebuie să-l recunoaștem și care ar trebui să preocupe într-un mod foarte serios autoritățile și profesioniștii din domeniul sănătății reproducerii deoarece afectează unul dintre cele mai importante evenimente din viața femeilor, în mod particular, dar și a familiilor, în general. Pentru a crește gradul de conștientizare a acestui fenomen, dar mai ales pentru a găsi soluții de rezolvare și chiar de eradicare, este necesar un efort comun atât al celor responsabili, cât și al celor implicați. (..) Adresăm tuturor instituțiilor, societății civile și persoanelor care au ca obiectiv îmbunătățirea experienței femeilor la naștere rugămintea de a ne uni forțele și de a lucra împreună pentru a găsi cauzele care stau la baza acestui fenomen și pentru a identifica cele mai bune metode de combatere a acestora.”
De asemenea, conform raportului, „contrastul răspunsurilor este frapant” în ceea ce privește descrierile date de femei celei mai neplăcute, dar și celei mai plăcute experiențe avute în spital în perioada nașterii, gravidității și după naștere. „Dacă în ceea ce privește cea mai neplăcută experiență sunt reluate în detaliu diversele forme de violență obstetrică, duritatea experiențelor fiind cu siguranță de netrecut cu vederea chiar și pentru un cititor experimentat, când vine vorba de cele mai frumoase experiențe, acestea descriu aspecte absolut banale, de un firesc și normalitate care într-o societate așezată, care își respectă în mod egal cetățenii, nu ar trebui să apară niciodată ca fiind excepționale”, mai evidențiează rezultatele raportului.
Violența obstetrică este definită de Organizația Mondială a Sănătății drept orice formă de abuz fizic sau verbal, lipsă de respect și tratament inadecvat, lipsa confidențialității și neglijare manifestate în timpul nașterii, acțiuni realizate de profesioniștii din sănătate, care au ca efect dureri și complicații evitabile, dar și violarea demnității femeilor.
Cercetarea care a stat la baza raportului s-a desfășurat printr-un chestionar aplicat în mediul online, în perioada 27 martie – 7 aprilie 2024, iar grupul-țintă a fost constituit din femei care au născut în ultimii cinci ani (2018 – 2023) într-un spital de stat sau privat din România.
T.S.