July 1, 2025

Fundația Culturală CARPATICA continuă tradiția promovării dialogului intelectual prin organizarea unor dezbateri tematice de actualitate și interes istoric. În cadrul celei mai recente întruniri, desfășurată marți, 20 mai, au fost abordate două teme de mare relevanță: „425 de ani de la Unirea sub Mihai Viteazul”, expusă de dl. prof. univ. Ioan Drăgan, care a evidențiat importanța acestui moment fondator în istoria românilor; „Despre Creație”, prezentată de dl. Acad. prof. univ. Ioan Radu Munteanu, într-o incursiune profundă asupra raportului dintre știință, spiritualitate și actul creator.

Evenimentul a reunit membri ai comunității academice, intelectuali și colaboratori ai revistei „Orașul”, oferind un cadru propice pentru reflecție și schimb de idei.

Fundația Culturală CARPATICA își reafirmă astfel misiunea de a susține cultura urbană și de a încuraja dezbaterea academică în rândul publicului clujean.

UN DOCUMENT EXCEPȚIONAL DIN ARHIVELE CLUJENE

Parlamentul României a adoptat legea nr. 137 din anul 2020, privind proclamarea domnului Primei Uniri, Mihai Viteazul, ca ”martir și erou al națiunii române… pentru rolul marcant pe care l-a avut în săvârșirea Primei Uniri a poporului român și pentru curajul și sacrificiul său marcant în istoria României” și stabilirea datei de 27 mai pentru manifestări comemorative. Această dată nu corespunde însă cu data preluării Moldovei de către Mihai Viteazul, data reală a Primei Uniri, cum s-ar cădea și așa cum rezultă din documente istorice incontestabile.

Legea a fost elaborată de parlament în lunile mai-iunie 2020, prin procedura de urgență, în condițiile dificile ale primei etape a pandemiei, ceea ce poate explica slaba ei receptare publică și documentarea insuficientă privind datarea evenimentului.

Dacă datele Unirilor ulterioare sunt certe și intrate în conștiința publică – 24 ianuarie / 5 februarie 1859, 27 martie / 9 aprilie 1918, 15 / 28 noiembrie 1918, 18 noiembrie / 1 decembrie 1918 – și se aniversează după data oficială în provincia respectivă, urmând calendarul iulian (stil vechi, s.n.) sau cel gregorian (stil nou, s.n.) – data Primei Uniri, din mai 1600, a rămas oarecum în ceață.

You need to be logged in to view the rest of the content. Te rugam . Nu sunteti inca membru ? Inscrieti-va

Articolul Data primei Uniri a Românilor apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *