July 27, 2024

Cand spui Cluj spui IT, spui oameni frumosi si harnici, dar mai spui si preparate delicioase, obiective turistice de invidiat, pe care nu le gasesti in alt colt de tara. Istoria Clujului e una lunga, a trecut prin multe momente mai bune sau mai putin bune, dar de fiecare data a reusit sa iasa cu bine din orice. Pentru ca e Cluj-Napoca. Desi stii multe despre acest oras superb sunt o multime de informatii inedite si interesante pe care s-ar putea sa nu le fi auzit pana acum. Pe toate le vei descoperi in randurile ce urmeaza.

Cluj-Napoca nu este doar orasul in care sunt cele mai mari chirii din tara, cele mai scumpe proprietati si orasul cu cea mai ampla dezvoltare urbana, cu cei mai buni specialisti IT. E si orasul despre care stii totusi prea putine. Vrei sa afli mai multe lucruri mai putin cunoscute despre Cluj? Citeste mai departe articolul nostru si cu siguranta vei ramane cu o multime de detalii inedite despre Cluj-Napoca.

Cluj, oras important al Daciei preromane. Scrierile lui Claudius Ptolemeu sunt cele mai vechi dovezi istorice ale mentionarii numelui orasului, aparea ca Napuca. Marturiile scrise din secolul al II-lea au pus de altfel bazele viitoarei sale denumiri compuse, Cluj-Napoca. Dar prima atestare oficiala are loc in 1167, cand descoperim denumirea de Castrum Clus.

Cluj-Napoca, perioada maghiara. Intre 1867 si 1940 Cluj-Napoca a fost sub conducere maghiara, Regatul Unguresc fiind cel care controla zona orasului. Perioada a fost una buna pentru oras si zona din jurul sau, au mai ramas si astazi multe urme ale trecerii maghiarilor prin Cluj. De altfel, pe cand Transilvania era parte a Imperiului Austro-Ungar, Clujul devenea capitala a provinciei imperiului.

Cluj-Napoca, orasul sasilor si secuilor. Pe la finanl de secol al XIV-lea sai inceput de secol al XV-lea populatia majoritara in Cluj era formata din sasi si secui. Intre timp romanii au devenit populatie majoritara in Cluj-Napoca.

Ultima cina a unui celebru domnitor roman a fost la Cluj. Chiar inainte sa fie asasinat, Mihai Viteazu a mancat ultima sa cina fix in Cluj-Napoca. Nu se stie exact ce a mancat sau de ce alesese chiar Clujul si un loc unde se manca foarte bine pe vremea sa, dar cu siguranta Clujul a avut cu ce se lauda ani buni dupa acest moment interesant.

Cluj-Napoca, campionul nasterilor. Doar in perioada 1912-1992 populatia din Cluj a acrescut de 5 ori si continua sa creasca si astazi pe masura ce viata in Cluj e tot mai buna si sunt multe oportunitati de joburi, locuri de munca foarte bine platite.

Un oras cu o vechime a denumirii… peste asteptari. Napoca era numele citadelei romane construite aici acum 2.000 de ani. Fix in centrul orasului era citadela, iar intre secolele 1-2 Napoca era deja capitala noii provincii romane, oras foarte important din Imperiul Roman, din estul sau. La intrarea in Cluj-Napoca, pe placutele special amplasate acolo vedem trei denumiri ale orasului Cluj, Jolozsvar si Klausenburg, a doua denumire e in limba maghiara, a treia este in germana. Exista si o a patra varianta, in latina, MVNICIPIUM ÆLIVM NAPOCENSE.

Dar inainte de toate Cluj a fost… Cluş. Denumirea de Cluj-Napoca apare in acte din 1947.

Clujul, patria barurilor. Daca nu stiai inca, in Cluj-Napoca ai o strada intreaga cu… baruri. Se numeste Piezisa, ai de unde alege in materie de baruri si locatii cochete, pentru toate buzunarele si toate gusturile. Si daca tot discutam despre localuri merita sa amintim si de prima cafenea cu design kinetic steampunk, un design unic in toata lumea.

Mancarea a la Cluj. Orasul are si propriul sau preparat traditional, local, celebra varza a la Cluj. E usor de facut, foarte gustoasa, are ingrediente sanatoase si locale, evident, plus ca mirosul e demential si te va face sa gusti cel putin doua portii din acest preparat local. Nu o rata si cere mancarea la orice fel de restaurant din Cluj-Napoca daca vrei ceva gustos, satios si cu aroma locala.

Un muzeu altfel in Cluj. Mergi neaparat cand esti in Cluj-Napoca la Muzeul Farmaciei. Descoperi pe loc leacuri vechi de sute de ani, de prin secolele 16 sau 19, vezi cum se tratau bolile cu praf de mumie, dar poti sa ai si reteta pentru afrodisiace si exilirul dragostei.

Clujul, un oras prietenos… cel mai prietenos din Europa. Strainii adora Clujul, vin ca turisti, aleg sa locuiasca si aici daca se stabilesc in tara noastra. Din multele sondaje facute la nivel european descoperim Cluj-Napoca in topul destinatiilor favorite si oraselor foarte prietenoase cu strainii.

Clujul chiar are aer curat. In topul celor 100 de orase mari din U.E. care au aerul cel mai curat Cluj-Napoca a fost numarul 1. Impreuna cu Edinburgh, Clujul este orasul mare din U.E. care nu are poluare deloc, nu se depasesc nivelurile normale de poluare la care te-ai fi asteptat.

Clujul si sportul. Cluj-Napoca are cea mai mare sala polivalenta din sud-estul Europei. A fost deschisa in 2014, are capacitate de 7.000 de persoane gazduite, 10.000 de persoane pot veni la concerte.

Clujul… fara stema. Nu vei vedea o stema legala a Clujului. Da, exista stema lui Funar din 1999, dar ea nu s-a aprobat, nu a intrat in legalitate din pana in ziua de astazi.

1 thought on “Clujul altfel. Informatii insolite despre orasul Cluj-Napoca

  1. Cluj-Napoca nu e doar un oras puternic din punct de vedere economic si tehnologic, dar este si unul care aduna o istorie bogata si adanc intesata de culturi si personalitati. Acestea sunt doar cateva dintre informatiile interesante pe care le putem afla despre Cluj-Napoca, dar exista multe altele mult mai captivante. Pentru cei curiosi sa cunoasca mai mult despre Cluj merita sa caute si sa descopere in profunzime toate frumusetile acestui oras.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *