June 24, 2024

2023 a fost un an complicat pe plan politic si economic. Doua razboaie in desfasurare, violente fara precedent pe ambele fronturi, inflatie mare si foarte multe necunoscute geopolitice, amenintari si temeri care nu au disparut nici macar acum, pe final de an. Ce ne asteapta in 2024? Nu stim cu siguranta. Avem doar cateva repere de care ar fi bine sa tinem cont si pe care ar trebui sa le urmarim cu mare atentie daca nu vrem sa cadem in capcane periculoase pentru noi toti…

Anul 2024 s-ar putea sa fie anul in care competitia viscerala va fi mai periculoasa ca oricand.  Competitia dintre rivalii geopolitici se va intensifica, va fi dublata de cresterea competitiei economice, competitiei politice interne, pentru ca avem alegeri in tari importante. Se va discuta mai mult despre o competitie intre munca si capitalul ca munca legat strans de piata. Pe plan economic nimic nu va merge bine, cresterile economice vor fi unele mult mai slabe decat cele prognozate, rata dobanzii va fi si mai mare decat in 2023, costul vietii de zi cu zi va fi insuportabil si el.

Da, va fi un an ceva mai linistit dupa socurile din anii precedenti, pandemie, razboaie pornite de nicaieri, inflatie uriasa, insa surprize pot sa apara in continuare si nu vor fi deloc unele placute. Cum va arata totusi anul 2024 privit din perspective multiple?

  1. Tehnologia si razboiul semiconducatorilor. Olandezii si japonezii au fost nevoiti sa restrictioneze exportul de semiconductori catre China, tehnologiile Huawei nu mai pot fi folosite deja in multe tari. China, la randul sau, incearca sa ajunga in multe tari cu tehnologiile ei tocmai ca sa „blocheze” tarile respective in ecosistemele tehnologice si in cele de reglementare conform normelor proprii. Alinierea geopolitica va fi singura varianta pentru alte tari care au totusi legaturi cu partea chineza. Se vor asuma riscuri geopolitice de dragul investititiilor si tehnologiilor, pozitionarea urmeaza sa fie una proactiva.
  2. Conflictele „prietenoase”. Marile puteri ale lumii isi urmaresc interesele nationala intr-o maniera agresiva, in care competitia e pe primul loc. Desi Rusia si China par sa se inteleaga mai nou, prietenia lor are o limita. Doar interesele sunt permanente, nu si prieteniile. SUA si Europa, U.E. au ajuns in competitie directa pe fondul razboiului pornit in Ucraina, insa vedem si tensiuni tot mai mari intre SUA si partenerii asiatici tot pe fondul unui conflict ce nu poate fi stins prea usor intre granitele Ucrainei. In 2024 sunt alegeri in SUA si daca va castiga Trump sau alt candidat cu o optica diferita de a actualei administratii nu vor mai exista deloc ajutoare atat de importante pentru „prietenii” Americii. Postura de adversar a SUA ar trebui luata in calcul deja de partile europene si asiatice. Sudul global va avea de suferit de pe urma exporturilor masive din China pe pietele emergente. Economiile mici, deschise vor avea in fata un an plin de provocari care depind si mai mult de accesul la economiile mai mari si mai importante.
  3. Cursa politica si alegerile. Anul 2024 e unul complicat din perspectiva alegerilor. Votantii vor merge la urne sa isi exprime votul si opiniile, peste 50% din populatia globala va avea o alegere de facut. Contextul politic si economic poate fi „resetat” in urma alegerilor ce ne asteapta. In noiembrie 2024 avem alegerile prezidentiale in SUA. Pericolul mare vine odata cu Trump, care pare favorit, sau cu alti candidati care-i seamana. In SUA va fi criza constitutionale si politica cu un asemenea rezultat. Europa se ma muta spre dreapta, Marea Britanie va alege stanga in 2024. In Rusia, Vladimir Putin va castiga alegerile, fireste, fara niciun fel de emotie-aici va fi interesant votul sub forma de protest al unora dintre votanti. In India Narendra Modi isi va adjudeca victoria in alegerile de acolo, in Taiwan DPP va castiga, probabil, ceea ce nu va fi o veste prea buna pentru China. Fix aceasta alegere ar putea sa influenteze tonul geopolitic din 2024. Si, fireste, alegerile vor avea implicatii la nivelul pietelor si economiilor globale si locale. De aici si cheltuieli mai mari nationale si probleme in piata daca apar rezultate neasteptate la alegeri, mai ales in SUA.
  4. Datoria lumii, din ce in ce mai mare. Peste tot datoriile tarilor sunt in crestere, dobanzile sunt mari, 2024 va fi anul crizei datoriilor. Nu vom mai avea o colaborare intre marile economii ca sa salveze lumea de o prabusire economica, asa cum a fost in trecut, riscul asociat cu orice fel de creditare creste, inflatia va creste si ea chiar daca da semne de scadere si de stagnare. Institutiile fiscale si monetare vor fi intr-o competitie acerba in 2024, dezbaterile legate de austeritate se vor intoarce in multe zone. In Europa, autonomia strategica din aparare si energie verde vor fi finantate de fonduri de infrastructura si de noi obligatiuni „verzi”. Volatilitatea pietelor va fisi mai mare, acumularea datoriilor inca exista. Presiunea va fi si mai mare cand exista abordari conventionale legate de bani si de politici fiscale pe masura ce vom inainta in 2024.
  5. Provocarile de pe piata muncii. Populatia apta de munca imbatraneste peste tot in lume, din Europa in Asia. Din aceasta perspectiva in anul 2024 se va contura o lume cu o structura total diferita. Va continua razboiul pentru gasirea talentelor si mintilor sclipitoare, va fi si mai aprig, toata lumea isi va dori angajati foarte buni si ii va recompensa pe masura. Inflatia mai mare va persista totusi, in ciuda salariilor care sunt tot mai mari in multe sectoare. Presiunea va fi mai mare pe firme, pentru ca vor fi si cheltuieli mai mari ca sa poti tine angajatii buni si sa nu ii pierzi. Deja se intrevede o respingere politica a migratiei, din Europa spre SUA, iar in 2024 se va accentua. Imbunatatirea productivitatii, investitiile inteligente in noile tehnologii, AI, automatizari, noi modele de business puse in practica vor fi extrem de importante in 2024 daca vrei sa supravietuiesti pe piata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *