October 4, 2024

Un preparat delicios pe baza de carne incepe intotdeauna cu alegerea tipului de carne. Cei care prefera carnea un pic mai grasa si cu un gust atipic pot alege rata. Friptura de rata sau rata pe varza sunt din cele mai vechi timpuri cele mai bune si mai apreciate retete cu aceasta carne, cautate peste tot in restaurante traditionale sau in cele de lux, cu preparate din toate bucatariile lumii. Retetele cu rata nu sunt greu de facut si iti vor iesi perfect daca ai rabdare si respecti intocmai indicatiile din ele. 

Carnea de rata e ceva mai grasa decat alte tipuri de carne, dar are un gust unic, e satioasa si are o aroma usor de identificat. Este bogata in proteine, are acizi grasi sanatosi, Omega-3, buni pentru sanatatea cardiovasculara, pentru creier, dar si minerale, fier, zinc, seleniu, vitaminele B. Gustul e bogat, textura e delicata, se mananca usor, se poate include in dietele cu un continut redus de carbohidrati.

Rata ofera o versatilitate foarte mare in bucatarie, poate fi gatita in multe moduri, coapta, prajita, la aburi, felurile de mancare obtinute vor fi variate si delicioase, apreciate cu siguranta de intreaga familie.

Daca nu stii ce retete cu rata sa incerci si nu ai asa de mare experienta in bucatarie sau pur si simplu vrei sa impresionezi invitatii ti-am pregatit trei retete simple si rapide care te vor ajuta cu siguranta sa primesti laude si aprecieri.

Rata pe varza. E reteta clasica de rata, potrivirea cu varza este excelenta, iar gustul este unul foarte bun. Se va folosi varza rosie pentru aceasta reteta, doua pulpe de rata, un piept, cimbru si chimen macinat, cate o lingurita, sare si piper dupa gust, catei de usturoi, vreo cinci, 200 ml vin rosu sec, apa 100 ml, ulei, tot 100 ml.

Dupa ce am spalat bine carnea ungem toate bucatile cu usturoi deja razuit, cimbru, piper, sare, dupa care se lasa la rece 2-3 ore, de preferat peste noapte.

Se scoate din frigider, se adauga si ulei si vin, la ulei doar jumatate din cantitate, apa, se da la cuptor doua ore, pielita nu se scoate de pe carne. La o ora de gatire se intoarce carnea cu pielea in sus, inainte cu 15 minute de final se scoate folia de aluminiu pusa pentru a avea un proces de gatire mai rapid.

Se caleste intre timp varza rosie taiata marunt sau data prin robot in uleiul ramas, se macina si chimenul si se pune peste varza cu niste sare si piper. Scoatem carnea din tava cand s-a gatit suficient, punem varza calita in tava, carnea la loc peste varza si se mai lasa 15 minute pana ce varza absoarbe grasimea din carne. Si asta e tot. La final se serveste totul cald, carnea va fi frageda si foarte usor de mancat, iar gustul verzei rosii e fenomenal.

Rata cu portocale. E o reteta un pic mai complicata decat precedenta, dar daca ai rabdare iti va iesi ceva foarte bun. Ai nevoie de o rata, patru portocale, suc de portocale, doar o cana, ceapa, cinci cepe mici, mere mai mici, vreo patru sau cinci, patru morcovi, sare, zahar si otet, un vas termorezistent incapator.

Carnea e sarata si data cu piper la inceput, curatata bine si spalata inainte. Se da la cuptor in tava o ora, cu capac daca are tava, la foc mediu spre intens. Nu uita sa adaugi o cana de apa. Dupa o ora carnea e scoasa din cuptor, se scurge sucul, se depoziteaza intr-un borcan.

Intre timp sunt curatate portocalele, cojile se oparesc, apa se arunca. Se caramelizeaza zaharul, se adauga cinci linguri de otet, o cana de suc de portocale proaspat, se fierbe bine totul. Cojile de portocale se oparesc in suc.

Morcovii se taie in felii mai groase, se pun la fundul tavii, se adauga cepele, merele si portocalele in straturi, peste ei, peste toate se toarna si sucul de portocale, carnea.

Se lasa la cuptor toata compozitia cu capac peste vas rumenit la foc mediu doua sau trei ore. Cand e aproape gata carnea se inlatura capacul ca sa se rumeneasca bine.

Rata umpluta cu fructe. Incheiem cu o reteta clasica, rata umpluta, de data asta cu fructe. Ai nevoie de o rata mare, 250 g prune uscate, 250 g merisoare uscate, o lamaie, patru mere, trei portocale, 100 g stafide, doua cepe, oregano si sare, doar o lingurita de fiecare.

Rata se curata bine si se spala, se inaltura varful aripilor, nu o transam deloc. Curatam apoi merele, le taiem in felii, rata se freaca bine cu sarea si cu oregano, interior, exterior. Se amesteca toate ingredientele, se umple rata, dupa care se aseaza in tava incapatoare.

Ce ne ramane din umplutura punem pe langa carne. In coada ratei se marul intreg, dupa care se da la cuptor la foc potrivit o ora, poate doua, depinde de cuptor, pana la rumenire. Se serveste cald preparatul, merg bine langa el si niste muraturi, daca preferati ceva acru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *