July 25, 2024

Spui Cluj-Napoca, spui preturi mari, salarii mari, dar si un cost al vietii mult mai mare ca in oricare alt oras din tara. Clujul a devenit in ultimii ani un fel de ideal al oraselor mai mici. Acolo ai dezvoltare urbana constanta, piata imobiliara stabila si in plina dezvoltare, ai locuri de munca foarte bine platite, ai un pol IT important si o multime de firme si proiecte interesante. Plus ca ai aer curat si atmosfera mai placuta decat in multe orase din tara noastra. Dar de ce e Clujul un oras asa de scump?

Cluj-Napoca se afla de ani buni in topul oraselor cu un cost al vietii extrem de ridicat, asta daca ne raportam la preturile produselor alimentare si la pretul pe metru patrat al apartamentelor de acolo, al chiriilor. Daca ne referim doar la costul alimentar vom avea Cluj-Napoca de abia pe locul trei in clasamente, dupa Bucuresti sau Sfantu Gheorghe. Dintr-un total de 255 de orase analizate intr-un clasament privind calitatea vietii, Bucurestiul e pe locul 188, in comparatie cu Praga, de exemplu, care e pe locul 98. Cluj-Napoca poate sta mai bine decat Capitala, insa e „tras inapoi” de costurile prea mari ale locuintelor sau chiriilor.

La Brasov sau Timisoara costurile de trai sunt cu 5.3% sau 5.9% mai reduse decat la Cluj. Preturile medii cu chiriile in Cluj-Napoca depasesc lejer 350 de euro, fiind intr-o continua crestere. Pretul mediu de inchiriere in Cluj s-a modificat constant in ultimul an, de cand cu razboiul din Ucraina. Daca in aprilie 2022 aveam un pret de inchiriere la doua camere mediu de 430 euro, in septembrie 2022 el a sarit la 500 de euro ca sa ajunga prin mai-iunie 2023 la peste 500 de euro. La trei camere chiria e si mai mare, ajungand la peste 600 de euro, in vreme ce la o camera diferentele sunt mici, de doar 30 de euro, de la 300 euro a crescut la 330 euro.

Apartamentele de vanzare in Cluj-Napoca sunt foarte scumpe, e poate cea mai dinamica si mai scumpa piata imobiliara din tara. Daca discutam despre cartiere cu preturi medii avem 1500-2000 euro pe metru patrat. Vestea buna ca avem cartiere unde putem cumpara apartamente si cu preturi mai mici de 1500 euro pe metru patrat, dar si o veste proasta vine imediat, in cartierele cu mai multe pretentii preturile sar de 2000 de euro lejer pentru un apartament obisnuit.

Si ca sa vedem si partea plina a paharului, Cluj-Napoca este un oras scump, dar ai si salarii mai mari fata de restul tarii. De exemplu, salariu mediu net lunar al unui locuitor din Cluj a fost de 5200 ron, cu 23% mai mare decat un salariu din restul tarii. In februarie 2023, salariul mediu brut a fost de 8.424 ron, a crescut cu 180 ron fata de luna anterioara, iar fata de aceeasi luna a anului 2022 s-a inregistrat o crestere de 1222 ron.

Plus ca in Cluj-Napoca piata imobiliara este intr-o continua dezvoltare, iti gasesti usor unde sa locuiesti, chiar daca vei plati mai mult pe o chirie si pe un apartament. Locuri de munca sunt si sunt foarte bine platite in general, viata este una relaxata in Cluj, ai ce face, ai unde merge cu prietenii si in Cluj si in jurul sau.

Daca e sa alegi intre un oras in care ai cheltuieli mici si te descurci, insa nu prea ai salarii mari, si un oras precum Clujul, in care beneficiezi de conditii excelente din toate punctele de vedere vei alege mereu Cluj-Napoca. Da e un efort in plus sa poti sustine niste cheltuieli mai mari, dar ai sansa la o viata mult mai buna ca in alt oras. Cluj-Napoca va ramane destinatia perfecta nu doar pentru tinerii in cautarea unui job bine platit, ci si pentru familisti si pentru cei care vor sa aiba o viata mai linistita decat in alte parti.

Pe masura ce vor trece anii si lucrurile se vor mai aseza, veniturile vor mai creste si se va dezvolta zona Clujului mult mai bine, orasul va deveni un adevarat pol, in afara de Bucuresti, reusind sa atraga anual poate de doua sau trei ori mai multi oameni ca in prezent.

Costul vietii nu ar trebui sa fie un obstacol care sa ne sperie, mai ales ca salariile vor tot creste in Cluj si piata imobiliara nu va fi atat de „piperata” mereu. Daca vrei sa ai un viitor mai bun si sa te simti excelent intr-o comunitate moderna, Cluj-Napoca trebuie sa fie prima ta alegere intotdeauna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *