December 7, 2023

Orientul Mijlociu a avut dintotdeauna o situatie complicata. Butoiul cu pulbere si numeroasele nemultumiri din zona sunt astazi parca mai periculoase ca oricand. Avem deja un razboi in adevaratul sens al cuvantului in Gaza, avem un Israel furios, un Hamas care vrea cu orice pret sa se confrunte pana la capat cu o forta mai puternica decat el si foarte multe tari din regiune care abia asteapta sa se lupte pentru obiectivele lor. Dar este in stare Gaza si tot ce se intampla acolo sa determine izbucnirea unui razboi la scara larga in Orientul Mijlociu?

Dupa atacurile nemiloase ale Hamas din 7 octombrie 2023 multa lume s-ar fi asteptat ca respectivul conflict sa fie doar unul local, intre Israel si Hamas. Israelul, Iranul si SUA, toate cele trei tari nu isi doresc deloc sa aiba un razboi extins, regional.

Israel e ocupat cu raspunsul militar in Gaza, Iran nu vrea sa se complice cu SUA si sa aiba probleme, in vreme ce SUA nu vrea niciun conflict major in zona pentru a nu se destabiliza pietele de petrol si a se muta total atentia de la razboiul din Ucraina care se apropie deja de borna psihologica de doi ani. Aliatul regional al Iranului, Hezbollah, are si el probleme in Liban, unde ar putea izbucni iar un razboi cu Israelul, razboi ce ar adanci si mai mult criza politica si economica din tara.

Nici statele arabe, Iordania, Egipt, nu vor sa auda de razboi escaladat in zona, pentru ca au si asa probleme socio-economice destul de mari, probleme ce ar destabiliza si mai tare tarile pe fondul unui val urias de refugiati ce se preconizeaza in viitorul apropiat.

Tarile din Golf se tem de razboi la fel de puternic ca in Ucraina la nivel regional pentru ca au deja ambitii economice si proiecte de dezvoltare marete. Libia, Siria, Yemen nu vor mai merge spre stabilitate si conflictele majore de acolo se vor reaprinde.

Gaza are deja o criza umanitara severa, asteapta armata din Israel sa faca praf totul in jur cand intra in Gaza, deci nici nu se pune problema sa isi doreasca o escaladare rapida a conflictului din Orientul Mijlociu.

Momentul 17 octombrie, bombardarea spitalului din Gaza City, a fost unul de cotitura. Toata lumea s-a balbait, Israelul nu stia cum sa mai dovedeasca ca nu a fost el responsabil de macelul de acolo. Bahrain, Egipt, Iordania, Maroc, Qatar, Arabia Saudita sau Emiratele Arabe Unite au acuzat la unison Israelul. In marile orase din Orientul Mijlociu au izbucnit proteste violente Ammanul a anulat un summit care isi propunea sa aduca la aceeasi masa a negocierilor Iordania, Egipt, Palestina si SUA.

Acum riscul confruntarilor militare riscante dintre Iran si Israel este urias si de la o zi la alta se prefigureaza un razboi in Orientul Mijlociu cum nu am mai vazut pana acum, dus pe mai multe fronturi deodata.

Ministrul Afacerilor Externe din Iran a avertizat pe la jumatatea lunii octombrie 2023 ca, atat timp cat Israel continua campania din Gaza, e probabil ca alte fronturi sa se deschida si razboiul sa devina fix la fel precum cel din Ucraina. Armata care ocupa Gaza la acest moment va fi distrusa de fortele israeliene si toata Gaza va deveni un mormant urias. Iranul incearca sa de dezica de orice fel de atacuri din partea gruparilor de tip Hamas si altele din zona, insa nu prea ii reuseste in ultima perioada.

Conflictul dintre Israel si Iran nu e doar ipotetic, s-a mai intamplat si in trecut. S-au tot batut cele doua state pe mare, in aer, pe uscat, au fost razboaie „din umbra”. In ultimii ani conflictul s-a intensificat, dupa ce SUA s-a retras din intelegerea nucleara iraniana in 2018.

In prezent, cu cat va continua si se va prelungi conflictul din Gaza, cu atat vor creste sansele sa avem conflict real si de proportii Israel-Iran si un Orient Mijlociu zdruncinat de un razboi de neinchipuit acum un an sau doi.

Problemele si mai mari la granita cu Libanul sunt la fel de periculoase pentru Orientul Mijlociu. Hezbollah dispune de capabilitati militare avansate in comparatie cu Hamas, au rachete cu raza larga de actiune care pot atinge fara probleme tinte cat de multe din Israel.

Israelul a ordonat deja evacuarea oamenilor din preajma granitei ca sa nu apara atacuri rapide si sa nu se poata face nimic pe moment. Si in Liban s-au evacuat orase multe de pe granita pentru a se evita urmari nedorite cand incep bombardamentele si focurile de arma.

Atacurile Hezbollah sunt semnale clare ca gruparea este solidara cu Hamas, vrea sa lupte cum poate impotriva Israel si sa opreasca orice fel de incercari din partea lui. Asta e o veste proasta pentru Orientul Mijlociu care sta oricum pe un butoi cu pulbere de ani buni.

Momentan conflictul nu a escaladat si e unul local, doar in Gaza, dar nu se stie ce se va intampla pe viitor. SUA depune eforturi diplomatice sa evite un dezastru in Orientul Mijlociu si incearca sa discute cu Iranul. Conflictul de acolo va ramane doar local daca toate partile implicate au interesul sa evite un conflict regional.

Totusi, liderii din Israel, Iran si alte tari din Orientul Mijlociu s-ar putea sa ajunga la concluzia ca e un risc mai mare pentru supravietuirea ca stat si a regimurilor sa stai departe de razboi decat sa intri in confruntare si sa lupti strict pentru cauza ta. De abia atunci trebuie sa ne temem de ce e mai rau si vom fi cu totii cu sufletul la gura mai ceva ca in cazul Ucrainei…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *