July 1, 2025

Deputatul clujean Ovidiu Cîmpean a atras atenția în cadrul Summit-ului Internațional pentru Neutralitate Climatică 2025 că „Green Deal” nu este o pedeapsă, ci un scut care ne protejează cetățenii de dezastre climatice, dependență energetică și modele industriale învechite. Liberalul susține că Green Deal este o investiție în aer curat, comunități sănătoase, locuri de muncă moderne și industrii competitive ale viitorului.

Amânarea acțiunii climatice nu este o alternativă. Ne crește vulnerabilitatea la inundații, secetă, fenomene extreme, șocuri energetice și instabilitate economică”, spune parlamentarul.

În intervenția pe care a avut-o în cadrul summit-ului, deputatul Cîmpean a vorbit despre nevoia unui Program Național de Asistență Tehnică pentru concursuri internaționale de soluții pentru proiectele publice și despre adoptarea legii europene pentru restaurarea naturii. „Amânarea acțiunii climatice nu este o alternativă. Ne crește vulnerabilitatea la inundații, secetă, fenomene extreme, șocuri energetice și instabilitate economică. Costul inacțiunii va fi întotdeauna mai mare decât costul tranziției. În decembrie 2023, am lansat M100 Hub, o platformă care reunește orașele din România care și-au asumat tranziția verde. Ne-am propus să atragem peste un miliard de euro pentru a le sprijini să devină neutre din punct de vedere climatic până în 2030”, susține deputatul. În opinia liberalului, orașele românești nu mai pot fi dezvoltate după principiul „ce prinde mai repede la asfalt”, precizând că e nevoie de un program național de asistență tehnică, pentru a ajuta municipalitățile să organizeze concursuri internaționale de soluții pentru proiectele publice.

Aceste concursuri nu sunt doar formalități, ci sunt instrumente ale calității. Fără viziune, fără planificare corectă, riscăm spații publice de slabă calitate, erori costisitoare de proiectare și întârzieri în creșterea calității vieții. Cluj-Napoca a arătat puterea acestui model. Proiectele selectate prin concursuri internaționale au fost recunoscute și premiate la nivel internațional. Cel mai recent proiect premiat este „ReThinking Someș”, care a obținut, săptămâna aceasta, un premiu pentru arhitectură și urbanism în Spania, la categoria Orașe, Peisaje și Teritorii. Un râu reintegrat în oraș devine un coridor de viață, nu o barieră.

Totuși, multe dintre orașele noastre, în special cele medii și mici, nu au capacitatea tehnică și instituțională de a implementa proiecte complexe.

Un program național de asistență tehnică ar permite multiplicarea acestui model și ar ajuta multe alte municipii românești să beneficieze de aceleași procese și rezultate”, susține Ovidiu Cîmpean.

El mai arată că România trebuie să adopte legea europeană pentru restaurarea naturii iar natura urbană să fie tratată ca o infrastructură critică: râuri, zone umede, parcuri și coridoare verzi care ne răcoresc orașele, curăță aerul și ne susțin sănătatea mintală și fizică.

Trebuie să integrăm ținte de restaurare în planificarea urbană și să ne asigurăm că orașele M100 devin modele de urbanism care să integreze natura. România are talent. Are ambiție. Are sprijin european. Ce ne mai trebuie? Voință politică și curajul de a visa la orașe mai bune”, a piunctat liberalul.

C.P.

Articolul Ovidiu Cîmpean propune un program național pentru concursuri internaționale de soluții urbane apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *