July 1, 2025

Peste 900 de elevi clujeni chemați să testeze piața forței de muncă

Anual, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) organizează la nivel naţional Bursa Generală a Locurilor de Muncă. Ca urmare, vineri, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Cluj a inițiat Târgul Locurilor de Muncă și Orientare în Carieră 2025, un eveniment realizat în parteneriat cu Consiliul Județean Cluj și cu sprijinul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM / FII Informat). Evenimentul a avut loc în incinta Cluj Arena. Ciprian Boșca, consilier superior în cadrul AJOFM Cluj precizează că ediția 2025 a Târgului Locurilor de Muncă și de Orientare în Carieră și-a propus să reunească universitățile clujene și mediul preuniversitar cu mediul de business din județul Cluj, prin participarea a 30 de angajatori reprezentativi în ceea ce privește piața forței de muncă.

Așa cum îți așterni, așa dormi !

Evenimentul face parte din categoria măsurilor active de stimulare a ocupării implementate de către AJOFM Cluj, în calitate de Serviciu Public de Ocupare, măsuri destinate corelării cererii și ofertei de pe piața muncii. Târgul s-a adrest tuturor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă dar în primul rând elevilor din clasele a 11-a și a 12-a, studenților din anii terminali dar și persoanelor fără un loc de muncă, șomerilor, precum și persoanelor care doresc să își schimbe locul de muncă sau care doresc să își îmbunătățească competențele educaționale și profesionale. Evenimentul a oferit oportunități de conectare între angajatori și candidați, incluzând sesiuni de orientare profesională și promovarea programelor de formare profesională, în linie cu practicile similare documentate în evenimentele recente organizate de AJOFM Cluj” a precizat Ciprian Boșca.

Prezent la deschiderea evenimentului Radu Rațiu, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, a declarat: „Sunt salutare evenimente de genul Târgului de Locuri de Muncă și de Orientare în Carieră, cum este cel găzduit acum de către Cluj Arena. Pentru că orientarea în carieră devine fundamentală pentru un tânăr. E ca în zicala noastră tradițională, așa cum îți așterni, așa vei dormi. Prin acest parteneriat, creat între mediul de business și învățământ, li se oferă tinerilor șansa de a alege în cunoștință de cauză. Tuturor, le urez succes!”

De la marile companii la structuri militare și IMM-uri

Conform datelor prezentate de consilierul superior Ciprian Boșca, la eveniment au fost așteptați aproximativ 900 de elevi de la 15 licee din Cluj Napoca. Aceștia au fost însoțiți de cadre didactice și programați pe ore pentru vizitarea târgului. La parterul spațiului de desfășurare a evenimentului au fost standurile academice – Universitatea Babeș – Boliay, Universitatea Tehnică, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară și Universitatea „Dimitrie Cantemir”. Acestea au pus la dipoziția vizitatorilor atât oferte de licență cât și oferte de masterat.

La atajul 1 al Târgului de la Cluj Arena au fost prezenți și reprezentanți ai structurilor militare: Centru Militar Zonal, Poliția și Școala de Poliție Cluj, Jandarmeria, Poliția Penitenciarelor. La etajul al doilea și-au expus standurile 24 de angajatori, care au avut peste 800 de locuri de muncă atât pentru studii superioare, cât și pentru studii medii dar și pentru mână de lucru calificată în producție.

În ceea ce privește profilul companiilor, unele au provenit din sectorul multinaționalelor, din sectorul HoReCa, din sectorul retail, din transporturi, din sectorul bancar, precum și din sectorul IMM. Elevii care au vizitat târgul au provenit nu doar de lalicee teoretice, ci și de la licee cu profil industrial, la care s-au adăugat elevii școlilor de meserii.

Lunar sunt peste 3000 de locuri de muncă disponibile

Ciprian Boșca precizează că în județul Cluj și în România în general este nevoie de forță de muncă în toate domeniile. Este unul din motivele pentru care în județul Cluj rata șomajului este mică, adică 1,4 %. „Șomajul este mic pentru că oferta angajărilor este mare. Tinerii au fost chemați nu neapărat pentru a se angaja. Ci și pentru a contacta angajatorii, a se interesa ce înseamnă o anume profesie într-o anume companie, pentru a ține legătura cu angajatorii și a obține informații, astfel ca atunci când vor finaliza școala să știe ce au de făcut. Deci forța de muncă din Cluj poate fi absorbită. Avem disponibile, lunar, peste 3.000 de locuri de muncă!” a declarat consilierul AJOFM. Din datele puse la dispoziție de AJOFM Cluj, rezultă că în ultimele trei luni – februarie, martie, aprilie – în județul Cluj rata șomajului a scăzut continuu. Astfel, dacă în cursul lunii februarie rata a fost de 1,45 % (corespunzând unui număr total de 5.305 persoane), în cursul lunii martie aceasta a coborât la 1,43 % (pentru 5.241 de persoane), iar în luna aprilie rata șomajului a atins proporția de 1,39 % (pentru 5.084 de persoane). Majoritatea șomerilor din județ au vârste între 40 și 46 de ani. În ceea ce privește rata șomajului pe sexe, cele mai multe sunt femei. De pildă, dacă în luna februarie numărul acestora era de 2.649 (din totalul de 5.305 șomeri), în luna martie se înregistrau 2.641 de femei-șomer, iar în luna aprilie, numărul a coborât la 2.530.

Cifre nici în sus, nici în jos

Ciprian Boșca spune că scăderea ratei șomajului se datorează, printre altele, faptului că numărul locurilor de muncă din județ a crescut, paleta profesiilor s-a extins și totodată numărul de pensionari a crescut. Deci paleta locurilor de muncă lăsate libere a fost mai mare. Referitor la sursa de proveniență a șomerilor în acest ultim trimestru, toți provin din sectorul privat. În luna februarie au beneficiat de de indemnizații de șomaj 1.448 de persoane, în luna martie 1.420 de persoane, iar în luna aprilie 1.317 persoane. Piaţa muncii din 2025 aş spune că este dubios de similară cu 2024, cifrele nu s-a dus nici în jos, nici în sus major. În primul trimestru avem undeva la 65.000 de locuri de muncă, foarte similar cu anul trecut. Numărul de aplicări este spre 3 milioane, similar cu anul trecut. Singura cifră care aş putea spune că iese în evidenţă, pentru care e un plus 20%, este numărul de CV-uri noi”, a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs.

Beniamin Pascu

Articolul Demers AJOFM Cluj pentru orientarea profesională apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *