July 1, 2025

De ce dinţii umani sunt atât de sensibili la frig şi la durere? Poate pentru că ei sunt moştenirea unor organe senzoriale care aveau, la origine, o cu totul altă funcţie decât masticaţia, afirmă autorii unui studiu publicat în revista Nature, informează AFP.

Originea exactă a dinţilor şi funcţia lor primitivă rămân învăluite în mister. Se crede că precursorii evolutivi ai dinţilor – structuri denumite odontode – nu ar fi apărut în cavitatea bucală, ci pe platoşa externă a primilor peşti, în urmă cu aproximativ 500 de milioane de ani.

Încă şi astăzi, rechinii, pisicile-de-mare şi somnii sunt înzestraţi cu dinţi microscopici care fac pielea lor să fie la fel de rugoasă ca hârtia abrazivă.

La ce foloseau acele odontode? Mai multe ipoteze au fost formulate: protecţie împotriva prădătorilor, ajutor pentru locomoţie, stocare de minerale sau funcţie senzorială.

Spre această pistă din urmă, funcţia senzorială, s-a orientat studiul realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Chicago.

„Am realizat experimente pe peşti moderni, care au confirmat prezenţa unor nervi în dinţii exteriori ai somnilor, rechinilor şi pisicilor-de-mare! Ceea ce arată că ţesuturile dentare ale odontodelor situate în exteriorul gurii pot fi sensibile – şi probabil că toate primele odontode erau astfel”, a explicat Yara Haridy.

Aceste animale primitive, înotând protejate de o platoşă, evoluau într-un „mediu populat intens cu prădători”, a detaliat într-un comunicat Neil Shubin, profesor de anatomie şi biologia organismelor la Universitatea din Chicago, coautor al studiului. „A fi capabil să percepi proprietăţile apei din jurul tău era un fapt esenţial”, a explicat el.

„O durere de dinţi este în realitate o caracteristică senzorială străveche, care i-a ajutat probabil pe strămoşii noştri acvatici să supravieţuiască!”, a concluzionat ea.

Articolul Dinţii sensibili, o moştenire veche de 500 de milioane de ani apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *