July 1, 2025

Condițiile președintelui Vladimir Putin pentru încheierea războiului din Ucraina includ, printre altele, cererea ca liderii occidentali să promită în scris că vor opri extinderea NATO către est și să ridice o parte dintre sancțiunile impuse Rusiei, transmite în exclusivitate Reuters, bazându-se pe trei surse apropiate de liderul de la Kremlin.

Președintele american Donald Trump a declarat în repetate rânduri că dorește să pună capăt celui mai sângeros conflict european de după Al Doilea Război Mondial și și-a exprimat din ce în ce mai des frustrarea față de Putin. Recent, el a declarat că liderul rus „se joacă cu focul” prin refuzul de a participa la discuții pentru un armistițiu cu Kievul, în timp ce forțele sale înregistrau câștiguri pe câmpul de luptă.

După ce a vorbit cu Trump mai bine de două ore săptămâna trecută, Putin a declarat că a fost de acord să colaboreze cu Ucraina la un memorandum care să stabilească liniile generale ale unui acord de pace, inclusiv momentul intrării în vigoare a unui armistițiu. Rusia spune că în prezent elaborează propria versiune a memorandumului și nu poate estima cât va dura acest proces.

Kievul și guvernele europene au acuzat Moscova că tergiversează procesul,  în timp ce trupele sale avansează în estul Ucrainei.

„Putin este pregătit să facă pace, dar nu cu orice preț”, a spus o sursă rusă de rang înalt, familiarizată cu gândirea de la vârful Kremlinului, care a vorbit sub protecția anonimatului. Cele trei surse ruse au declarat că Putin dorește o promisiune „scrisă” din partea marilor puteri occidentale că nu vor mai extinde alianța NATO condusă de SUA către est – adică să se excludă oficial posibilitatea aderării Ucrainei, Georgiei, Moldovei și a altor foste republici sovietice.

Rusia mai dorește ca Ucraina să fie neutră, ridicarea unor sancțiuni, soluționarea problemei activelor suverane ruse înghețate în Occident și protejarea vorbitorilor de limbă rusă din Ucraina, au mai spus sursele. Prima sursă a declarat că, dacă Putin va realiza că nu poate obține un acord de pace în termenii săi, va încerca să le arate ucrainenilor și europenilor, prin victorii militare, că „pacea de mâine va fi și mai dureroasă”.

Kremlinul nu a răspuns la solicitarea Reuters pentru comentarii. Putin și oficialii ruși au spus în repetate rânduri că orice acord de pace trebuie să abordeze „cauzele profunde” ale conflictului – un termen folosit de Rusia pentru a desemna problema extinderii NATO și sprijinul occidental pentru Ucraina.

Kievul a declarat în repetate rânduri că Rusia nu ar trebui să aibă drept de veto asupra aspirațiilor sale de a adera la NATO. Ucraina spune că are nevoie de o garanție de securitate puternică din partea Occidentului pentru a descuraja orice viitor atac rusesc.

Nici administrația președintelui Volodimir Zelenski nu a răspuns la solicitarea de comentarii.

NATO a declarat anterior că nu își va schimba politica „ușilor deschise” doar pentru că Moscova o cere.

Putin a ordonat trimiterea a zeci de mii de soldați în Ucraina în februarie 2022, după opt ani de lupte în estul Ucrainei între separatiștii sprijiniți de Rusia și trupele ucrainene.

În prezent, Rusia controlează puțin sub o cincime din teritoriul ucrainean. Deși avansurile rusești s-au accelerat în ultimul an, războiul are un cost ridicat atât pentru Rusia, cât și pentru Ucraina, în ceea ce privește pierderile umane și cheltuielile militare.

Reuters a relatat în ianuarie că Putin este tot mai îngrijorat de problemele economice, pe fondul lipsei de forță de muncă și al dobânzilor ridicate impuse pentru a reduce inflația. Prețul petrolului, pilonul economiei rusești, a scăzut constant în acest an.

Trump, care se mândrește cu relațiile prietenoase pe care le are cu Putin și care și-a exprimat convingerea că liderul rus își dorește pacea, a avertizat că Washingtonul ar putea impune sancțiuni suplimentare dacă Moscova întârzie eforturile de a găsi o soluție. Duminică, Trump a sugerat pe rețelele sociale că Putin „a luat-o complet razna”, lansând un atac aerian masiv asupra Ucrainei săptămâna trecută.

O primă sursă a declarat că, dacă Putin va vedea o oportunitate tactică pe câmpul de luptă, va avansa în Ucraina – iar Rusia ar putea lupta ani de zile, indiferent de sancțiunile economice impuse de Occident.

O a doua sursă susține că Putin este acum mai puțin dispus să facă compromisuri în privința teritoriului și că rămâne ferm pe poziția sa publică: dorește întreg teritoriul celor patru regiuni din estul Ucrainei revendicate de Rusia.
„Putin și-a înăsprit poziția”, a spus a doua sursă referindu-se la problema teritorială.

EXTINDEREA NATO

În timp ce Trump și Putin se confruntă public în privința perspectivei păcii în Ucraina, Reuters nu a putut determina dacă intensificarea războiului și înăsprirea pozițiilor semnalează hotărârea de a ajunge la un acord, sau prăbușirea negocierilor.

În iunie anul trecut, Putin și-a prezentat condițiile inițiale pentru încetarea imediată a războiului: Ucraina trebuie să renunțe la ambițiile de a adera la NATO și să-și retragă toate trupele din întregul teritoriu al celor patru regiuni ucrainene revendicate și în mare parte controlate de Rusia.

Pe lângă Crimeea, anexată în 2014, Rusia controlează în prezent aproape toată regiunea Luhansk, peste 70% din regiunile Donețk, Zaporojia și Herson. De asemenea, ocupă o fâșie din regiunile Harkov și Sumî și amenință regiunea Dnipropetrovsk.

Fostul președinte american Joe Biden, liderii Europei Occidentale și Ucraina au prezentat invazia ca pe o acaparare de teritorii în stil imperial și au promis în repetate rânduri că vor învinge forțele ruse.

Putin descrie războiul ca pe un moment de cotitură în relațiile Moscovei cu Occidentul, afirmând că Rusia a fost umilită după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, prin extinderea NATO și pătrunderea în ceea ce el consideră a fi sfera de influență a Moscovei, un pas care ar declanșa un război mondial. Kremlinul a avertizat și că războiul din Ucraina ar putea escalada într-un conflict mai amplu.

REUTERS

Articolul În schimbul păcii cu Ucraina, Putin vrea ca NATO să ”dea în scris” că își oprește extinderea spre est apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *