Aproximativ 500 de funcţionari din primăriile rurale din judeţul Cluj au reluat luni acţiunile de protest începute în luna ianuarie, fiind nemulţumiţi de faptul că Guvernul nu s-a ţinut de promisiunea de a le actualiza salariile la fel ca la ceilalți bugetari.
Funcţionarii publici supun că zilnic, timp de două ore, nu vor lucra cu publicul iar în restul programului vor fi în grevă japoneză, însă nu exclud nici posibilitatea declanşării grevei generale în cazul în care soluţionarea revendicărilor lor va fi în continuare amânată.
Greva de avertisment a avut loc luni, între orele 11-13, dar intervalul orar se va schimba în fiecare zi de protest.
„Începând de luni 18 martie 2024, zilnic, vom fi în grevă de avertisment de două ore și, în rest, în grevă japoneză cu exces de zel.
Vom aștepta împreună cu tot satul mijlocul lunii aprilie, “ca să evaluăm execuția bugetară la primul trimestru”, cum ne amăgește Guvernul”, au transmis sindicaliștii.
„Ni s-a promis că se va rezolva și problema noastră, dar apoi ni s-a cerut să așteptăm până în aprilie. Dar guvernanții au rezolvat alte probleme, în sănătate, învățământ, iar pentru noi nimic”, a declarat Cornelia Delimocz, președinta Sindicatului Național Solidaritatea Comunelor și Orașelor din Românie (SCOR), filiala Cluj.
„Sindicatul Național SCOR vă cere scuze pentru disconfortul pe care vi-l vom crea în aceste zile, în care vom fi în grevă de avertisment (câte două ore pe zi de încetare a activității) și grevă japoneză prin exces de zel (prin care vom rezolvarea orice lucrare sau cerere, dar la termenul maxim legal)”, se arată îmtr-o scrisoare transmisă către toți locuitorii comunelor.
Comunele clujene care participă la protest sunt Apahida, Aghireșu, Aiton, Bobâlna, Borșa, Căian, Cămărașu, Călărași, Câțcău, Ceanu Mare, Chiuiești, Cuzdrioara, Frata, Geaca, Jichișu de Jos, Luna, Măguri Răcătău, Mărișel, Mociu, Negreni, Panticeu, Pălatca, Recea Cristur, Săndulești, Săvădisla, Sânpaul, Suatu, Tritenii de Jos, Văd și Valea Ierii.
Angajații solicită dezvoltarea unui sistem de salarizare echitabil și unitar în sectorul public și revizuirea coeficienților de ierarhizare pentru fiecare familie ocupațională de funcții bugetare. O altă revendicare e legată de reintroducerea unor grile de salarizare pentru administrația locală, corespunzătoare funcțiilor publice și funcțiilor contractuale.
„Guvernul ne-a amăgit timp de 6 săptămâni că ne va face dreptate, acum s-au sucit și ne spun că trebuie să așteptăm jumătatea lunii aprilie, ca să calculeze cum merg încasările din impozite și taxe, deși efortul bugetar necesar pentru noi, în toată țara, reprezintă doar 0,047% din cheltuielile totale ale statului. Din toate aceste motive, vă rugăm să ne credeți, ne-a ajuns cuțitul la os și trebuie să protestăm, pentru că nu mai avem altă soluție”, au precizat funcționarii din primării.