
Proiectul de hotărâre pentru Planul urbanistic zonal ce vizează cea mai mare investiție privată din Cluj-Napoca de după 1989 de ani a fost pus în dezbatere publică.
Propunerea are în vedere transformarea totală a platformei Carbochim prin construirea unui ansamblu mixt, în centrul căruia va fi un centru comercial de tip mall o zonă rezidențială, reprezentând aproximativ 30% din aria desfășurată total, orientată spre râul Someșul Mic și o zonă de birouri. Valoarea ansamblului se ridică la peste 500 de milioane de lei.
„Zona Carbochim are o prezență redusă din punct de vedere vizual, fiind aproape imperceptibilă la nivel urban, singurul loc de unde este cu adevărat vizibilă fiind vagonul de cale ferată. Acest fapt se datorează unei serii de bariere vizuale, respectiv: spre sud, rambleul căii ferate – spre vest și nord, vegetația înaltă din parcul Armatura și zona de maluri ale râurilor Some și Nadăș- spre est, frontul construit adânc de la str. Fabricii”, se arată în proiectul supus dezbaterii publice.
PUZ-ul elaborat pentru zona Carbochim propune o structură funcțională mixtă care să includă activități comerciale (comerț en detail, clădiri dedicate de tip mallde tip pavilionar), locuire colectiva, alimentație publică, activități culturale (cinema, săli spectacole, club), educaționale (spatii pentru cursuri, after school, centru de zi pentru copii, spații de joacă, spații pentru copi etc.), clădiri administrative, de sănătate și asistență socială, de turism, activiăți sportive și de intretinere corporală, parcaje etajate sub/supraterane cu servicii conexe, esplanade pietonale, grădini urbane, amenajări pentru activități în aer liber, zone pentru evenimente și alimentație publica în spatiu liber – inclusiv pavilioane temporare fixe sau mobile – foodtruck, amenajări peisajere. Înălțimea maxima admisa este de 21 niveluri supraterane, însemnând cel mult 95 metri.
Întregul proiect este gândit ca spațiu deschis către întreaga comunitate, fiind axat pe un concept family-friendly.
Zona culturală a proiectului presupune reconversia a două clădiri monument de patrimoniu industrial, care vor fi transformate în spații culturale – pentru concerte, spectacole de teatru și dans contemporan, evenimente de modă, design și arte media. De asemenea, ar urma să fie creat un amfiteatru și spații pentru evenimente în aer liber, o sală de teatru și cinematograf, cafenele și restaurante. Uzina fabricii va fi transformată într-un spațiu ce va reuni facilități de coworking și spații-pilot de promovare a antreprenorilor.
Zona de spații verzi, de circa 5 hectare, va fi conectată, printr-un traseu velo-pietonal, cu parcul Armătura și Parcul Feroviarilor.
Vor fi plantați peste 600 de copaci maturi, cu înălțimi de peste 13 metri și vârste de până la 60 de ani, precum și peste 100.000 de plante de diferite dimensiuni.
Cei peste 600 de arbori, printre care și cinci Sequoia, se află deja în pepiniera Stațiunii de Cercetări Horticole din zona cartierului Gheorgheni și care aparține USAMV. Copacii urmează să treacă printr-un proces de carantină și aclimatizare. Sunt specii de arțari, castani, tei, platani, ginkgo biloba și stejari cu vârste până la 60 de ani care au fost aduși din diverse pepiniere specializate din Europa.
Malul râului Someș va fi reamenajat pe porțiunea dintre Parcul Armătura și podul Porțelanului, acolo urmând să fie înființată o zonă de agrement, cu facilități sportive în aer liber și alte soluții de petrecere a timpului liber. De asemenea, se propune: realizarea unui pod rutier peste râul Someul Mic (între capătul străzii Câmpul pâinii și strada Oașului), cu trama de patru benzi auto, două trotuare, două piste velo și sistem inteligent de semaforizare; realizare a două poduri pietonale peste raul Some ul Mic; realizarea a doua girații pe străzile Porțelanului și Câmpul Pâinii; realizarea unei sistematizări/modernizări a străzii Porțelanului; realizarea unei sistematizări și semaforizări inteligente a intersecției dintre străzile Paris, Câmpul Pâinii și Porțelanului; amenajarea malului drept a Someșului Mic.
Proiectul propus pe fosta platformă a fabricii Carbochim va fi cea mai mare destinație de shopping din țară – peste 115.000 mp.
Până acum astfel de proiecte au mai fost realizate la Iași și Timișoara, devenind surse importante de dezvoltare pentru aceste zone.
C.P.