July 1, 2025

Într-o seară de vară fermecătoare, la Colegiul Academic din Cluj-Napoca, Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” a oferit un spectacol de excepție în cadrul unui concert vocal-simfonic sub conducerea carismatică a dirijoarei și pianistei Clelia Cafiero, alături de remarcabila soprană Serena Sáenz.

Programul bogat al serii a inclus o selecție de lucrări care au demonstrat diversitatea și bogăția muzicală.

În deschidere, publicul a fost transportat în atmosfera pasională și pitorească a Madridului secolului al XVIII-lea prin „Quejas o La Maja Y El Ruisenor” din opera „Goyescas” de Enrique Granados. Dirijoarea Clelia Cafiero a abordat această compoziție cu o sensibilitate extraordinară, evidențiind contrastul dintre melancolie și elanul pasional al muzicii. „Quejas o La Maja Y El Ruisenor” din opera „Goyescas, o Los majos enamorados” – oyescas sau Los majos enamorados, compusă între 1909 și 1911, este fără îndoială capodopera lui Granados. Însuși compozitorul a scris prietenului său bun, muzicianul Joaquín Malats: „Am avut bucuria de a descoperi ceva mare, «Goyescas». (…) M-am îndrăgostit de psihologia lui Goya, de paleta lui; de el și de ducesa de Alba; de maja lui demnă, de modelele sale, de certurile lor, iubirile și complimentele. Acel roz alb al obrajilor contrastând cu dantela și catifeaua neagră cu broderii; acele corpuri cu talii unduitoare, mâini de sidef și iasomie așezate pe pietre prețioase, m-au copleșit.” Inspirată așadar de picturile și tapiseriile lui Goya, lucrarea este alcătuită din două caiete și șase piese pe care le-a inaugurat însuși Granados (primul caiet la Palau de la Música Catalana în 1911 și al doilea în Sala Pleyel din Paris trei ani mai târziu): Los requiebros, Coloquio de la reja, El fandango del candil, Quejas o la maja y el ruiseñor, El amor y la muerte și Epílogo (serenata del espectro). În acestea se reconstituie pasiunea amorului din Madrid, gelozia, eleganța vestimentară și moartea. În definitiv, asistăm la atmosfera autentică a Madridului din ultima parte a secolului al XVIII-lea dintr-o perspectivă romantică. Quejas o la maja y el ruiseñor, piesă cu care se încheie primul caiet din Goyescas, ne încântă o melodie frumoasă de caracter melancolic, interpretată cu pasiune și în care se observă o utilizare măiastră a rubato-ului.Clelia Cafiero aduce o interpretare de primă categorie în care folosește contrasturi sonore frumoase, ritmuri viguroase, un rubato natural și, mai presus de toate, multă expresivitate.

Compoziția lui Nikolai Rimski-Korsakov a adus o notă exotică serii. Cu „Romanţă orientală: Privighetoarea fermecată de trandafir”, Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” a strălucit în interpretarea subtilă a orchestrării intricate și a melodicității rafinate.

Soprana Serena Sáenz a impresionat prin versatilitatea și expresivitatea sa în „Le Rossignol” de Alexander Alyabyev, prezentând o interpretare captivantă a acestei romante delicate.

În„Les oiseaux dans la charmille” din opera „Povestirile lui Hoffmann” de Jacques Offenbach, cunoscută și sub numele de „Cântecul păpușii” Serena Sáenz a adus în viață personajul mecanic Olympia prin virtuozitatea sa vocală și talentul interpretativ, captivând audiența cu farmecul și strălucirea ei scenice.

Lucrarea „Villanelle” a Evei Dell’Acqua a adus o notă de rafinament și eleganță, interpretată cu sensibilitate și emoție de Serena Sáenz, sub îndrumarea atentă a lui Clelia Cafiero.

Dirijoarea Clelia Cafiero, originară din Napoli și cu o carieră impresionantă pe scenele internaționale, a demonstrat o abilitate deosebită în navigarea prin diversitatea stilurilor muzicale prezentate în program, conducând orchestra cu pasiune și precizie.

Soprana Serena Sáenz, apreciată pentru vocea sa luminoasă și tehnica sa impecabilă, a fost la înălțime în fiecare interpretare, captivând publicul prin emoția și profunzimea expresiei sale.

În concluzie, concertul „Visul unei seri de vară” a reprezentat o seară de neuitat pentru iubitorii muzicii din Cluj-Napoca, oferind ocazia de a experimenta magia interpretativă a unor artiști de talie mondială. Cu fiecare notă interpretată cu pasiune și fiecare gest al dirijorului transmițând energia muzicii, publicul a fost purtat într-o călătorie emoționantă prin capodoperele muzicale ale lumii.

Mara A. MUNTEAN

Foto Bogdan Meseșan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *